„Protipovodňovou bariéru staví dělníci od sokolovny a my bydlíme před ní ve směru na České Budějovice. Nikdo se nás neptal. Na jednání pozvalo město jen chataře, kteří mají chatky přímo na břehu a jsou tady v létě. Ti ji nechtěli a rozhodli tak i o lidech žijících tady na stálo," sdělila Deníku Jana Pecholtová.

Jejich domek je sice až druhý v řadě od řeky, ta se mu ale nevyhnula. Při povodních v roce 2002 zaplavila celé přízemí až po strop, v roce 2006 měli senioři v obývacím pokoji přes půl metru vody.

„Naposledy v únoru se Lužnice zase vylila z koryta. Vždy, když se to stane, po zkušenostech z minulých let, stěhujeme nábytek do prvního patra. Je to hrozně náročné. Byla jsem z toho tak unavená, že jsem nemohla ani chodit. Jsme kvůli tomu neustále ve stresu a jako důchodci to hůře snášíme," popsala okolnosti Jana Pecholtová.

Dopis zastupitelům

Z tohoto popudu napsala na radnici dopis, ve kterém nesouhlasí s tím, aby se lidem z lokality Na Skalách stavba protipovodňových opatření vyhnula a nemuseli se každý rok obávat velké vody. Prosí o ochranu za pomoci bariér. Dopis také podepsali všichni majitelé domů v okolí.

Jejich žádostí se zabývali před týdnem zastupitelé. Jana Pecholtová písemné vyjádření do své schránky nedostala. Starosta Jiří Šimánek upřesnil, že se v první řadě musel udělat zápis usnesení ze zastupitelstva, takže ho paní Pecholtová může očekávat v nejbližších dnech.
Na to, proč bariéra nevede i v lokalitě Na Skalách starosta odpověděl: „Projekt připravujeme od ledna roku 2008. Třikrát jsme ho předělávali. Oslovili jsme všech sedmnáct vlastníků pozemků v okolí řeky, kudy měla původně bariéra vést, tedy i lokalitě Na Skalách. Někteří z nich je odmítli městu postoupit, takže se zeď musela zkrátit a vést blíže k Lužnici, kde jsou vlastníky pozemků Sokol, město Planá nad Lužnicí a Povodí Vltavy," upřesnil Jiří Šimánek.

Podle jeho slov je na webových stránkách města projekt umístěný rok a půl a radnice uveřejnila i výzvu v Plánských ozvěnách o možnosti podávání připomínek.

„Nikdo se k tomu nevyjádřil. Lidé nepřišli ani na zastupitelstvo. Nemůžeme oslovit každého zvlášť, jestli zeď chce nebo ne. Investorem je Povodí Vltavy a nyní, když protipovodňové opatření začaly, se s tím těžko něco udělá," konstatoval starosta.

Hledají dotaci

Zdůraznil, že je samozřejmě snaha chránit i tyto pozemky. Proto zastupitelé záměr rozšíření protipovodňových opatření do lokality Na Skalách schválili. „Do přípravy stavby putovalo 670 tisíc z rozpočtu, zbytek hradí Povodí. Pozice města jako rozhodovatele o projektu skončila po zajištění územního rozhodnutí. Jen jsme se mohli vyjádřit k jeho podobě. Tento rozsah je konečný a nedá se sním hýbat. Jsme pro rozšíření, pokud se podaří zajistit stavební prostory a sehnat vhodný dotační titul," upřesnil závěr jednání Jiří Šimánek.