Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Udržet pestrou stravu je pro školní jídelny boj

Strakonice - Palačinky, buchtičky s krémem i svíčková, to nejvíc chutná osmileté Nikole Peleškové ze Strakonic ve školní jídelně. „Na druhou stranu moc nemusím koprovku, některé ryby a kromě čočky luštěniny," řekla. Má ráda řízky, ty sice ve škole k obědu také někdy mají, ale zdaleka ne tak často, jak by se jí líbilo.

1.9.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/David Taneček

S tím se bude muset smířit. Školní jídelny v dnešní době musí dodržet pestrost stravy a zařazovat do jídelníčku i ryby, luštěny, ovoce a zeleninu. Také dbát na to, aby se střídaly přílohy, aby se v něm objevovala i bezmasá jídla a ne tak často ta sladká. To potvrdila vedoucí školní jídelny na Základní škole Poděbradova Světlana Vlčková. „Já se snažím střídat bezmasá jídla a knedlíky pokaždé různé dny v týdnu," doplnila.

Školní jídelny pravidelně kontrolují hygienici. Tam, kde se i vaří, jsou za rok nejméně jednou. Zaměřují se na nezávadnost, v oblasti složení stravy jsou poradci. Poznatky z jejich návštěv podle vedoucí oddělení hygieny dětí a dorostu KHS Jihočeského kraje Marie Noskové ukazují, že se jídelny skutečně snaží pracovat na zlepšení výběru pokrmů. „Zavádějí zdravější potraviny, jako jsou mořské ryby, luštěniny, či zeleninové saláty," uvedla.

Přes veškeré snahy u dětí ve strakonických školních jídelnách vítězí rajská, rády mají i krupičkovou kaši. Jen velmi pomalu si získávají oblibu některé úpravy ryb nebo třeba cizrna.

Školní jídelny - infografika

Dřív se pekla buchta každý týden

Vedoucí školní jídelny na Základní škole F. L. Čelakovského v ulici Chelčického ve Strakonicích Hana Chválová se stará o stravování dětí už osmnáctý rok. Hovořili jsme s ní o tom, jak se mění vaření i stravovací návyky dětí.

Co se za tu dobu změnilo?

Vaří se určitě zdravěji. Dříve se hodně smažilo ve fritézách, dnes jsme schopni udělat řízek v konvektomatu téměř bez tuku. Děláme v něm skoro všechno, třeba i knedlíky. Dbá se na to, aby bylo hodně ovoce a zeleniny či nápojů s vitamíny. Děláme třeba cizrnový salát nebo ji schováme do mletého řízku. Víc také pracujeme s rybou. Dřív byla tak obalovaná a tečka. Dneska už to jsou karbanátky, ale i rizoto, nebo se různými způsoby zapéká. Ustupuje se od knedlíků. Dřív se pekla buchta každý týden. Dnes se to nahradí müsli tyčinkou, našlehaným tvarohem a podobně.

UHO (univerzální hnědá omáčka) asi moc nehrozí?

Také ji dáme, když je žebírko na žampionech, a nemáme problém s tím, že by ji děti nechtěly. Možnosti dochucování jsou však dnes mnohem větší. Ale takové jídlo se dělá tak jednou do měsíce. Dřív to bylo dokolečka, když bylo hovězí, byla UHO. Navíc hovězí děti až tak moc nemusí. Je také drahé, že ho zařadím tak dvakrát v měsíci.

A mění se nějak chutě dětí postupem let?

Například když jsme dělali poprvé cizrnovou kaši, byl to neúspěch. Teď už se na ni strávníci těší. Děti dřív nebyly informované a zeleninu ani nechtěly. Dneska si salát klidně přijdou i přidat. Taky se děti tak do jídla nenutí. Dohlédnout se na ně musí, to ano. Taky se na ně v jídelně tak nepospíchá.

KonvektomatUniverzální multifunkční zařízení pro přípravu jídel. Potraviny v něm lze tepelně zpracovávat vařením v páře, dušením, pečením, smažením či grilováním.

Autor: Jana Štroblová

1.9.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vlak smetl auto na přejezdu v Pržně.
AKTUALIZOVÁNO
14

Mrtví po srážkách aut s vlaky. Na Frýdecko-Místecku i na Znojemsku

Melbourne, ilustrační foto
5 10

Kde se žije nejlépe? Vítězí Melbourne a Vídeň. Praha uzavírá šestou desítku

VIDEO: Pař jako Rus, zpívá Robbie Williams v novince, kterou přiveze do Prahy

/FOTOGALERIE, HARMONOGRAM/ - Kolem dvaceti kousků naservíruje zítra publiku na letišti v Letňanech britský zpěvák a tanečník. Nebudou chybět nové věci z desky The Heavy Entertainment Show, jež vyšla loni. Areál se otevře již v 15 hodin. 

Velká světlometová krádež: zaměstnanci ukradli zboží za statisíce

Velkou krádež vyšetřují policisté ve firmě na výrobu světlometů v Mohelnici. Skupina devíti lidí zde kradla výrobky. Celkově způsobili škodu za devět set tisíc korun.

Dětské úrazy loni stály 815 milionů korun, častější jsou v létě

Dětské úrazy loni stály české zdravotnictví více než 815 milionů korun, nejvíce jich je v letních měsících. Počet i náklady každoročně rostou. Nejčastější jsou například poranění kotníků, chodidel, zápěstí, rukou a hlavy.

Lenovo je po dvou letech ve ztrátě. Ta činí téměř dvě miliardy

Čínský výrobce osobních počítačů Lenovo hlásí za první fiskální čtvrtletí ztrátu ve výši 72 milionů dolarů, tedy v přepočtu 1,6 miliardy korun. Informovala o tom agentura Reuters. Podle ní jsou příčinou vyšší náklady a tlak marže v souvislosti s nedostatkem některých součástí, jako jsou například paměťové čipy. Jedná se o první čtvrtletní ztrátu za poslední dva roky.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení