VYBRAT REGION
Zavřít mapu

U trvanlivosti brambor záleží na správném způsobu skladování

Jižní Čechy – Brambor je letos při sklizni méně (menší množství hlíz pod jedním trsem) a jejich cena proti minulým rokům stoupla. O to více bude záležet na na správném uskladnění, aby hlízy vydržely pro potřeby domácností co nejdéle.

12.10.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Deník / Jaroslav Sýbek

Deník vám přináší několik důležitých rad pro uskladnění, které vyplývají z letitých zkušeností profesionálů i laiků. Víme, že už je vesměs po sklizni, ale pokud je to možné, brambory nesklízejte po období deštivého počasí.

Z brambor nejlépe ještě na poli oklepejte zeminu. Ta je přilepená, pokud je vlhko. Za suchého počasí opadne z hlíz sama. Snažte se, abyste nepoškodili slupku, zabráníte tím hnití nejen jedné hlízy, ale i všech okolních. Brambory přeberte.

Hlízy, které jsou popraskané, mechanicky poškozené, nakopnuté si buď sami hned uvařte, nebo je zkrmte domácím zvířatům. Vyřaďte také nazelenalé kusy. Snažte se, aby brambory nepřišly do kontaktu s vodou.

Z pytlů je vysypte v ideálním případě do zelinářských plastových bedýnek nebo lísek. Důležité je, aby brambory po sklizni pobyly tak den až dva v dobře větraném a teplejším prostoru a správně vyschly. Zabráníme také, aby na brambory šlo světlo.

Po vyschnutí dáme „erteple spát." V trvalém sklepě, krechtu nebo stodole, kde budou brambory přes zimu, by měla být udržována teplota podle způsobu upotřebení: krátkodobé skladování 
(5–8 °C), dlouhodobé skladování (4–5 °C), sadbové (2–4 °C), na smažené výrobky (7–10 °C).

Nesmí se stát, že hlízy zmrznou. Pak totiž zesládnou a mají omezené použití v gastronomii. Pozor, hlízy zesládnou už při plus jednom stupni. Škrob se změní v cukr. Naopak, 
v teplejším prostředí brambory začnou dříve nebo později klíčit. Když se objeví první klíčky, tak je ulamujte. Zvolený sklep je třeba dobře větrat, aby se vlhkost vypařovaná 
z brambor nesrážela na zdech.

Brambory chodíme kontrolovat a vždy vyhodíme tu hlízu, která začíná maličko hnít. Pozdní odrůdy mohou vydržet v dobrém sklepě 6 až 
8 měsíců. Optimální je, pokud je sklep čistý a vybílený.

Autor: Luboš Dvořák

12.10.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto
9

Učitelé nechtějí kariéru s papíry

Věčný oheň. Ilustrační foto.
8

Nedůstojná pohřební praxe dál pokvete. Hromadný svoz nebožtíků neskončí

Zneužití osobních dat? Pokuta půl miliardy

Lidé budou moci snáze požadovat vymazání informací, které by je poškodily. Za rok jim to umožní nové nařízení EU.

Zpěvačka Špinarová byla uvedena do Síně slávy cen Anděl

Do Síně slávy hudebních cen Anděl byla dnes in memoriam uvedena zpěvačka Věra Špinarová. Majitelka nenapodobitelného hlasu zemřela letos v březnu ve věku 65 let. 

Slovenský symbol okupace 1968 vyjde na známce

Muž, který si před hlavní sovětského okupačního tanku v centru Bratislavy odhaluje hruď a kterého zachytil fotograf Ladislav Bielik, se objeví na známce i na pamětní minci. Příští rok se známka, kterou vydá Slovenská pošta, objeví pro zájemce přesně 21. srpna 2018 při 50. výročí srpnové invaze do Československa.

Odpad třídí stále více lidí. Radnice je motivují i dárky

Rok od roku Pardubice rozšiřují území, na němž mohou obyvatelé rodinných domů odkládat do samostatných kontejnerů biologicky rozložitelný odpad. Od roku 2007, kdy město s odděleným ukládáním bioodpadu začalo, ho separuje 2750 domácností. Letos byl sběr rozšířen i do okrajových částí města – do Lánů na Důlku a Opočínku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies