Podle záchranářů je to již docela hazard se životem. Před několika dny trénovali záchranu osob na ledu na zamrzlém Vajgaru také jindřichohradečtí místní dobrovolní hasiči spolu se strážníky městské policie.

„Nějaké pomůcky máme ve své výbavě a třeba neoprénové obleky jsme měli zapůjčené z profesionální hasičské stanice. Smyslem bylo vyzkoušet  si možnosti pomoci," říká velitel jindřichohradecké dobrovolné jednotky Lubomír Beran.

Sám z vlastní zkušenosti má vyzkoušené, že člověk ani není schopný holýma rukama se v ledové vodě něčeho na chvilku přidržet. Proto je nutná okamžitá účinná pomoc člověku, pod kterým se prolomil led.

„Pokud je po ruce nějaká větev, nebo něco podobného, tak to tonoucímu podat. Rozhodně bych nedoporučoval se k němu po ledě přibližovat. Pro laika je daleko lepší, když okamžitě přivolá hasiče a neztrácí cenné minuty tím, že se nejdříve snaží zachraňovat sám a teprve potom volá. Zvláště, když není nic po ruce," zdůrazňuje Lubomír Beran, který pracuje i jako profesionální hasič.

Dříve se doporučovalo používat různé žebříky, aby se mohl zachránce k tonoucímu dostat. Ale takové věci podle Berana většinou nikde poblíž nejsou a i žebřík má svou jistou hmotnost sám o sobě a led ho nemusí, když je na něm položený člověk, udržet.

Výcviku se také zúčastnili strážníci jindřichohradecké městské policie, kteří naštěstí ještě na ledě při záchraně osob zasahovat nemuseli. Jak ale vzpomíná vrchní strážník Luboš Müller, před řadou let na lávce přes Malý Vajgar se pokusil skokem do vody o sebevraždu jeden muž a dvojice strážníků ho z letové vody tahala ven.

„Pak jsme ještě jednou na kamerách zachytili lyžařku, pod kterou se prolomil led na Vajgaru a naváděli jsme potom na místo hasiče. U toho jsme jinak nezasahovali," naznačuje Luboš Müller. Připomíná, že občas vyhánějí i bruslaře, zejména děti, ze zamrzlé vodní plochy, když hrozí nebezpečí. „Samotného mě minulý týden překvapovalo, že se na Vajgaru bruslí. Jsou tam proudy a v některých místech už asi led nebyl dost silný," doplnil.