VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Udržet pestrou stravu je pro školní jídelny boj

Strakonice - Palačinky, buchtičky s krémem i svíčková, to nejvíc chutná osmileté Nikole Peleškové ze Strakonic ve školní jídelně. „Na druhou stranu moc nemusím koprovku, některé ryby a kromě čočky luštěniny," řekla. Má ráda řízky, ty sice ve škole k obědu také někdy mají, ale zdaleka ne tak často, jak by se jí líbilo.

1.9.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/David Taneček

S tím se bude muset smířit. Školní jídelny v dnešní době musí dodržet pestrost stravy a zařazovat do jídelníčku i ryby, luštěny, ovoce a zeleninu. Také dbát na to, aby se střídaly přílohy, aby se v něm objevovala i bezmasá jídla a ne tak často ta sladká. To potvrdila vedoucí školní jídelny na Základní škole Poděbradova Světlana Vlčková. „Já se snažím střídat bezmasá jídla a knedlíky pokaždé různé dny v týdnu," doplnila.

Školní jídelny pravidelně kontrolují hygienici. Tam, kde se i vaří, jsou za rok nejméně jednou. Zaměřují se na nezávadnost, v oblasti složení stravy jsou poradci. Poznatky z jejich návštěv podle vedoucí oddělení hygieny dětí a dorostu KHS Jihočeského kraje Marie Noskové ukazují, že se jídelny skutečně snaží pracovat na zlepšení výběru pokrmů. „Zavádějí zdravější potraviny, jako jsou mořské ryby, luštěniny, či zeleninové saláty," uvedla.

Přes veškeré snahy u dětí ve strakonických školních jídelnách vítězí rajská, rády mají i krupičkovou kaši. Jen velmi pomalu si získávají oblibu některé úpravy ryb nebo třeba cizrna.

Školní jídelny - infografika

Dřív se pekla buchta každý týden

Vedoucí školní jídelny na Základní škole F. L. Čelakovského v ulici Chelčického ve Strakonicích Hana Chválová se stará o stravování dětí už osmnáctý rok. Hovořili jsme s ní o tom, jak se mění vaření i stravovací návyky dětí.

Co se za tu dobu změnilo?

Vaří se určitě zdravěji. Dříve se hodně smažilo ve fritézách, dnes jsme schopni udělat řízek v konvektomatu téměř bez tuku. Děláme v něm skoro všechno, třeba i knedlíky. Dbá se na to, aby bylo hodně ovoce a zeleniny či nápojů s vitamíny. Děláme třeba cizrnový salát nebo ji schováme do mletého řízku. Víc také pracujeme s rybou. Dřív byla tak obalovaná a tečka. Dneska už to jsou karbanátky, ale i rizoto, nebo se různými způsoby zapéká. Ustupuje se od knedlíků. Dřív se pekla buchta každý týden. Dnes se to nahradí müsli tyčinkou, našlehaným tvarohem a podobně.

UHO (univerzální hnědá omáčka) asi moc nehrozí?

Také ji dáme, když je žebírko na žampionech, a nemáme problém s tím, že by ji děti nechtěly. Možnosti dochucování jsou však dnes mnohem větší. Ale takové jídlo se dělá tak jednou do měsíce. Dřív to bylo dokolečka, když bylo hovězí, byla UHO. Navíc hovězí děti až tak moc nemusí. Je také drahé, že ho zařadím tak dvakrát v měsíci.

A mění se nějak chutě dětí postupem let?

Například když jsme dělali poprvé cizrnovou kaši, byl to neúspěch. Teď už se na ni strávníci těší. Děti dřív nebyly informované a zeleninu ani nechtěly. Dneska si salát klidně přijdou i přidat. Taky se děti tak do jídla nenutí. Dohlédnout se na ně musí, to ano. Taky se na ně v jídelně tak nepospíchá.

KonvektomatUniverzální multifunkční zařízení pro přípravu jídel. Potraviny v něm lze tepelně zpracovávat vařením v páře, dušením, pečením, smažením či grilováním.

Autor: Jana Štroblová

1.9.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
9

Učitelé nechtějí kariéru s papíry

Věčný oheň. Ilustrační foto.
8

Nedůstojná pohřební praxe dál pokvete. Hromadný svoz nebožtíků neskončí

Zneužití osobních dat? Pokuta půl miliardy

Lidé budou moci snáze požadovat vymazání informací, které by je poškodily. Za rok jim to umožní nové nařízení EU.

Zpěvačka Špinarová byla uvedena do Síně slávy cen Anděl

Do Síně slávy hudebních cen Anděl byla dnes in memoriam uvedena zpěvačka Věra Špinarová. Majitelka nenapodobitelného hlasu zemřela letos v březnu ve věku 65 let. 

Slovenský symbol okupace 1968 vyjde na známce

Muž, který si před hlavní sovětského okupačního tanku v centru Bratislavy odhaluje hruď a kterého zachytil fotograf Ladislav Bielik, se objeví na známce i na pamětní minci. Příští rok se známka, kterou vydá Slovenská pošta, objeví pro zájemce přesně 21. srpna 2018 při 50. výročí srpnové invaze do Československa.

Odpad třídí stále více lidí. Radnice je motivují i dárky

Rok od roku Pardubice rozšiřují území, na němž mohou obyvatelé rodinných domů odkládat do samostatných kontejnerů biologicky rozložitelný odpad. Od roku 2007, kdy město s odděleným ukládáním bioodpadu začalo, ho separuje 2750 domácností. Letos byl sběr rozšířen i do okrajových částí města – do Lánů na Důlku a Opočínku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies