VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Udržet pestrou stravu je pro školní jídelny boj

Strakonice - Palačinky, buchtičky s krémem i svíčková, to nejvíc chutná osmileté Nikole Peleškové ze Strakonic ve školní jídelně. „Na druhou stranu moc nemusím koprovku, některé ryby a kromě čočky luštěniny," řekla. Má ráda řízky, ty sice ve škole k obědu také někdy mají, ale zdaleka ne tak často, jak by se jí líbilo.

1.9.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/David Taneček

S tím se bude muset smířit. Školní jídelny v dnešní době musí dodržet pestrost stravy a zařazovat do jídelníčku i ryby, luštěny, ovoce a zeleninu. Také dbát na to, aby se střídaly přílohy, aby se v něm objevovala i bezmasá jídla a ne tak často ta sladká. To potvrdila vedoucí školní jídelny na Základní škole Poděbradova Světlana Vlčková. „Já se snažím střídat bezmasá jídla a knedlíky pokaždé různé dny v týdnu," doplnila.

Školní jídelny pravidelně kontrolují hygienici. Tam, kde se i vaří, jsou za rok nejméně jednou. Zaměřují se na nezávadnost, v oblasti složení stravy jsou poradci. Poznatky z jejich návštěv podle vedoucí oddělení hygieny dětí a dorostu KHS Jihočeského kraje Marie Noskové ukazují, že se jídelny skutečně snaží pracovat na zlepšení výběru pokrmů. „Zavádějí zdravější potraviny, jako jsou mořské ryby, luštěniny, či zeleninové saláty," uvedla.

Přes veškeré snahy u dětí ve strakonických školních jídelnách vítězí rajská, rády mají i krupičkovou kaši. Jen velmi pomalu si získávají oblibu některé úpravy ryb nebo třeba cizrna.

Školní jídelny - infografika

Dřív se pekla buchta každý týden

Vedoucí školní jídelny na Základní škole F. L. Čelakovského v ulici Chelčického ve Strakonicích Hana Chválová se stará o stravování dětí už osmnáctý rok. Hovořili jsme s ní o tom, jak se mění vaření i stravovací návyky dětí.

Co se za tu dobu změnilo?

Vaří se určitě zdravěji. Dříve se hodně smažilo ve fritézách, dnes jsme schopni udělat řízek v konvektomatu téměř bez tuku. Děláme v něm skoro všechno, třeba i knedlíky. Dbá se na to, aby bylo hodně ovoce a zeleniny či nápojů s vitamíny. Děláme třeba cizrnový salát nebo ji schováme do mletého řízku. Víc také pracujeme s rybou. Dřív byla tak obalovaná a tečka. Dneska už to jsou karbanátky, ale i rizoto, nebo se různými způsoby zapéká. Ustupuje se od knedlíků. Dřív se pekla buchta každý týden. Dnes se to nahradí müsli tyčinkou, našlehaným tvarohem a podobně.

UHO (univerzální hnědá omáčka) asi moc nehrozí?

Také ji dáme, když je žebírko na žampionech, a nemáme problém s tím, že by ji děti nechtěly. Možnosti dochucování jsou však dnes mnohem větší. Ale takové jídlo se dělá tak jednou do měsíce. Dřív to bylo dokolečka, když bylo hovězí, byla UHO. Navíc hovězí děti až tak moc nemusí. Je také drahé, že ho zařadím tak dvakrát v měsíci.

A mění se nějak chutě dětí postupem let?

Například když jsme dělali poprvé cizrnovou kaši, byl to neúspěch. Teď už se na ni strávníci těší. Děti dřív nebyly informované a zeleninu ani nechtěly. Dneska si salát klidně přijdou i přidat. Taky se děti tak do jídla nenutí. Dohlédnout se na ně musí, to ano. Taky se na ně v jídelně tak nepospíchá.

KonvektomatUniverzální multifunkční zařízení pro přípravu jídel. Potraviny v něm lze tepelně zpracovávat vařením v páře, dušením, pečením, smažením či grilováním.

Autor: Jana Štroblová

1.9.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
3 15

Super plat za práci na páse nabízí měsíce. Málokdo to ale vydrží dlouho

Syfilis. Ilustrační foto.
10

Syfilis je opět na postupu, může za to lehkomyslnost

AKTUALIZOVÁNO

Policie evakuovala obchodní centrum ve Zlíně. Poplach vyvolala fotopast

/VIDEO/ Podezřelý, nebezpečně vypadající předmět ve zkušební kabince v obchodním centru ve Zlíně – Malenovicích vyhnal v sobotu krátce před polednem tři stovky zaměstnanců a zákazníků před budovu. Nakonec se ukázalo, že jde o fotopast, kterou si doma někdo vyrobil.

Faráře na Slovensku vyhodili za názory o homosexuálech, dnes káže v Šumperku

Slovenskými médii rezonuje případ evangelického faráře Jakuba Pavlúse. Poté, co se šestadvacetiletý kněz z Turan u Martina zastal homosexuálních manželství, biskupové jeho pracovní poměr ukončili. Své nové působiště našel v Šumperku.

Tropické počasí vydrží i příští týden, teploty atakují 35 stupňů

Zbytek června bude nadprůměrně horký a deštivý. Příští týden teploty vystoupají až na 35 stupňů. V červenci se teploty vrátí k dlouhodobému průměru, ale aspoň z počátku bude dále velmi deštivo. 

Nehádejme se o kvóty, řekl německý ministr. Zaorálek mu český postoj vysvětlil

Evropská unie by měla řešit, jak snížit příliv uprchlíků, ne vést spory o uprchlické kvóty. Při své návštěvě Prahy to dnes na tiskové konferenci řekl německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies