VYBRAT REGION
Zavřít mapu

U trvanlivosti brambor záleží na správném způsobu skladování

Jižní Čechy – Brambor je letos při sklizni méně (menší množství hlíz pod jedním trsem) a jejich cena proti minulým rokům stoupla. O to více bude záležet na na správném uskladnění, aby hlízy vydržely pro potřeby domácností co nejdéle.

12.10.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Deník / Jaroslav Sýbek

Deník vám přináší několik důležitých rad pro uskladnění, které vyplývají z letitých zkušeností profesionálů i laiků. Víme, že už je vesměs po sklizni, ale pokud je to možné, brambory nesklízejte po období deštivého počasí.

Z brambor nejlépe ještě na poli oklepejte zeminu. Ta je přilepená, pokud je vlhko. Za suchého počasí opadne z hlíz sama. Snažte se, abyste nepoškodili slupku, zabráníte tím hnití nejen jedné hlízy, ale i všech okolních. Brambory přeberte.

Hlízy, které jsou popraskané, mechanicky poškozené, nakopnuté si buď sami hned uvařte, nebo je zkrmte domácím zvířatům. Vyřaďte také nazelenalé kusy. Snažte se, aby brambory nepřišly do kontaktu s vodou.

Z pytlů je vysypte v ideálním případě do zelinářských plastových bedýnek nebo lísek. Důležité je, aby brambory po sklizni pobyly tak den až dva v dobře větraném a teplejším prostoru a správně vyschly. Zabráníme také, aby na brambory šlo světlo.

Po vyschnutí dáme „erteple spát." V trvalém sklepě, krechtu nebo stodole, kde budou brambory přes zimu, by měla být udržována teplota podle způsobu upotřebení: krátkodobé skladování 
(5–8 °C), dlouhodobé skladování (4–5 °C), sadbové (2–4 °C), na smažené výrobky (7–10 °C).

Nesmí se stát, že hlízy zmrznou. Pak totiž zesládnou a mají omezené použití v gastronomii. Pozor, hlízy zesládnou už při plus jednom stupni. Škrob se změní v cukr. Naopak, 
v teplejším prostředí brambory začnou dříve nebo později klíčit. Když se objeví první klíčky, tak je ulamujte. Zvolený sklep je třeba dobře větrat, aby se vlhkost vypařovaná 
z brambor nesrážela na zdech.

Brambory chodíme kontrolovat a vždy vyhodíme tu hlízu, která začíná maličko hnít. Pozdní odrůdy mohou vydržet v dobrém sklepě 6 až 
8 měsíců. Optimální je, pokud je sklep čistý a vybílený.

Autor: Luboš Dvořák

12.10.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Záchranáři pomáhají běžcům na olomouckém půlmaratonu 2017
25

Na půlmaratonu v Olomouci ošetřili přes 50 lidí, pět skončilo na urgentu

Ilustrační fotografie.
3 30

Vyplašená zvěř, zničené porosty. Čtyřkolky přidělávají vrásky myslivcům

DOTYK.CZ

Česká agentura veze z Cannes několik cen. Za kampaň pro časopis, co už nevychází

Čím jsou pro světový film ceny americké filmové akadamie Oscar, tím je pro evropskou reklamu mezinárodní reklamní festival Cannes Lions. Koná se vždy koncem června ve francouzském letovisku Cannes a v posledních letech je na něm úspěšná česká pobočka reklamní sítě Young & Rubicam.

Ohnivé peklo v Pákistánu, nejméně 120 lidí uhořelo po vzplanutí cisterny

/VIDEO/ K tragédii došlo v Pákistánu, kde se převrátila cisterna s palivem. Následně ji zachvátil požár, který se rychle rozšířil na okolní automobily a motorky. Podle posledních informací na místě zemřelo nejméně 125 lidí. Další desítky byly s vážnými popáleninami převezeny do nemocnic. Podle záchranářů tak mohou počty obětí nadále stoupat.

Týdenní zkrat: Milionová milost

Paroubek to zkusil, Zaorálek mu to zarazil, Klaus slavil a dostal milion. I další zprávy měly katastrofický rozměr.

Na kolapsech se podílí horko, ale i alkohol. Lékaři: Omezte pobyt na slunci

Horké a dusné počasí se podepisuje i na zdravotním stavu lidí. Dopad horkých dnů na lidský organismus zaznamenávají hlavně kardiaci a "plicaři".

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies