Miloša Zámečníková, učitelka odborných předmětů na Střední škole a Vyšší odborné škole cestovního ruchu v Českých Budějovicích a členka České barmanské asociace, při něm ochutnala vánoční punč z deseti stánků. U každého hodnotila vzhled, vůni, chuť a celkový dojem. Jako nejlepší pak označila nápoj ze stánku restaurace Vendetta.

Test začíná ve čtvrtek odpoledne. Miloša Zámečníková nejprve vysvětluje, jak se pozná dobrý punč. „Musí být horký, minimálně šedesát stupňů. Kromě alkoholu by měl obsahovat ovocné složky, například džus nebo čerstvé šťávy. Důležité je, z čeho prodejci punč připravují. Měli by se vyhýbat instantním přísadám," zdůrazňuje.

Hned první vzorek ze stánku Cafe Plaza staví laťku vysoko. „Chuť je vynikající, vůně taky. Líbí se mi, že do něj dávají oříšky, ty k Vánocům patří," komentuje odbornice. Naopak u nápoje z vedlejšího Media Baru naráží na častou chybu – není cítit alkohol.

Vánoční punč ze stánku kavárny Manon má nevýraznou i vůni. „Trochu mi chybí ovocná šťáva. Dále píší, že je tam rum, ale necítím ho," říká Miloša Zámečníková.

Také nápoj z Punčového ráje u Raiffeisenbank se nemůže pochlubit výraznou vůní. Dohání to však chutí. „Ta není špatná. Opravdu je cítit víno 
a rum," popisuje Miloša Zámečníková. Vzorku nakonec uděluje za celkový dojem druhé nejvyšší ocenění –  velmi dobrý. Zároveň však upozorňuje na drobný nesmysl. „Dávají do něj celý měsíček mandarinky, ale ten takhle punč nijak neochutí. Bylo by třeba jej úplně oloupat nebo alespoň rozříznout," připomíná.

Punč ze stánku před restaurací Vendetta zaujme již při nalévání. Okamžitě je cítit směs vánočního koření s hřebíčkem a skořicí i ovoce. „Je také zatím nejteplejší a nejlépe chutná," komentuje Miloša Zámečníková a poprvé uděluje nejvyšší hodnocení ve všech kategoriích. Vzhled, vůni, chuť i celkový dojem označuje jako vynikající.

Následuje série několika vzorků, které si bez problémů vyslouží hodnocení velmi dobrý. Nápoj z Punčárny před pekařstvím Rollo také voní typickým vánočním kořením 
a nabízí solidní chuť. Dojem však kazí vzhled, punč je totiž poněkud kalný.

Stánek pojmenovaný Punčocha nemá vánoční punč, ale jeho punč mix obsahuje podobné koření jako předchozí vzorek a ve srovnání obstojí.
U nápoje z prodejny před lékárnou Dr. Max se Miloše Zámečníkové příliš nezamlouvá vůně, ale vše vynahrazuje chuť. „Je výrazná, harmonická, vyvážená. Také zde oceňuji, že prodejce všechny ingredience nandaval přímo před našima očima. Vždycky působí lépe, když zákazník vidí, co dostává," komentuje.

Předposlední vzorek objednáváme ve stánku restaurace U Rytíře. Ve zdejším vánočním punči je silně cítit alkohol, ale ovocná složka pokulhává. Drobnou potíž navíc může znamenat plátek pomeranče s kůrou.  „Ten sice 
v punči být může, ale při popíjení venku se špatně konzumuje. Lepší by bylo pomeranč oloupat a používat jej bez kůry," říká odbornice.

Punč ze stánku kavárny Apollo je hodně sladký. „Na první napití to dost překvapí, ale někomu to tak může vyhovovat. Vůně nápoje není moc výrazná, ale líbí se mi typické vánoční ovoce, například jablka, a čerstvé oříšky," reaguje Miloša Zámečníková.

Ta je po ochutnávce deseti nápojů z deseti různých stánků spokojená. Říká, že celková úroveň je velmi dobrá 
a prodejci vzhledem k omezeným podmínkám na náměstí nabízejí kvalitní produkty.

Jako vítěze testu vyhlašuje vánoční punč ze stánku restaurace Vendetta. To udělá radost provoznímu Milanu Rajskému, který nápoj většinou sám připravuje. „Samozřejmě nás to těší. Snažíme se punč dělat poctivě, je v něm mimo jiné červené víno a naše tajná směs koření," dodává.

Na opačném konci žebříčku se umisťuje vzorek z kavárny Manon. Ten ztratil body především kvůli nevýrazné vůni a průměrné chuti. Prodávající, která se představí jako Miloslava, spolu se dvěma hosty však nesouhlasí. „Lidem tu chutná. Zákazníky máme po celý den," říkají.

Ceny testovaných vánočních punčů ze stánků na náměstí Přemysla Otakara II. 
v Českých Budějovicích se pohybují od 30 do 39 korun za 
0,2 litru. Všechny se podávají 
v polystyrenovém termo kelímku.