Nic ale není tak závažné, jak se to z počátku může zdát. Výši poplatků si může každé město či obec regulovat v obecně závazné vyhlášce. „Už jsem o návrhu slyšela, ale počkám si až na finální verzi zákona. Nepatřím zrovna mezi příznivce takových poplatků a pevně věřím, že neprojde," sdělila místostarostka Tábora Olga Bastlová.

Také senátor Pavel Eybert se návrhem novely zákona o místních poplatcích zabýval ve svém výboru. „Útulky ani předtím neplatily žádné poplatky. Města si však zákon vykládala špatně, a to tak, že se na ně jako na provozovatele útulků nevztahuje povinnost platit," vysvětlil senátor s tím, že v podpoření návrhu nevidí problém. Podle něj bez velkých potíží projde i v plénu.

Táborský útulek provozují od roku 1999 místní technické služby na základě uzavřené příkazní smlouvy o zajištění péče o opuštěné psy. „Za loňský rok do něj ale město investovalo 967 tisíc korun. Náklady na jednoho psa zahrnují 600 korun bez daně za kastraci a vakcinaci a potom dalších 200 korun bez daně za každý den pobytu v útulku," upřesnila Olga Bastlová.

Návrh novely zákona o místních poplatcích koketuje i se zvýšením poplatku za psa a to až na 1500 korun za rok. „Mně zdražení za psa nevadí. Stejně proti tomu nemůžu bojovat, takže pokud ho chci mít, musím platit. To je bohužel realita. Horší je to ale se staršími lidmi, ti se svou penzí často vyjdou jen tak tak," konstatovala dvaapadesátiletá Bohumila Pokorná z Tábora.

Může být ale klidná. Tábor, Bechyně, Veselí nad Lužnicí, Soběslav, Mladá Vožice ani Chýnov se zdražovat poplatky za psy nechystají. „Zatím se k takovému kroku neuchylujeme a navíc nemám indicie ani od kolegů, že by se klonili ke zvýšení cen," poznamenala Olga Bastlová.

Připustila však, že ne každý člověk je ale zodpovědný a poplatky hradí včas nebo vůbec. Mnohdy se lidé vymlouvají, že pes má trvalé bydliště jinde. Aby město nepřicházelo o peníze, zvýšilo v poslední době frekvenci kontrol.

Schválené zvýšení místních poplatků
změna se týká zákona č. 565/1990 Sb. o místních poplatcích

• zvyšuje sazbu poplatku za lázeňský nebo rekreační pobyt z 15 korun na 30 korun za osobu a za každý započatý den pobytu, není-li tento dnem příchodu

• vypouští snížení poplatku za psa, jehož držitelem je příjemce invalidního, starobního, vdovského nebo vdoveckého důchodu, který je jeho jediným zdrojem příjmů, anebo příjemce sirotčího důchodu

• sazba poplatku za psa činí až 1 500 korun za kalendářní rok a jednoho psa. U druhého a každého dalšího psa může obec horní hranici sazby zvýšit až o 50 procent

• zruší se osvobození poplatků ze psů, pokud je držitelem psa osoba provozující útulek zřízený obcí pro ztracené nebo opuštěné psy

• město či obec může výši poplatků regulovat obecně závaznou vyhláškou