VYBERTE SI REGION

Školáci musí jíst i cizrnu, kuchačky vaří těstoviny z luštěnin

Českobudějovicko –  Stravování ve školních jídelnách řídí předpisy ministerstva. Určují složení obědů a podíl jednotlivých složek jako je maso, cukry, tuky, mléko, ryby, ovoce nebo zelenina.

4.9.2013 2
SDÍLEJ:
Fotogalerie
8 fotografií
Školní jídelna v Hluboké nad Vltavou.

Školní jídelna v Hluboké nad Vltavou.Foto: Deník/Jaroslav Sýbek

Luštěniny dětem moc nechutnají, těstoviny patří naopak k úplně nejpopulárnějším jídlům. Kvůli nutnosti naplnit předpisy ministerstva ale školáci musí vedle špagety jíst i cizrnu. Určuje to totiž takzvaný spotřební koš potravin.

V jídelně Základní školy Bezdrevská na českobudějovickém sídlišti Vltava proto budou vařit těstoviny z luštěnin. Podle vedoucí jídelny Kateřiny Havlové strávníci nic nepoznají. „V těstovinách není obsah hrachu nebo cizrny znát," vysvětluje.

Spotřebním košem se musí řídit všechny školní jídelny. Předepisuje složení obědů, podíl jednotlivých složek jako je maso, cukry, tuky, mléko, ryby, ovoce nebo zelenina.  Podle vedoucí hlubocké školní jídelny Štěpánky Grégrové ale mají jídelny možnost si do určité míry spotřební koš upravit. „Musíme ho naplnit. U ovoce můžeme 
i nad sto procenty, u tuků 
a cukrů by mělo být číslo nižší. Ale máme možnou odchylku. Když se jeden měsíc nedostaneme na sto procent, můžeme to další měsíc dorovnat," vysvětluje Štěpánka Grégrová s tím, že povolená odchylka je 25 procent.

Spotřební koš hraje rozhodující roli ve složení jídelníčku. V každém obědu o třech chodech musí být zastoupeno ovoce nebo zelenina, koš doporučuje i různé druhy potravin, preferuje například drůbeží maso.

Kuchařky musely do práce v pět ráno

Krémová kulajda, vepřový guláš s těstovinami a kousek čerstvého melounu. Tak si pochutnali žáci na základce v Hluboké nad Vltavou.

První dny školního roku znamenají pro kuchařky školních jídelen silné pracovní vytížení. Kvůli době oběda, která byla první a druhý den školy posunuta na desátou hodinu, vstávali hlubocké kuchařky už v pět hodin ráno, aby stihly připravit oběd pro 550 strávníků, kterým budou tento školní rok vařit. „Normálně přes rok si můžeme něco připravit večer. Když ale začíná škola v pondělí, musely jsme si přivstat," usmála se vedoucí školní jídelny Štěpánka Grégrová, která pracuje na Základní škole v Hluboké nad Vltavou už třicet devět let a bude letos vařit pro vnučku paní, která chodila do jídelny před lety.

Oběd  o třech chodech připravuje osm kuchařek. „Vždy  máme polévku, hlavní chod 
a něco k tomu. Sladké, ovoce, jogurt, chlebíček nebo salát," odkazuje Štěpánka Grégrová na nutnost dodržovat spotřební koš. Žáci mají prý nejraději kuře na paprice, rajskou a všechna sladká jídla. „Často děláme třeba těstoviny s tvarohem. Používáme jen kvalitní italské těstoviny. Pro nás je to výhoda, protože spotřebujeme veliké množství tvarohu, který v této formě dětem chutná," pochválila si devětapadesátiletá vedoucí jídelny.

V jednodušších jídlech používají kuchařky potraviny, které jsou součástí spotřebního koše, ale strávníci je příliš nemilují. „Děláme tak ovocné saláty s ořechy nebo těstoviny s mákem," uvedla Štěpánka Grégrová.

Nejen uvařit, ale i vyřídit všechnu potřebnou administrativu musí v prvních dnech školního roku personál jídelny při základní škole Bezdrevská na budějovickém  sídlišti Vltava. „Nejvíc práce bylo s prvňáčky a jejich rodiči, kteří ještě nevědí, jak to u nás chodí," bilancuje pondělní nápor vedoucí jídelny Kateřina Havlová. „A k tomu už připravujeme jídlo pro asi devadesát procent z našich 750 strávníků," dodává.

Mezi hladové krky, které každý všední den přicházejí do školy na oběd, je vedle samotných žáků a zaměstnanců školy i zhruba stovka cizích strávníků. Všichni si mohou vybrat vždy ze dvou hlavních jídel, samozřejmostí je i polévka a nápoj. Za to vše děti zaplatí podle věku od 22 do 26 korun.

Letos se podle Kateřiny Havlové mohou těšit na deset až patnáct nových jídel. „Nové recepty zařazujeme každý rok zčásti i podle přání samotných dětí. Hledáme je na internetu nebo si osvědčené recepty vyměňujeme  na setkání s ostatními vedoucími jídelen," prozrazuje.

Kuchařky se snaží vyhovět také přání strávníků. A jaká jídla jsou ve školní jídelně na Vltavě nejoblíbenější? A která malým jedlíkům moc nejedou? „Ryby a luštěniny bývají věčný boj, děti je nemají moc rády," vysvětluje vedoucí jídelny. Naopak prázdné talíře vrací  malí školáci v případě, že se na jídelníčku objeví jakákoli omáčka, mleté maso či sladké jídlo.

Autor: Tadeáš Nový, Hana Svítilová

4.9.2013 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:
Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.
13 18

Poslanec ČSSD chce od Babiše vědět, kde vzal peníze na dluhopisy

Platforma Bez komunistů.cz. uspořádala v Praze shromáždění k odkazu Jana Palacha.
3 3

Na památku Palacha, v den jeho smrti, si lidé zapalovali svíčky

AKTUALIZOVÁNO

Podívejte se na pustý stadion před zbouráním. Nástupce je ve hvězdách

Nadšený řev fanoušků vítězného týmu se rozléhal brněnským zimním stadionem za Lužánkami, když domácí hokejisté Rudé hvězdy, dnešní Komety, poprvé doma před Brňany přebírali mistrovský titul. Tehdy se psal rok 1957 a stadion měl za sebou deset let fungování a před sebou ještě mnoho radosti i smutků fanoušků brněnských hokejistů. Nyní, sedmdesát let od slavnostního otevření stadionu, už na něj odkazuje jen název zastávky hromadné dopravy. Slibovaná nová aréna je v nedohlednu.

Obamovi balí, prezidentští úředníci vyklízejí Bílý dům

Odcházející americký prezident Barack Obama se loučí s Bílým domem, v němž jako hlava státu bydlel osm let. Oficiální akce, projevy a tiskové konference má za sebou a dnes je jeho program podle poradců volnější, byť Bílý dům ještě neopouští. Hlavou státu je do pátku 12:00 místního času (18:00 SEČ), kdy složí přísahu jeho nástupce Donald Trump.

AKTUALIZOVÁNO

Lavina na italský hotel spadla, když už hosté měli sbaleno

Řím - Hosté italského hotelu Rigopiano měli v okamžiku pádu ničivé laviny sbalené kufry a budovu na úpatí pohoří Gran Sasso se chystali opustit. Museli ale počkat, dokud sněžný pluh neodstraní sníh, který zablokoval přístupovou cestu. Italskému listu La Repubblica to dnes řekl Quintino Marcella, přítel a zaměstnavatel jednoho ze dvou přeživších, kuchaře Giampiera Pareteho, který byl v hotelu s rodinou na dovolené.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies