VYBERTE SI REGION

Provozovatelé velkých restaurací kritizují nový požadavek zákona o lihovinách

Jižní Čechy - Vyhovět požadavkům zákonodáců se dá jen těžko, navíc se předpisy dají vykládat různým způsobem.

14.2.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník/Vít Černý

Kritikou nešetří hospodští a restauratéři na novelu zákona o lihu. Ta mimo jiné požaduje, aby na jednom prodejním místě byla otevřena maximálně jedna láhev od každého druhu alkoholu. Ve větších restauracích a barech je to podle nich těžko proveditelné.

Jak takovému požadavku dostát, si nedovede představit například majitel Coctail baru Žlutá ponorka v Českých Budějovicích Miroslav Řehoř. „Bude nám to určitě komplikovat práci. Máme deset metrů dlouhý bar, s jednou otevřenou láhví od každého druhu alkoholu to opravdu nezvládneme," říká Miroslav Řehoř. Podle barmanů není možné, aby si obzvlášť při přípravě koktejlů s několika kolegy podávali jedinou lahev.

U nejžádanějšího pití na baru jedna lahev nestačí

S novým nařízením už se pokusili vypořádat v českobudějovickém Café klubu Slavie. I jim se však vznáší nad hlavami otazníky. „Mít otevřenou jen jednu láhev na prodejním místě je sporné i v rámci výkladu zákona," domnívá se provozovatel klubu David Matějíček a vysvětluje, že v zákoně není specifikováno, co přesně je jedno prodejní místo. „Je to opět typický český zákon, kdy záleží na tom, jak si ho bude vykládat úředník, který přijde na kontrolu," kritizuje David Matějíček.

Protože mají na několikametrovém baru dvě pokladny, zřídili tak dvě výdejní místa. „U alkoholů jako je tuzemák a vodky, které mají velký odbyt, musíme mít otevřeny dvě láhve. Čekáme, jak to bude, až přijde první kontrola," dodal David Matějíček.

Novela zákona o lihu tvrdí, že láhve stejného alkoholu mohou na baru s jednou pokladnou být otevřeny až tři, ale jen v případě, že mají jednocestný ventil, který zabraňuje dolévání do láhve. Ten mají však většinou pouze dražší lihoviny.

Prodej alkoholu dozoruje několik státních orgánů. Nad výrobci, distributory a maloobchodním prodejem uzavřených láhví dohlíží Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). „Kontrolujeme rodné listy, přítomnost kolků, správné označení lihovin," uvedl tiskový mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Inspektoři zatím neobjevili závažné nedostatky

V restauracích dohlíží nad prodejem tvrdého alkoholu Krajská hygienická stanice (KHS). „Kontroly lihu ve spotřebitelském balení provádíme neustále. Ať už jde o kontroly dle předem stanoveného kontrolního plánu, kontroly cílené například na základě podnětu, nebo kontroly namátkové," upřesnil František Kotrba z KHS Jihočeského kraje s tím, že sledují primárně tzv. sledovatelnost, která souvisí s povinností provozovatelů restaurací doložit původ lihovin.

Zákon o lihu307/2013 Sbírky
§ 15 – Neznačený líh
- odst. 1 – Je zakázáno nakládat s neznačeným lihem.
– odst. 3 – Líh se nepovažuje za neznačený, pokud se jedná o líh,
a) který se nachází v počtu nejvýše 1 spotřebitelského balení jednoho druhu na jednotlivém výdejním nebo prodejním místě 
v prostoru, ve kterém se v souladu s právními předpisy prodávají lihoviny pro přímou osobní spotřebu nebo pro jiné přímé osobní užití fyzickou osobou,
b) který se nachází v počtu nejvýše 3 spotřebitelských balení jednoho druhu opatřených jednocestným uzávěrem na jednotlivém výdejním nebo prodejním místě…

Jak František Kotrba ujistil, pracovníci hygieny zatím nenašli u jihočeských hospodských a restauratérů žádné velké nedostatky. „Dá se říci, že provozovatelé stravovacích zařízení se ztotožnili s příslušnou legislativou a v této oblasti skutečně neregistrujeme žádné závažné závady v oblasti značení a sledovatelnosti původu lihu ve spotřebitelském balení," dodal František Kotrba.

V kontextu novely zákona o povinném označování lihu z roku 2013 sledují pracovníci krajské hygienické stanice i dodržování ustanovení paragrafu 15, týkající se nakládání s neznačeným lihem (viz rámeček vlevo), kam spadají výše zmiňované otevřené lahve alkoholu.

Mnoho kontrol v souvislosti s metanolovou aférou mají za sebou i inspektoři České obchodní inspekce (ČOI). „Všechen pochybný alkohol byl záležitostí Severomoravského kraje. V jižních Čechách ho žádní prodejci neměli," řekl Deníku ředitel krajského inspektorátu ČOI v Českých Budějovicích Daniel Adamec. Při kontrolách restaurací ověřují inspektoři ČOI také prodej lihovin, a to zejména jeho původ.

Další kontroly pak přijdou po 17. dubnu v souvislosti s vydanými koncesemi.

Autor: Redakce

Místo události:
14.2.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Postrach Vysočiny: Žena zničila desítky aut a zapálila volejbalové kabiny

Havlíčkův Brod – Bývalou řidičku kamionu a uklízečku Bohumilu Šustrovou ze Ždírce nad Doubravou poslal v úterý Okresní soud v Havlíčkově Brodě na devět měsíců do vězení, a to za podpálení kabin havlíčkobrodským sportovcům.

Mikuláše, anděla a čerta na Slovensku zadržela policie

Bratislava - Tři sourozence převlečené za Mikuláše, anděla a čerta zadržela v západoslovenské Skalici policie. Bratr a jeho dvě sestry v kostýmech měli neobvykle rozdělené role: zatímco Mikuláš koledoval, anděl kradl, informovala slovenská média.

Šedesátiletá řidička smetla před semafory dítě, je těžce zraněné

Česká Třebová - Vážná nehoda se stala ještě za bílého dne uprostřed České Třebové. Auto zde srazilo dítě.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies