VYBERTE SI REGION

V Masných krámech voní řízkový festival

České Budějovice - Vyhlášená českobudějovická pivnice opakuje gastronomickou akci „Týden šniclů". Milovníci smažených řízků najdou v menu celkem devět druhů populárního pokrmu včetně pravého vídeňského řízku z telecí kýty. Týden začal ve středu a potrvá do neděle 23. března.

21.3.2014
SDÍLEJ:

Dijonský řízek v Masných krámech.Foto: Deník

Šéfkuchař českobudějovické restaurace Masné krámy Luděk Hauser potěší v tomto týdnu fanoušky smažených řízků. Pět březnových dnů se na jídelním lístku objeví kromě dvou řízků ze stálé nabídky (vepřový řízek a „český smažák") devět dalších druhů.

Kromě originálního „wienerschnitzelu" z telecí kýty se v menu mj. objeví král smažených řízků – obrácený řízek 
z hovězí roštěné, smažená treska v pivním těstíčku (obsahuje světlý ležák Budweiser Budvar) nebo dijonské vepřové řízečky  (viz přiložený recept pro čtenáře Deníku).

„Smažený řízek patří mezi nejoblíbenější česká jídla 
a může mít mnoho variant, ať jde o použité suroviny, nebo
o způsob přípravy. Loni byla přehlídka řízků velmi úspěšná, a proto ji letos opakujeme," řekl Luděk Hauser, šéfkuchař Masných krámů.

Ten se může pochlubit čtrnáctiletou zahraniční praxí 
v bavorském hotelu Bayerischer Hof, který byl zařazen do průvodce Michelin.

Masné krámy chystají řadu dalších, tematicky zaměřených gastronomických přehlídek. Novinkou bude červnové menu s názvem Exotika. Nejbližší gastronomickou přehlídkou bude tradiční Zahájení pstruhové sezony 
a speciality z medvědího česneku (od 16. do 20. 4.). Podrobné informace  najdete na www.masne-kramy.cz.

Dijonský řízek (4 porce)Recept doporučuje čtenářům Deníku Luděk Hauser, šéfkuchař restaurace Masné krámy.

Ingredience: 800 g vepřové pečeně bez kosti /kotlety/, 200 g strouhanky, 100 g hladké mouky, 
2 vejce, 2 stroužky česneku, 0,1 l      rostlinného oleje, 1 lžíce dijonské hořčice, 1 lžíce másla, sůl, pepř, snítka kopru.

Postup: Maso z vepřové pečeně nakrájíme na plátky. Lehce je rozklepeme paličkou na maso. Česnek utřeme se solí, přidáme dijonskou hořčici, nasekaný kopr a pepř. Vymícháme v pastu, kterou potřeme řízky z jedné strany. Obalíme 
v mouce, vajíčku a strouhance (tzv. trojobal). Pomalu smažíme na pánvi na směsi přepuštěného másla a rostlinného oleje.

Příloha: šťouchané brambory se slaninkouIngredience: 800 g brambor, 50 g slaniny, 1 lžíce másla, 150 g jarní cibulky, sůl, pepř, drcený kmín, čerstvá petrželka.

Postup: Brambory oloupeme, uvaříme v osolené vodě. Slaninu nakrájíme na kostičky a na pánvi orestujeme dozlatova s cibulí. Uvařené brambory rozmačkáme 
a přidáme tuto směs a máslo. Dochutíme solí, pepřem a drceným kmínem. Při servírování posypeme nakrájenou čerstvou petrželkou.

Dobrou chuť, milí čtenáři!

Dvě výročí

Letos si restaurace Masné krámy připomíná dvě významná výročí. Dne 13. února uplynulo 650 let od okamžiku, kdy císař Karel IV. nařídil původní masné krámy na dnešním náměstí Přemysla Otakara II. zbourat a přesunout do Krajinské ulice na dnešní místo.

Restaurace „Masné krámy" pak byla pro veřejnost otevřena 1. října 1954, tedy před téměř 60 lety. V restauraci se vždy čepovalo výhradně pivo 
z pivovaru Budějovický Budvar.

Autor: Luboš Dvořák

21.3.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Na Kladensku se zřítilo auto ze třicetimetrového srázu

Kladensko - Kuriozní dopravní nehoda se stala v pondělí po poledni v lesním porostu mezi obcemi Svárov a Podkozí. Auto zde vyjelo ze silnice a mezi stromy se řítilo dlouhým srázem dolů na spodní vozovku pod serpentinou. Vozidlo skončilo pod kopcem na spodní vozovce převrácené na střechu. Starší řidič utrpěl zranění a byl převezen do pražské nemocnice. 

CNN: Pražské vánoční trhy jsou mezi desítkou nejlepších na světě

Praha - Mezi desítku nejlepších vánočních trhů na světě zařadila americká televizní stanice CNN tržiště na Staroměstském a Václavském náměstí v Praze. Reportér zaměřený na cestování ocenil každodenní otevírací dobu stánků i blízkost obou hlavních tržišť, stejně jako kvalitu zdejších klobás a piva.

Dijsselbloem: Hospodářské problémy Itálie po referendu nezmizely

Brusel - Hospodářská situace v Itálii se po nedělním referendu nezměnila, problémy zůstávají stejné, poznamenal dnes při příchodu na jednání ministrů financí zemí platících eurem šéf této takzvané euroskupiny Jeroen Dijsselbloem z Nizozemska. Podle něho bude muset nová vláda připravit dodatečná opatření v rámci státního rozpočtu na příští rok, aby země dodržela podmínky takzvaného paktu stability. V něm se členské státy eurozóny zavazují nemít natolik vysoké schodky státních rozpočtů nebo vysoké veřejné dluhy, které by ohrožovaly stabilitu eura a zvyšovaly inflaci v zemích platících eurem.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies