VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ve Volarech znovu začali vařit vlastní pivo

Volary – Na pivo uvařené přímo v minipivovaru v restauraci hotelu Bobík si budou muset Volarští ještě chvíli počkat. I když vaření první várky Volarského piva začalo včera dopoledne, na slavnostní otevření hotelu příští čtvrtek narazí obsluha pivo uvařené v jiném pivovaru. Ovšem podle originální receptury pro volarský minipivovar.

2.8.2013
SDÍLEJ:

Martina Pospíšilová sype do varného sudu první slad.Foto: Deník/Miroslav Fuchs

A na jaké pivo uvařené ve Volarech se mohou Volaráci těšit? To prozradil jako prvnímu Prachatickému deníku sládek Milan Maršálek z Plzně. „Pivo bude živé kvasnicové, to znamená, že nebude filtrované, stabilizované ani pasterované. Vařit se bude světlé i tmavé pivo," shrnul Milan Maršálek. Při jedné várce se v minipivovaru uvaří 250 litrů piva. „Abychom naplnili kvasnou káď, musíme uvařit 500 litrů a kádě máme dvě. Pak máme pět tanků každý o objemu 500 litrů. Takže abychom naplnili kapacitu sklepa, musíme navařit deset várek," dodal sládek.

Na výčet letopočtů ale mohou Volarští navázat datem 1. srpna 2013, kdy se po více než půlstoletí opět zahájilo vaření piva v minipivovaru Městského hotelu Bobík. „Nasypat vůbec první slad do varny a začít vařit vlastní volarské pivo po více než půl století je nepopsatelný pocit. Už teď se těším, až poprvé ochutnám jeho chuť," podělila se o svůj zážitek Martina Pospíšilová.
Právo vařit pivo měly Volary již v šestnáctém století, konkrétně v letech 1503 až 1558, než jim právo vařit pivo vzala tehdejší vrchnost. Obnovit tradici se rozhodli Volarští ve druhé polovině devatenáctého století. Po létech žádostí a plánů jim okresní hejtmanství v Prachaticích povolilo vařit pivo v roce 1879. Shodou okolností i tehdy byl první sládek z Plzně. Ten v dubnu téhož roku uvařil první zkušební várku Volarského piva.

Volarský pivovar přežil léta válečná i znárodnění, nehodil se ale do národního plánování. Byť byl jeden čas dokonce součástí Budvaru, převzal jej do své struktury následně státní podnik Jihočeské pivovary a jeho vedení rozhodlo, že v roce 1960 vaření piva ve Volarech skončí

Autor: Miroslav Fuchs

2.8.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hrůza,  kterou po sobě zanechal zatím neznámý pytlák v Trojanovicích.
7

Otřesný případ! Pytlák vyhodil vnitřnosti srny, ta ale byla březí

Ilustrační foto
29

EET, vysoké nájmy a další problémy: Hospody bez personálu a hostů zavírají

AKTUALIZUJEME

Pohřeb kardinála Vlka: lidé čekají na zahájení mše, přišli i členové vlády

Stovky lidí se přišli do chrámu sv. Víta na Pražském hradě rozloučit s kardinálem Miloslavem Vlkem. Samotná zádušní mše má být zahájena v 11:00 po průvodu církevních hodnostářů z Arcibiskupského paláce do chrámu. Mši bude sloužit pražský arcibiskup Dominik Duka. Vlk zemřel po těžké nemoci minulou sobotu ve věku 84 let.

Zlatý Ámos Lukáš Lis: Nechtěl jsem být učitelem, ale neměnil bych

/VIDEO/ Nový držitel titulu Zlatý Ámos pro nejoblíbenějšího učitele Lukáš Lis ze základní školy Soběslav původně nechtěl být učitelem, ale svou práci by už neměnil. Učitel by podle něj neměl být jen oblíbený, ale také dobrý. Svůj úspěch přičítá kombinaci přísnosti a přátelského přístupu k dětem.

OBRAZEM: Nejlepší fotografie týdne

Prohlédněte si nejpovedenější snímky našich fotografů, pořízené během uplynulého týdne.

Experti: připlácení na péči vylepší zdraví i rozpočet státu

Čeští pacienti jsou rekordmany ve zdravotní turistice. Ke svému lékaři zajdou i dvanáctkrát za rok. Přitom Skandinávcům to stačí jen třikrát a rakouským sousedům sedmkrát. Česko to stojí zbytečných dvacet miliard korun navíc.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies