To jsou výsledky tříměsíční práce dvou asistentů prevence kriminality, kteří od září pomáhají pod hlavičkou městské policie vylepšit situaci na sídlišti Máj.

Dobré zkušenosti s těmito posilami vedou k rozhodnutí jejich počet zdvojnásobit. Další dva asistenti by po výběrovém řízení a nezbytném zaškolení mohli ve městě pracovat již v lednu. „Působit by mohli pravidelně i mimo sídliště Máj, například  na Palackého náměstí, Lannově třídě a Nádražní ulici. Tam nynější asistenti vypomáhají už nyní," naznačuje mluvčí městské policie Václav Sup.

Oceňuje především místní znalost a autoritu dosavadních asistentů, která už pomohla vyřešit řadu  problematických situací.  „Všechno se na sídlišti zklidnilo. Když někdo dělá nepořádek, slušně mu vysvětlíme, že se tak chovat nemá, a ono to funguje," přibližuje svou komunikaci   s obyvateli sídliště asistent prevence Tibor Šesták.

Spolu s kolegou má na starosti například dohled nad klidnou atmosférou před školou, pravidelně kontrolují i výsledky úklidu na sídlišti. „Tuhle práci děláme s radostí. Pomáháme i lidem, kteří chtějí poradit. Podle toho, co potřebují, je posíláme na ty správné úřady, informujeme je, kde sídlí, jaké mají úřední hodiny," vyjmenovává Tibor Šesták další ze svých častých pracovních aktivit.

Role prostředníka se vyplácí

Jak zdůrazňuje mentor asistentů z městské policie Ladislav Šalena, jejich role prostředníka při komunikaci s romskou populací se vyplácí. „Když je potřeba na Máji něco vyřešit,  je to dobrá pomoc nejen pro hlídky městské policie. Asistenti obyvatelům například srozumitelně vysvětlí, co se po nich chce, vysvětlí jim, co je případně na jakém chování závadného," vysvětluje.

„Hodí se nám i jejich místní znalost, jako v případě, kdy nám někdo ohlásil nezletilé děti kouřící marihuanu. To se sice nepotvrdilo, šlo o cigarety, ale díky tomu, že asistenti děti znali, si s nimi i rodiči promluvili a věc se snáz řešila i sociálním pracovníkům," líčí Ladislav Šalena.

Pozitivní vliv asistentů prevence kriminality se odráží i na práci romských zaměstnanců úklidových firem. „Díky dohledu asistentů plně využívají pracovní dobu, je to znát na čistotě sídliště. Zklidnila se ale i situace u školy, kde se podařilo eliminovat konflikty," vyjmenovává  další dílčí úspěchy.

Předem vytipovaní kandidáti

Navázat by na ně brzy mohli další dva kolegové, o které se mají řady asistentů rozšířit. Výběr těch správných je podle strážníků 50 procent úspěchu. Už nyní mají vytipované některé kandidáty, i ti ale musí projít výběrovým řízením.

Zájemci o tuto pozici musí do 16. prosince poslat či osobně doručit do podatelny magistrátu v obálce s označením „Neotvírat, výběrové řízení - asistent prevence kriminality" vyplněný dotazník, čestné prohlášení, motivační dopis, ověřenou kopii dokladu o nejvyšším dosaženém vzdělání.

„Požadována je minimálně základní škola - vysvědčení z osmého, respektive devátého ročníku, výpis z rejstříku trestů ne starší než  tři měsíce a lékařské potvrzení o zdravotní způsobilosti," upřesňuje primátor Juraj Thoma. Uchazeči si mohou pro potřebné podklady a další informace přijít i na májské pracoviště do ulice V. Volfa 10.