VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Masných krámech voní řízkový festival

České Budějovice - Vyhlášená českobudějovická pivnice opakuje gastronomickou akci „Týden šniclů". Milovníci smažených řízků najdou v menu celkem devět druhů populárního pokrmu včetně pravého vídeňského řízku z telecí kýty. Týden začal ve středu a potrvá do neděle 23. března.

21.3.2014
SDÍLEJ:

Dijonský řízek v Masných krámech.Foto: Deník

Šéfkuchař českobudějovické restaurace Masné krámy Luděk Hauser potěší v tomto týdnu fanoušky smažených řízků. Pět březnových dnů se na jídelním lístku objeví kromě dvou řízků ze stálé nabídky (vepřový řízek a „český smažák") devět dalších druhů.

Kromě originálního „wienerschnitzelu" z telecí kýty se v menu mj. objeví král smažených řízků – obrácený řízek 
z hovězí roštěné, smažená treska v pivním těstíčku (obsahuje světlý ležák Budweiser Budvar) nebo dijonské vepřové řízečky  (viz přiložený recept pro čtenáře Deníku).

„Smažený řízek patří mezi nejoblíbenější česká jídla 
a může mít mnoho variant, ať jde o použité suroviny, nebo
o způsob přípravy. Loni byla přehlídka řízků velmi úspěšná, a proto ji letos opakujeme," řekl Luděk Hauser, šéfkuchař Masných krámů.

Ten se může pochlubit čtrnáctiletou zahraniční praxí 
v bavorském hotelu Bayerischer Hof, který byl zařazen do průvodce Michelin.

Masné krámy chystají řadu dalších, tematicky zaměřených gastronomických přehlídek. Novinkou bude červnové menu s názvem Exotika. Nejbližší gastronomickou přehlídkou bude tradiční Zahájení pstruhové sezony 
a speciality z medvědího česneku (od 16. do 20. 4.). Podrobné informace  najdete na www.masne-kramy.cz.

Dijonský řízek (4 porce)Recept doporučuje čtenářům Deníku Luděk Hauser, šéfkuchař restaurace Masné krámy.

Ingredience: 800 g vepřové pečeně bez kosti /kotlety/, 200 g strouhanky, 100 g hladké mouky, 
2 vejce, 2 stroužky česneku, 0,1 l      rostlinného oleje, 1 lžíce dijonské hořčice, 1 lžíce másla, sůl, pepř, snítka kopru.

Postup: Maso z vepřové pečeně nakrájíme na plátky. Lehce je rozklepeme paličkou na maso. Česnek utřeme se solí, přidáme dijonskou hořčici, nasekaný kopr a pepř. Vymícháme v pastu, kterou potřeme řízky z jedné strany. Obalíme 
v mouce, vajíčku a strouhance (tzv. trojobal). Pomalu smažíme na pánvi na směsi přepuštěného másla a rostlinného oleje.

Příloha: šťouchané brambory se slaninkouIngredience: 800 g brambor, 50 g slaniny, 1 lžíce másla, 150 g jarní cibulky, sůl, pepř, drcený kmín, čerstvá petrželka.

Postup: Brambory oloupeme, uvaříme v osolené vodě. Slaninu nakrájíme na kostičky a na pánvi orestujeme dozlatova s cibulí. Uvařené brambory rozmačkáme 
a přidáme tuto směs a máslo. Dochutíme solí, pepřem a drceným kmínem. Při servírování posypeme nakrájenou čerstvou petrželkou.

Dobrou chuť, milí čtenáři!

Dvě výročí

Letos si restaurace Masné krámy připomíná dvě významná výročí. Dne 13. února uplynulo 650 let od okamžiku, kdy císař Karel IV. nařídil původní masné krámy na dnešním náměstí Přemysla Otakara II. zbourat a přesunout do Krajinské ulice na dnešní místo.

Restaurace „Masné krámy" pak byla pro veřejnost otevřena 1. října 1954, tedy před téměř 60 lety. V restauraci se vždy čepovalo výhradně pivo 
z pivovaru Budějovický Budvar.

Autor: Luboš Dvořák

21.3.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Premiér Bohuslav Sobotka během rozhovoru Deníku.
AKTUALIZUJEME
10

Teroristé nás nezastraší, řekl Sobotka k londýnskému atentátu, Zeman vyčkává

Plzeňský forvard Michael Krmenčík
35

FOTO: Ústecká premiéra se povedla. Repre dala Litvě trojku

Lukašenkův režim přitvrzuje: KGB zatkla nejméně 11 lidí

V Bělorusku dnes zadrželi agenti tajné policie KGB nejméně jedenáct příslušníků organizace Bílá legie, kterou opozice označuje za vlasteneckou a režim za extremistickou. Podle vládních médií je razie namířena proti osobám usilujícím o destabilizaci země. Zatýkání se údajně nevyhnulo ani příslušníkům bezpečnostních složek a pohraniční stráže. Informovala o tom agentura BelaPAN.

Češka žijící v Londýně: Lidé se spíše diví, že se to nestalo dřív

Příbram/Londýn - Středeční teroristický útok v Londýně otřásl celým světem. Situaci v Londýně popsala Deníku Martina Stromková z Příbramska, která v Anglii žije zhruba deset let.

Ukrajinci zakázali ruské zpěvačce cestu na Eurovizi v Kyjevě

Ukrajinská tajná služba SBU zakázala vstup do země ruské zpěvačce Juliji Samojlovové, která měla Rusko reprezentovat v květnové soutěži Eurovize v Kyjevě. "Nežádoucí osobou" se stala tím, že porušila ukrajinské zákony návštěvou anektovaného poloostrova Krym. Neobvyklý krok oznámila televize 112 s odvoláním na mluvčí SBU. Zákaz má platit po tři roky.

Spejbl, Hurvínek a Mánička nemají "maminku". Zemřela loutkoherečka Štáchová

Ve věku 72 let zemřela v noci na dnešek loutkoherečka, scenáristka, režisérka, dabérka, interpretka Máničky a Bábinky a od roku 1996 ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka Helena Štáchová. Zemřela doma, uprostřed své rodiny. Oznámila to její dcera Denisa Kirschnerová.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies