VYBRAT REGION
Zavřít mapu

U trvanlivosti brambor záleží na správném způsobu skladování

Jižní Čechy – Brambor je letos při sklizni méně (menší množství hlíz pod jedním trsem) a jejich cena proti minulým rokům stoupla. O to více bude záležet na na správném uskladnění, aby hlízy vydržely pro potřeby domácností co nejdéle.

12.10.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Deník / Jaroslav Sýbek

Deník vám přináší několik důležitých rad pro uskladnění, které vyplývají z letitých zkušeností profesionálů i laiků. Víme, že už je vesměs po sklizni, ale pokud je to možné, brambory nesklízejte po období deštivého počasí.

Z brambor nejlépe ještě na poli oklepejte zeminu. Ta je přilepená, pokud je vlhko. Za suchého počasí opadne z hlíz sama. Snažte se, abyste nepoškodili slupku, zabráníte tím hnití nejen jedné hlízy, ale i všech okolních. Brambory přeberte.

Hlízy, které jsou popraskané, mechanicky poškozené, nakopnuté si buď sami hned uvařte, nebo je zkrmte domácím zvířatům. Vyřaďte také nazelenalé kusy. Snažte se, aby brambory nepřišly do kontaktu s vodou.

Z pytlů je vysypte v ideálním případě do zelinářských plastových bedýnek nebo lísek. Důležité je, aby brambory po sklizni pobyly tak den až dva v dobře větraném a teplejším prostoru a správně vyschly. Zabráníme také, aby na brambory šlo světlo.

Po vyschnutí dáme „erteple spát." V trvalém sklepě, krechtu nebo stodole, kde budou brambory přes zimu, by měla být udržována teplota podle způsobu upotřebení: krátkodobé skladování 
(5–8 °C), dlouhodobé skladování (4–5 °C), sadbové (2–4 °C), na smažené výrobky (7–10 °C).

Nesmí se stát, že hlízy zmrznou. Pak totiž zesládnou a mají omezené použití v gastronomii. Pozor, hlízy zesládnou už při plus jednom stupni. Škrob se změní v cukr. Naopak, 
v teplejším prostředí brambory začnou dříve nebo později klíčit. Když se objeví první klíčky, tak je ulamujte. Zvolený sklep je třeba dobře větrat, aby se vlhkost vypařovaná 
z brambor nesrážela na zdech.

Brambory chodíme kontrolovat a vždy vyhodíme tu hlízu, která začíná maličko hnít. Pozdní odrůdy mohou vydržet v dobrém sklepě 6 až 
8 měsíců. Optimální je, pokud je sklep čistý a vybílený.

Autor: Luboš Dvořák

12.10.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Komerční banka

Přechod k jiné bance bude od března snazší

Ilustrační foto.
6

Cukrárna Šárka v Michálkovicích končí, hlavním důvodem je EET

Nemocnice se propadají do dluhů. Bez injekcí z krajů by neměly na provoz

/INFOGRAFIKA/ Nemocnice jsou na tom stále hůř, přestože účty pojišťoven bobtnají – jen za poslední dva roky se jejich přebytky navýšily o 11,5 miliardy korun. Kde je problém? Experti tvrdí, že je české zdravotnictví špatně nastaveno.

Filipínští islamisté sťali uneseného Němce, nedostali výkupné

Filipínská teroristická skupina Abu Sayyafa zavraždila sedmdesátiletého německého rukojmího, což ukazuje dnes zveřejněný videozáznam činu. Smrt svého občana potvrdila a odsoudila vláda v Berlíně. Filipíny označily zločin za barbarský. Muže radikální islamistická organizace unesla loni v listopadu, když se plavil kolem jednoho z ostrovů na jihozápadě Filipín. Jeho devětapadesátiletá partnerka přišla o život už při únosu.

Národní galerie má novou ostrahu. V úterý už bude přístupná expozice

Národní galerie (NG) v Praze dnes uzavřela novou smlouvu o ostraze svých šesti objektů i uměleckých děl se společnostmi G4S a Indus. "Noví dodavatelé od úterý 28. února, kdy se výstavní prostory Národní galerie znovu otevřou pro návštěvníky, zajistí kompletní služby," uvedla NG na webu. Své objekty NG o víkendu uzavřela kvůli sporům s bezpečnostní agenturou ABAS IPS Management.

Dva měsíce nemoci už vás nezničí. Nemocenská by se měla zvýšit

Dlouhodobě nemocným by v příštím roce mohla stoupnout nemocenská. Zatímco nyní dostávají od 15. dne nemoci dávky ve výši 60 procent vyměřovacího základu bez ohledu na délku choroby, vláda včera navrhla, aby dávky od druhého a poté i od třetího měsíce dlouhodobé nemoci vzrostly. Po měsíci stonání by tak zaměstnanci měli nově dostávat 66 procent vyměřovacího základu, od dvou měsíců dokonce 72 procent.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies