Jižní Čechy - Přinášíme souhrn očekávaných událostí tohoto týdne.

V úterý táborská nemocnice představí nové pracoviště hemodialýzy, která nově získala prostor v suterénu stávající budovy, jenž umožnil i rozšíření kapacity. Veřejnost se může přijít podívat v době od 14 do 16 h.

V písecké Sladovně se koná v úterý od 10 do 19 h konference Středoevropská města – mezi mýty a realitou. Čeští, slovenští, polští a rakouští odborníci se pokusí analyzovat funkci mýtů při utváření identity středoevropských měst – národních metropolí v časovém rozmezí let 1918 – 2015.

Ve čtvrtek začíná multižánrový hudební festival Přeštěnice, který nabízí do soboty bohatý program. Zahrají kapely jako Kryštof, No Name, Majk Spirit, Monkey Business, ale i autorské čtení Roberta Fulghuma.

Ve čtvrtek v 18 h představí archivářka Anna Kubíková v krumlovské Městské knihovně novou knihu zabývající se rodem Eggenbergů.

Šestadvacáté Slavnosti solné Zlaté stezky začínají
v Prachaticích v pátek odpoledne. V 17 h se centrem města vydá historický průvod, bohatý program je připraven až do sobotních pozdních hodin. V pátek 
v Prachaticích zahraje Argema, v sobotu pak No 
Name a další.

Obyvatelé Dačic, kteří se zajímají o dění ve svém městě a chtěli by své postřehy prodiskutovat s tím nejpovolanějším, budou mít možnost v pátek. Na kus řeči se starostou se mohou vydat do restaurace U Malínků v 17 h.

V sobotu se v loveckém zámku Ohrada konají myslivecké slavnosti. Vrcholem akce bude divácky atraktivní mistrovství republiky ve vábení jelenů, které začne na nádvoří ve 14 h. Vedle vábičů se na hlavním pódiu představí sokolníci, kynologové či trubači. I letos budou organizovány autobusové vyjížďky do nedaleké Staré Obory, kde návštěvníci uvidí vedle muflonů i daňky či divoká prasata. Pro děti jsou připraveny soutěže. Začátek akce je v 9 h, předpokládaný konec v 17 h.

Strakonické Podskalí 
v sobotu patří pivovarské pouti. Začátek je ve 13 h, kdy pouť oficiálně odstartuje sládek akciové společnosti DUDÁK – Měšťanský pivovar Strakonice Dušan Krankus výstřelem
z děla.

V sobotu v obrazárně Špejchar v Želči začne velká výstava plakátů z období první světové války a křest knihy Munice domácí fronty s podtitulem Angloamerický plakát z 1. světové války. Vernisáž s koncertem a křtem začne v 19 h.

Tento týden skončí červnový festival Léto nad Lužnicí, který spojuje města po toku řeky. Předposlední nabídkou je sobotní výšlap na kolech Lužnická šlapka, který začíná na Husově náměstí v Sezimově Ústí v 9 h registrací, v 10 h je start. Dvě různě dlouhé trasy vedou po březích řeky. Tečku za festivalem udělá společná plavba na lodích z Klenovic do Plané nad Lužnicí. Plánovaný start happeningové vodnické výpravy po Lužnici je ve 13.30 h v lokalitě Ovčína. (zprav)