Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Masných krámech voní řízkový festival

České Budějovice - Vyhlášená českobudějovická pivnice opakuje gastronomickou akci „Týden šniclů". Milovníci smažených řízků najdou v menu celkem devět druhů populárního pokrmu včetně pravého vídeňského řízku z telecí kýty. Týden začal ve středu a potrvá do neděle 23. března.

21.3.2014
SDÍLEJ:

Dijonský řízek v Masných krámech.Foto: Deník

Šéfkuchař českobudějovické restaurace Masné krámy Luděk Hauser potěší v tomto týdnu fanoušky smažených řízků. Pět březnových dnů se na jídelním lístku objeví kromě dvou řízků ze stálé nabídky (vepřový řízek a „český smažák") devět dalších druhů.

Kromě originálního „wienerschnitzelu" z telecí kýty se v menu mj. objeví král smažených řízků – obrácený řízek 
z hovězí roštěné, smažená treska v pivním těstíčku (obsahuje světlý ležák Budweiser Budvar) nebo dijonské vepřové řízečky  (viz přiložený recept pro čtenáře Deníku).

„Smažený řízek patří mezi nejoblíbenější česká jídla 
a může mít mnoho variant, ať jde o použité suroviny, nebo
o způsob přípravy. Loni byla přehlídka řízků velmi úspěšná, a proto ji letos opakujeme," řekl Luděk Hauser, šéfkuchař Masných krámů.

Ten se může pochlubit čtrnáctiletou zahraniční praxí 
v bavorském hotelu Bayerischer Hof, který byl zařazen do průvodce Michelin.

Masné krámy chystají řadu dalších, tematicky zaměřených gastronomických přehlídek. Novinkou bude červnové menu s názvem Exotika. Nejbližší gastronomickou přehlídkou bude tradiční Zahájení pstruhové sezony 
a speciality z medvědího česneku (od 16. do 20. 4.). Podrobné informace  najdete na www.masne-kramy.cz.

Dijonský řízek (4 porce)Recept doporučuje čtenářům Deníku Luděk Hauser, šéfkuchař restaurace Masné krámy.

Ingredience: 800 g vepřové pečeně bez kosti /kotlety/, 200 g strouhanky, 100 g hladké mouky, 
2 vejce, 2 stroužky česneku, 0,1 l      rostlinného oleje, 1 lžíce dijonské hořčice, 1 lžíce másla, sůl, pepř, snítka kopru.

Postup: Maso z vepřové pečeně nakrájíme na plátky. Lehce je rozklepeme paličkou na maso. Česnek utřeme se solí, přidáme dijonskou hořčici, nasekaný kopr a pepř. Vymícháme v pastu, kterou potřeme řízky z jedné strany. Obalíme 
v mouce, vajíčku a strouhance (tzv. trojobal). Pomalu smažíme na pánvi na směsi přepuštěného másla a rostlinného oleje.

Příloha: šťouchané brambory se slaninkouIngredience: 800 g brambor, 50 g slaniny, 1 lžíce másla, 150 g jarní cibulky, sůl, pepř, drcený kmín, čerstvá petrželka.

Postup: Brambory oloupeme, uvaříme v osolené vodě. Slaninu nakrájíme na kostičky a na pánvi orestujeme dozlatova s cibulí. Uvařené brambory rozmačkáme 
a přidáme tuto směs a máslo. Dochutíme solí, pepřem a drceným kmínem. Při servírování posypeme nakrájenou čerstvou petrželkou.

Dobrou chuť, milí čtenáři!

Dvě výročí

Letos si restaurace Masné krámy připomíná dvě významná výročí. Dne 13. února uplynulo 650 let od okamžiku, kdy císař Karel IV. nařídil původní masné krámy na dnešním náměstí Přemysla Otakara II. zbourat a přesunout do Krajinské ulice na dnešní místo.

Restaurace „Masné krámy" pak byla pro veřejnost otevřena 1. října 1954, tedy před téměř 60 lety. V restauraci se vždy čepovalo výhradně pivo 
z pivovaru Budějovický Budvar.

Autor: Luboš Dvořák

21.3.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Dílčí výsledky houbařských výprav Jiřího Laštůvky z uplynulého týdne.
2 4

Hlinecký houbař nanosil za týden z lesa přes tisíc hřibů

Ilustrační foto
18

Do půlky srpna má být mírně chladněji a deštivěji, než je zvykem

Stovky těl bojovníků Islámského státu čekají na repatriaci z Libye

Ještě sedm měsíců poté, co libyjské síly porazily Islámský stát ve městě Syrta, zůstávají stovky těl zahraničních bojovníků za Islámský stát uloženy v chladících boxech. Libyjské úřady jednají s vládami různých zemí o tom, jak s nimi naložit. 

V Lokti zahynul mladý motokrosař

Motokrosové mistrovství světa v Lokti si vybralou krutou daň. V sobotním závodě evropského šampionátu do 85 ccm 13letý Moldavan Igor Cuharcius havaroval při dopadu svého stroje na dvojskoku z horní části okruhu.

Myslivci rozmisťovali pachové ohradníky. Ty mají zabránit migraci divočáků

/VIDEO/ Tisíce kelímků s pěnou a koncentrátem, stovky myslivců, desítky kilometrů. Tak v sobotu vypadala hranice zlínského okresu od brzkých ranních hodin.

Kláštery nabízejí poznání, odpočinek, ubytování i nové zážitky

Kláštery jako cíl výletů, seznámení s historií i nalezení chvíle klidu v uspěchaném světě prezentuje web Klášterní stezky. Vytvořili ho učitelé a studenti pražské pedagogické fakulty a zahrnuje podrobné informace o více než dvacítce klášterů v Čechách a na Moravě. Seznamuje s řeholním životem i s tím, jak církev postupně staleté objekty renovuje. Kláštery jsou stále více objevovanou skupinou památek, která láká zájemce o kulturu i milovníky technických či přírodních památek.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení