„Já mám tibetskou vlajku vyvěšenou celoročně. Chci tak nádherné zemi vyjádřit svoji podporu. Teď je po zimě trochu potrhaná, ale jakmile roztaje sníh, vylezu na střechu a vyměním jí za novou," říká fotograf a cestovatel Jaroslav Havlík z Člunku, který do Tibetu podnikl již několik cest.

Jen u vyvěšování vlajky však Jaroslav Havlík nezůstává. „Desátého března se chystám na shromáždění před čínskou ambasádou v Praze, jež pořádá česká pobočka organizace Amnesty International. Situace je totiž hlavně v poslední době vážná. Dochází k násilnému uzavírání klášterů, masovému zatýkání a již více než sto Tibeťanů se na protest demonstrativně upálilo," popisuje Havlík stav lidských práv v Tibetu.

K mezinárodnímu dni Tibetu, který připadá na 10. března, se připojí i město Jindřichův Hradec. „U nás je to již tradice a tibetskou vlajku vyvěšujeme na budově úřadu už více než patnáct let. Ani letošní rok nebude výjimkou a vše již posvětila i rada města," potvrdil tajemník hradeckého městského úřadu Karel Přibyl.

Že solidaritě s tibetským lidem nijak nepřekáží ani odlišná víra, dokazují v Kardašově Řečici. Na budově farního římskokatolického děkanského úřadu vyvěšují každé jaro vlajku už od roku 2011.