VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Velké sucho kazí houbařům jejich kratochvíli. Nerostou!

Táborsko – Není pochyb o tom, že jsou Češi národem houbařů. Každoročně totiž vyráží do lesa s košíkem v ruce až sedmdesát procent z nás.  Letos si ale na houbařskou sezonu ještě počkáme.

21.7.2015
SDÍLEJ:

Ilustrační fotografie.Foto: Deník

Své o tom ví i Jiří Zelený z Tábora, který už letos na houby vyrazil, ale skoro zbytečně. „Byli jsme se s partnerkou podívat na místech, kde houby pravidelně sbíráme, a náš úlovek byl velice slabý. Všude je děsný sucho. Musí pořádně zapršet," myslí si Jiří Zelený, který má svá oblíbená místa v okolí Jordánu, v Malšicích i za Chýnovem.

Jeho slova potvrzuje i mykolog Vladimír Pravda. „Nepamatuju si, kdy naposledy bylo takové sucho jako letos. V zimě nenapadl sníh a od jara pořádně nezapršelo. Spíš se vždy přiženou jen krátké přeháňky, takže do lesů se přes větve stromů voda ani nedostane. Jinde zase steče nebo se vypaří, a půda ji nemá šanci nasáknout," vysvětluje, proč houby v lese zatím nepotkáte.
Na hrázích rybníků a řek je ale výjimečně objevit lze. Podle Vladimíra Pravdy se jedná o takzvané podeštné houby, které po dešti rychle vyrostou, ale zase také rychle uschnou.

Dokud tedy neproprší alespoň dva dny, smaženici si nepřichystáme. „Houby jsou z devadesáti procent tvořeny právě vodou. Vyrostou proto jen ve vlhkém prostředí, což je provlhčená půda tak do pětadvaceti centimetrů. Růst hub ale ovlivňují i jiné faktory jako teplo, vlhkost vzduchu, nekolísavé teploty ve dne a v noci, a také bezvětří. Vždycky říkám, že houby začnou růst deset dní po rozhodujícím dešti, teď musíme jen vyčkat, až přijde," říká Vladimír Pravda.

Pozor na otravu

Až se počasí umoudří, je stále třeba pamatovat na rady odborníků a sbírat pouze houby, které dobře známe, popřípadě s sebou nosit příruční atlas hub. Otrava houbami totiž může člověku přivodit i vážné zdravotní potíže.
„Pokud sníte nejedlou houbu, může vám být špatně od žaludku, dostaví se zvracení a průjem. Jedovaté houby ale mohou způsobit i selhání jater nebo ledvin, v nejhorším případě i smrt," varuje houbaře všeobecný lékař z táborské nemocnice Jan Koutník.
Pozor je třeba si dávat hlavně na muchomůrku zelenou a její příbuzné, tedy jízlivou a tygrovanou. „Narazíte na ně poměrně často a rozpoznáte je  tak, že mají v zemi bílou cípatou pochvu. Lidé často houbu u země uříznou, čímž pochva v zemi zůstává, a pak je snadné si muchomůrku splést třeba se žampionem nebo holubinkou. Můchomůrky také mají pod kloboukem bílé lupeny, na rozdíl od žampionů, které mají lupeny tmavé. Tak je od sebe bezpečně rozeznáte," vysvětluje Vladimír Pravda.
V žádném případě ale neznámé houby raději nejezte. Pokud si opravdu nejste jistí, můžete svůj úlovek přinést do mykologické poradny.

Kateřina Šímová

Autor: Redakce

21.7.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
19

Dům si nyní postavíte sami. Stačí odborný dozor

Stanislav Šulc.
5

Pohledem Stanislava Šulce: Zdravá Francie?

Přípravky ve školách budou jen pro děti s odkladem

Během dubna a května probíhají v Praze zápisy na základních školách. Na řadě míst metropole se děti můžou přihlásit do přípravných tříd. Nově jen ty s odkladem.

Kmoníček se setkal s Trumpem. Předal mu pověřovací listiny

Nový český velvyslanec v USA Hynek Kmoníček se setkal s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Předal mu pověřovací listiny. Kmoníček to uvedl na svém twitterovém účtu.

Bronzový Krpálek: Snad to bude začátek další medailové sbírky

/ROZHOVOR/ Bolelo ho celé tělo, ale jinak se vrátil z „Evropy" v dobrém rozmaru. Judista Lukáš Krpálek, olympijský vítěz z Ria, o víkendu zářil na šampionátu ve Varšavě.

Brambor v jižních Čechách postupně ubývá

Pranostika praví, že brambor vysazených na svatého Marka (25. dubna), bude při sklizni plná jamka. V jižních Čechách ale v současnosti osazují zemědělci jen část dřívějších ploch.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies