Nyní již mohutný jehličnan svými větvemi zasahoval až do oken domu. Jeho majitel Karel Černý, se proto po dlouhém přemýšlení rozhodl, že strom věnuje na dobrou věc: Coby vánoční strom na náměstí.

Jak dlouho tady v Údolní ulici bydlíte?
Krátce. Nastěhovali jsme se do domu po původním majiteli a tento obrovský strom byl jeho součástí. Už jsem ale věděl, že je potřeba s tím něco udělat.

Předpokládám, že jelikož jste strom nesázel sám, tak k němu žádnou citovou vazbu nejspíš nechováte. Je tomu tak?
No popravdě chovám i nechovám. Spíš by se dalo říct, že už není jiné východisko, nežli ho porazit. Už to bylo nebezpečné pro okolí domu. Když by rostl dál a dál, tak by potom mohlo hrozit i jeho vyvalení.

Proto jste se rozhodl, najít vhodné řešení, jak s tak krásným stromem naložit?
Ano, přesně tak. Takového urostlého stromu mi bylo líto, tak jsem pro něj zjišťoval uplatnění.

Nepřemýšlel jste nad tím, že byste si ho nechal na dřevo?
Já topím elektřinou. Myslím, že tento strom má svoji hodnotu a je mi líto ho nechat prohnat komínem. I práce by byla to nejmenší. Ale jak říkám, teď může udělat parádu ještě někde jinde.

Jak jste se dozvěděl o možnosti, poskytnout ho městu?
Jelikož jsem o jeho poražení už delší dobu mluvil, přes jednoho kamaráda jsem se dozvěděl, že by byla možnost domluvit se s místním odborem kultury.

Slovo dalo slovo a z vašeho stromu je nyní vánoční chlouba.
Ano, přesně tak. Bylo to pro dobrou věc a moc mě to těší.

Tento pátek se od pěti hodin bude vánoční strom slavnostně rozsvěcet. Přijdete se podívat?
Určitě ano. Vezmu rodinu a půjdeme se společně podívat, jak to tomu našemu stromu na táborskému náměstí bude slušet.

Kdy se rozsvítí vánoční výzdoby:

Sezimovo Ústí – V pátek od 16 hodin se na náměstí Tomáše Bati bude konat slavnostní nasvícení města spojené s vypouštění balónků s dopisy pro Ježíška. Divadlo Kvelb přivede obří anděly na obřích sáních.

Tábor – V pátek od 17 hodin také budou slavnostně rozsvěcet vánoční strom na Žižkově náměstí. Nejznámější vánoční koledy zazpívá brněnský soubor Kamarádi a soubor Vánoční kvintet z Českých Budějovic.

Planá nad Lužnicí – Slavností rozsvícení výzdoby a stromečku za doprovodu zpěvu vánočních koled od souborů Furiant, Ráček, Skřivánek, ZUŠ Sezimovo Ústí, Zvoneček a Notičky se bude konat od 15 hodin v sobotu před radnicí města.

Bechyně – Rozsvícení vánočního stromu doprovodí zpěvem Nuzický zvonek v neděli od 17 hodin na náměstí T. G. Masaryka. Navštívit můžete zároveň adventní trh v městském muzeu.

Moraveč – Vánoční stánky, adventní program a rozsvícení stromečku si můžete dopřát v sobotu od 17 hodin v Penzionu u Farmáře.

Soběslav – Na náměstí Republiky se všichni sejdou v pondělí v 15 hodin. Na programu jsou různé hry a soutěže. Zazpívá Petra Černocká a na závěr rozsvítí vánoční strom starosta společně s vítězem dětské soutěže.