VYBERTE SI REGION

Udržet pestrou stravu je pro školní jídelny boj

Strakonice - Palačinky, buchtičky s krémem i svíčková, to nejvíc chutná osmileté Nikole Peleškové ze Strakonic ve školní jídelně. „Na druhou stranu moc nemusím koprovku, některé ryby a kromě čočky luštěniny," řekla. Má ráda řízky, ty sice ve škole k obědu také někdy mají, ale zdaleka ne tak často, jak by se jí líbilo.

1.9.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/David Taneček

S tím se bude muset smířit. Školní jídelny v dnešní době musí dodržet pestrost stravy a zařazovat do jídelníčku i ryby, luštěny, ovoce a zeleninu. Také dbát na to, aby se střídaly přílohy, aby se v něm objevovala i bezmasá jídla a ne tak často ta sladká. To potvrdila vedoucí školní jídelny na Základní škole Poděbradova Světlana Vlčková. „Já se snažím střídat bezmasá jídla a knedlíky pokaždé různé dny v týdnu," doplnila.

Školní jídelny pravidelně kontrolují hygienici. Tam, kde se i vaří, jsou za rok nejméně jednou. Zaměřují se na nezávadnost, v oblasti složení stravy jsou poradci. Poznatky z jejich návštěv podle vedoucí oddělení hygieny dětí a dorostu KHS Jihočeského kraje Marie Noskové ukazují, že se jídelny skutečně snaží pracovat na zlepšení výběru pokrmů. „Zavádějí zdravější potraviny, jako jsou mořské ryby, luštěniny, či zeleninové saláty," uvedla.

Přes veškeré snahy u dětí ve strakonických školních jídelnách vítězí rajská, rády mají i krupičkovou kaši. Jen velmi pomalu si získávají oblibu některé úpravy ryb nebo třeba cizrna.

Školní jídelny - infografika

Dřív se pekla buchta každý týden

Vedoucí školní jídelny na Základní škole F. L. Čelakovského v ulici Chelčického ve Strakonicích Hana Chválová se stará o stravování dětí už osmnáctý rok. Hovořili jsme s ní o tom, jak se mění vaření i stravovací návyky dětí.

Co se za tu dobu změnilo?

Vaří se určitě zdravěji. Dříve se hodně smažilo ve fritézách, dnes jsme schopni udělat řízek v konvektomatu téměř bez tuku. Děláme v něm skoro všechno, třeba i knedlíky. Dbá se na to, aby bylo hodně ovoce a zeleniny či nápojů s vitamíny. Děláme třeba cizrnový salát nebo ji schováme do mletého řízku. Víc také pracujeme s rybou. Dřív byla tak obalovaná a tečka. Dneska už to jsou karbanátky, ale i rizoto, nebo se různými způsoby zapéká. Ustupuje se od knedlíků. Dřív se pekla buchta každý týden. Dnes se to nahradí müsli tyčinkou, našlehaným tvarohem a podobně.

UHO (univerzální hnědá omáčka) asi moc nehrozí?

Také ji dáme, když je žebírko na žampionech, a nemáme problém s tím, že by ji děti nechtěly. Možnosti dochucování jsou však dnes mnohem větší. Ale takové jídlo se dělá tak jednou do měsíce. Dřív to bylo dokolečka, když bylo hovězí, byla UHO. Navíc hovězí děti až tak moc nemusí. Je také drahé, že ho zařadím tak dvakrát v měsíci.

A mění se nějak chutě dětí postupem let?

Například když jsme dělali poprvé cizrnovou kaši, byl to neúspěch. Teď už se na ni strávníci těší. Děti dřív nebyly informované a zeleninu ani nechtěly. Dneska si salát klidně přijdou i přidat. Taky se děti tak do jídla nenutí. Dohlédnout se na ně musí, to ano. Taky se na ně v jídelně tak nepospíchá.

KonvektomatUniverzální multifunkční zařízení pro přípravu jídel. Potraviny v něm lze tepelně zpracovávat vařením v páře, dušením, pečením, smažením či grilováním.

Autor: Jana Štroblová

1.9.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
AKTUALIZOVÁNO

Ve věku 69 let zemřel kytarista Radim Hladík

Praha -Ve věku 69 let zemřel dnes ráno kytarista Radim Hladík, který mimo jiné stál u zrodu legendární kapely Blue Effect, sdělil to současný zpěvák kapely Honza Křížek. Hladík podlehl následkům fibrózy plic, se kterou bojoval několik let. Sedmdesátiny by oslavil 13. prosince.

Záchranáři našli části těl obětí havárie indonéského letadla

Jakarta - Indonéští záchranáři dnes našli části těl v moři v oblasti, kde v sobotu havarovalo policejní letadlo se 13 osobami na palubě. Oznámil to na tiskové konferenci šéf Indonéské pátrací a záchranné agentury (BASARNAS) s tím, že ostatky pravděpodobných obětí byly nalezeny v místě, kde už vesničané dříve vylovili sedadlo z letadla a vak obsahující mobilní telefon a policejní doklady.

AKTUALIZOVÁNO

Koukalová ovládla stíhačku! Zazářili i Krčmář s Puskarčíkovou

Östersund /FOTOGALERIE/ - Biatlonistka Gabriela Koukalová vyhrála stíhací závod Světového poháru v Östersundu. Do vedení se dostala už po úvodní střelbě a do cíle dojela o osm sekund před Němkou Laurou Dahlmeierovou. Eva Puskarčíková skončila osmá, což je její nejlepší individuální výsledek v SP, Lucie Charvátová byla dvanáctá a Veronika Vítková osmnáctá. V mužské stíhačce se Michal Krčmář posunul proti sprintu o 31 míst a dojel sedmý.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies