Manželé Kvěchovi provozují ve Vodňanech restauraci U Zástavů už 23 let, poslední rok v ní zakázali kouření. „Lidí nám přibylo. I kuřáci jsou spokojení a chválí si to. Neuvědomuji si, že by nějaký štamgast odešel. Neměli jsme jediný problém," uvedla Drahomíra Kvěchová. „Vadilo to také mně, protože mám druhou práci a smrděla jsem kouřem. Teď jsem moc spokojená," řekla. Když má u ní v restauraci posezení uzavřená společnost, dává jim možnost si zapálit dle libosti. „Oni sami to ale nechtějí," dodala Drahomíra Kvěchová.

Restaurace Černej pták v Jindřichově Hradci vznikla před devíti lety a nekouří se zde od začátku provozu. „Byli jsme první nekuřácká restaurace v Hradci. V začátcích nám to pomohlo. Někteří k nám kvůli tomu nechodí, ale těch, které to nekuřácké prostředí přitahuje, je víc," uvedl zdejší číšník Václav Císař s tím, že hostům vůbec nevadí, když si zajdou zakouřit před vchod restaurace nebo na terasu.

Na vyhřívanou terasu chodí kouřit hosté restaurace Hangár ve Strakonicích. „Terasu máme zakrytou a uvnitř jsou topná tělesa, takže tu nikdo nemrzne. Personál restaurace tvoří vesměs kuřáci a hosté ze sedmdesáti procent a všichni rádi chodíme ven. Kouření uvnitř restaurace není příjemné pro nikoho," uvedl zdejší provozní Michal Burian s tím, že lidé je navštěvují kvůli tomu, že restaurace je nekuřácká.

„Pro byznys je to jedině dobře. Lidi, co sem chodí, jsou rádi," doplnil Michal Burian.

V českokrumlovské restauraci Papa's Living restaurant se nekouří sedm let. Předtím byla část kuřácká a v části už se nekouřilo.

„Hosté změnu uvítali, jednoznačně se zvýšil jejich počet a máme samé pozitivní reakce. Stačilo se jen domluvit. Nevím o žádné výčitce," řekl Ondřej Berka, provozní restaurace Papa's Living restaurant na českokrumlovském Latráně.

Na úterý je plánováno druhé čtení vládní předlohy takzvaného protikuřáckého zákona, který zavádí zejména úplný zákaz kouření v restauracích a dalších pohostinstvích. Poslanci podávají návrhy úprav. Některé z nich směřují ke zmírnění restrikce.