Jeho rekonstrukce za zhruba pět milionů korun spěje do finiše.

Kolem budovy kina to sice vypadá stále jako na staveništi, ale uvnitř se už skrývá pečlivě uchovávaný drahokam. Tím je útulný, moderní kinosál s pohodlnými sedadly a promítacím plátnem.
„Moje vize vybavit kino novou technologií, vylepšeným zázemím, kvalitním zvukem a obrazem a návštěvníkům v něm nabídnout i kavárnu a bar," usmívá se ředitel Kulturního a informačního centra Stanislav Trs, "a najít v něm i místo pro dětský koutek či menší historickou expozici, se v podstatě podaří. Chci z objektu vytvořit multifunkční dům. V březnu ho slavnostně otevřeme."
To bude pro obyvatele Kaplice veliká událost, kterou si jistě málokdo nechá ujít. A mají se na co těšit.

Především na plně zdigitalizovaný sál podle norem DCI systému V sále zůstalo terasovitě uspořádané hlediště, na němž novotou svítí sedačky pro 192 návštěvníků. V horní části jsou mezi nimi dvojsedačky pro páry. Každá sedačka je dokonce vybavena držáčkem na pití a to dává tušit, že si diváci budou moci sledování filmu zpříjemnit občerstvením, podobně jako je tomu v multikině. „Předtím tu bývalo zhruba 200 sedaček, ale teď je interiér sálu  vytvořen s důrazem na pohodlí, útulnost a nejnovější technologii," podotkl Stanislav Trs.

V 3D systému není vybudován jenom sál,  také sedačky jsou zhotovené ve 3D efektu.  „Nehledejte ale za tím kdo ví co," vysvětloval s úsměvem nový vedoucí kina Ondřej Prášil. „Jde spíš o optický klam. Tečky na sedadle způsobují, že sedačky pak vypadají plastičtěji. Pro diváka to ale nemá žádný význam."

Kinosál je celý zvukotěsně obložený, vybavený novým tlumeným osvětlením, s novými koberci na podlaze. Zbývá už pouze doplnit oponu a vybavit zábradlíčkem místo vyhrazené pro vozíčkáře.
„Sál je vybavený nejmodernější technologií," řekl Ondřej Prášil. „Zahrnuje zvukový systém Dolby 7.1, obraz je plně digitalizovaný s podporou 3D."

Cesta k důkladné modernizaci kina nebyla nijak jednoduchá. „Nejtěžší bylo přesvědčit zastupitele, že kino má budoucnost a není to ekonomický nesmysl. To byl první zlomový bod," zavzpomínal Stanislav Trs. „Velmi nám pomohl místostarosta Pavel Svoboda. Odvedl obrovský kus práce. Nejenom, že vypracoval plán, jak v realizaci modernizace kina postupovat, ale co bylo nesmírně důležité, sehnal hodně sponzorů. Moc nám pomáhaly i pracovnice odboru majetku."

Pavel  Svoboda potvrdil: „Na přestavbu kina významnou měrou finančně přispěly místní firmy i fyzické osoby."
Kaplické ale nečeká jenom překvapení v podobě moderního kinosálu. Změna je udeří do očí hned po vstupu do budovy. V předsálí se nyní dodělává kavárna  s barem, kde bude 50 až 70 míst k sezení. „Tento prostor bude současně využit jako výstavní síň a hudební kavárna, přičemž kavárna bude plně internetová v hi-fi pokrytí," popsal Stanislav Trs. „V předsálí také vytvoříme menší historickou expozici zaměřenou na film a fotografii. Lidé tu uvidí tři typy starých promítaček, staré kamery a fotoaparáty, dokumenty  týkající se kina a Kaplice…"

Nové sociální zařízení, v němž je pamatováno i na zdravotně postižené, je samozřejmostí.
Kinosál nebude určený pouze k promítání filmů. „Bude to multifunkční sál, kde se mohou pořádat například besedy s herci, menší koncerty, různá show. Nabídneme ho firmám  k prezentaci nebo jako výukový sál. Budeme v něm promítat rovněž sportovní přenosy," vyjmenoval ředitel. „Každý divák si tu zkrátka přijde na své."

„Určitě se těším," řekla Marie Soukupová z Kaplice. „Vždyť to kino,  co tu bylo, bylo pro ostudu. Pokud otevření nového kina bude v přijatelné době,  přijdu se  podívat."