VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Provozovatelé velkých restaurací kritizují nový požadavek zákona o lihovinách

Jižní Čechy - Vyhovět požadavkům zákonodáců se dá jen těžko, navíc se předpisy dají vykládat různým způsobem.

14.2.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník/Vít Černý

Kritikou nešetří hospodští a restauratéři na novelu zákona o lihu. Ta mimo jiné požaduje, aby na jednom prodejním místě byla otevřena maximálně jedna láhev od každého druhu alkoholu. Ve větších restauracích a barech je to podle nich těžko proveditelné.

Jak takovému požadavku dostát, si nedovede představit například majitel Coctail baru Žlutá ponorka v Českých Budějovicích Miroslav Řehoř. „Bude nám to určitě komplikovat práci. Máme deset metrů dlouhý bar, s jednou otevřenou láhví od každého druhu alkoholu to opravdu nezvládneme," říká Miroslav Řehoř. Podle barmanů není možné, aby si obzvlášť při přípravě koktejlů s několika kolegy podávali jedinou lahev.

U nejžádanějšího pití na baru jedna lahev nestačí

S novým nařízením už se pokusili vypořádat v českobudějovickém Café klubu Slavie. I jim se však vznáší nad hlavami otazníky. „Mít otevřenou jen jednu láhev na prodejním místě je sporné i v rámci výkladu zákona," domnívá se provozovatel klubu David Matějíček a vysvětluje, že v zákoně není specifikováno, co přesně je jedno prodejní místo. „Je to opět typický český zákon, kdy záleží na tom, jak si ho bude vykládat úředník, který přijde na kontrolu," kritizuje David Matějíček.

Protože mají na několikametrovém baru dvě pokladny, zřídili tak dvě výdejní místa. „U alkoholů jako je tuzemák a vodky, které mají velký odbyt, musíme mít otevřeny dvě láhve. Čekáme, jak to bude, až přijde první kontrola," dodal David Matějíček.

Novela zákona o lihu tvrdí, že láhve stejného alkoholu mohou na baru s jednou pokladnou být otevřeny až tři, ale jen v případě, že mají jednocestný ventil, který zabraňuje dolévání do láhve. Ten mají však většinou pouze dražší lihoviny.

Prodej alkoholu dozoruje několik státních orgánů. Nad výrobci, distributory a maloobchodním prodejem uzavřených láhví dohlíží Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). „Kontrolujeme rodné listy, přítomnost kolků, správné označení lihovin," uvedl tiskový mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Inspektoři zatím neobjevili závažné nedostatky

V restauracích dohlíží nad prodejem tvrdého alkoholu Krajská hygienická stanice (KHS). „Kontroly lihu ve spotřebitelském balení provádíme neustále. Ať už jde o kontroly dle předem stanoveného kontrolního plánu, kontroly cílené například na základě podnětu, nebo kontroly namátkové," upřesnil František Kotrba z KHS Jihočeského kraje s tím, že sledují primárně tzv. sledovatelnost, která souvisí s povinností provozovatelů restaurací doložit původ lihovin.

Zákon o lihu307/2013 Sbírky
§ 15 – Neznačený líh
- odst. 1 – Je zakázáno nakládat s neznačeným lihem.
– odst. 3 – Líh se nepovažuje za neznačený, pokud se jedná o líh,
a) který se nachází v počtu nejvýše 1 spotřebitelského balení jednoho druhu na jednotlivém výdejním nebo prodejním místě 
v prostoru, ve kterém se v souladu s právními předpisy prodávají lihoviny pro přímou osobní spotřebu nebo pro jiné přímé osobní užití fyzickou osobou,
b) který se nachází v počtu nejvýše 3 spotřebitelských balení jednoho druhu opatřených jednocestným uzávěrem na jednotlivém výdejním nebo prodejním místě…

Jak František Kotrba ujistil, pracovníci hygieny zatím nenašli u jihočeských hospodských a restauratérů žádné velké nedostatky. „Dá se říci, že provozovatelé stravovacích zařízení se ztotožnili s příslušnou legislativou a v této oblasti skutečně neregistrujeme žádné závažné závady v oblasti značení a sledovatelnosti původu lihu ve spotřebitelském balení," dodal František Kotrba.

V kontextu novely zákona o povinném označování lihu z roku 2013 sledují pracovníci krajské hygienické stanice i dodržování ustanovení paragrafu 15, týkající se nakládání s neznačeným lihem (viz rámeček vlevo), kam spadají výše zmiňované otevřené lahve alkoholu.

Mnoho kontrol v souvislosti s metanolovou aférou mají za sebou i inspektoři České obchodní inspekce (ČOI). „Všechen pochybný alkohol byl záležitostí Severomoravského kraje. V jižních Čechách ho žádní prodejci neměli," řekl Deníku ředitel krajského inspektorátu ČOI v Českých Budějovicích Daniel Adamec. Při kontrolách restaurací ověřují inspektoři ČOI také prodej lihovin, a to zejména jeho původ.

Další kontroly pak přijdou po 17. dubnu v souvislosti s vydanými koncesemi.

Autor: Redakce

Místo události:
14.2.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Havárie ultralightu. Ilustrační foto:
AKTUALIZUJEME

Bolí mě záda. Pád ultralightu nedaleko letiště Pohoří pilot přežil.

Sále populárnější lev Fufi žije ve Zděchově.
12

Chovatel lva: Úřady mě chtějí finančně zlikvidovat

Poslední den kouření v hospodách: Protesty? Třeba vysypání nedopalků na ulici

/ANKETA, INFOGRAFIKA/ Poslední možnost zakouřit si v restauraci nebo baru mají v úterý lidé po celé republice. Pak už jim to nedovolí takzvaný protikuřácký zákon, který začne platit od středy 31. května.

Michal Klíma: Stát má podporovat nezávislá média

Téma svobody médií v České republice se už dostalo i do agendy jednání Evropského parlamentu. Dne 1. června se budou poslanci zabývat tématem Riziko politického zneužití médií v ČR.

AUTOMIX.CZ

Garáž 10 motoristů: Tahle parta stavěla fascinující auta, socialismu navzdory

Sedmdesátá léta minulého století československým automobilovým nadšencům příliš nepřála. Nabídka aut byla samozřejmě úzká a když už jste si vybrali, ani samotné pořízení nemuselo být snadné. Našli se ale tací, kteří se s takovou situací odmítli smířit a i v náročných podmínkách si plnili svoje automobilové sny. Takoví byli i nadšenci, kteří stáli za projektem s podivuhodným názvem GIOM.

Záludná Paříž. Je Roland Garros nejtěžší grandslam?

Každý grandslam bývá spojován s nějakým tím „nej", které si pečlivě hýčká a žárlivě střeží. Wimbledon je ze čtyř tenisových veleturnajů nejstarší a nejtradičnější. US Open nabízí nejvyšší prize money. Australian Open má zase pověst toho nejpohodovějšího grandslamu. A co aktuálně probíhající French Open? V čem vyniká nad konkurenty?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies