VYBERTE SI REGION

Zdravá strava chce do škol. Ne všude ji ale nadšeně vítají

Táborsko – Občanská iniciativa Skutečně zdravá škola pomalu získává své přívržence i na jihu Čech. Ne každý ale souhlasí s plným zněním tohoto projektu.

22.2.2015
SDÍLEJ:

Jídelna ZŠ Husova Tábor. Foto: Kateřina Šímová

Například Iveta Brunová, vedoucí školní jídelny na ZŠ v Malšicích, se s programem iniciativy plně neztotožňuje. Důvodem je voda z kohoutku. „My nechceme být součástí tohoto programu, protože nám některé jeho body nesedí. Například já osobně nesouhlasím s tím, že by děti neměly pít nic jiného, než jen čistou vodu. Podle mě by i sladké nápoje mohly být do jisté míry zařazeny do jídelníčku. Ale s jinými body souhlasím, například s omezením bílé mouky při přípravě pokrmů."

U nich ve škole si minulý rok vyzkoušeli vlastní projekt. Během tří hodin pracovních činností v každé třídě 2. stupně se Iveta Brunová pokoušela dětem vysvětlit, co je to spotřební koš a jaké předpisy jídelna musí dodržovat. Společně s dětmi sestavila jídelníček, podle kterého se pak ve škole vařilo. „Během těchto hodin jsem zjistila, že nejméně oblíbené jsou obecně luštěniny. Proto jsem se snažila najít jinou alternativu, jak je do jídelníčku zařadit. A našla jsem výrobce těstovin, který je vyrábí ze 40 procent luštěninové mouky. Děti luštěninu v podobě těstovin neodmítají, sní ji a luštěnina se tak nevyhazuje do koše."

Luštěniny přidávají například i do karbanátků, které u dětí patří k oblíbeným. Servírovali je s kaší a kompotem plným cukrů, který nově nahrazují hráškem nebo baby karotkou. Zelenina dětem talíř barevně oživí a navíc obsahuje vlákninu. Výsledkem jsou prázdné talíře. „Také jsme zavedli zeleninovou samoobsluhu. Děti si mohou brát kolik zeleniny chtějí a nikdo je neomezuje," dodává k novým postupům v kuchyni Iveta Brunová.

I podle vedoucí školní jídelny ze školy v táborské Husově ulici, Mileny Hirkové, zřejmě nebude tak jednoduché zdravou stravu do českých školních kuchyní plně prosadit. „Hlavní problém není v kvalitě potravin, ale ve stravovacích návycích. Děti do zdravé stravy nemohou být nuceny, vždyť nejsou zvyklé normálně jíst. Je to začarovaný kruh. Ve škole pořádně nejedí, nemají chuť, polévky si ani nevšimnou a kdo z nich jí třeba ryby? Dělali jsme u nás takové pokusy, třeba rizoto z kus kusu, ale nikdo ho nejedl. Děti jídlo často vyhazují. Tím se strašně plýtvá a doma se potom najedí něčeho nezdravého. Nejprve by se měly se zdravou stravou seznámit, vždyť v 95 procentech rodin se s ní nesetkávají," míní Milena Hirková, která projekt nezavrhuje, ale nemíní zacházet do extrémů.

"Jsem spíše příznivcem pozvolného začleňování zdravých pokrmů do jídelníčku, než ze dne na den všechno radikálně změnit. Skupina přívrženců této iniciativy u nás není velká. Myslím, že ji rodiče ani děti nepřijmou," domnívá se.

Vystačí si se svým programem

Ne ve všech českých školách už o tomto hnutí vědí. Například ve škole v Tučapech pokračují v zajetých kolejích. „Jídla obměňujeme, vaříme i pro děti s bezlepkovou dietou. Každý druhý den nabízíme ovoce a zeleninu. Myslím, že postupujeme správně, ale o projektu nevíme," sdělila vedoucí školní jídelny Jaroslava Švejdová.

Iniciativa Skutečně zdravé školy navazuje na úspěšný projekt Food for Life Partnership, který proslavil ve Velké Británii známý kuchař Jamie Oliver. V Anglii úspěšně funguje na tisícovkách škol.
U nás je tento projekt ještě v plenkách. Od února začal fungovat pilotní program v patnácti vybraných školách, které budou testovány do června tohoto roku. Pak ministerstvo rozhodne, zda projekt schválí.

Propagátoři usilují zejména o novelizaci vyhlášky o školním stravování, která by měla odpovídat moderním poznatkům o zdravé výživě. Chtějí prosadit, aby se pokrmy připravovaly z čerstvých surovin, nikoliv z polotovarů. Například podporují nahrazení bílé mouky moukou celozrnnou, dodávání většího množství ovoce a zeleniny. Místo slazených nápojů nabídnou nápoje neslazené a čistou vodu. Rovněž schvalují, aby se v jídelníčku objevovalo více rostlinných než živočišných bílkovin, například luštěniny. Jejich cílem je i omezení cukrovinek.

Kateřina Šímová

Autor: Redakce

22.2.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Úroveň technického vzdělání podle šéfů strojírenských firem klesá

Praha - Úroveň technického vzdělávání se podle 60 procent ředitelů strojírenských firem za posledních deset let zhoršila. Pesimističtější byli v průzkumu mezi 285 podniky šéfové velkých společností. Vyplývá to z průzkumu analytické společnosti CEEC Research, jehož výsledky mají média k dispozici. Kompletní data budou zveřejněna v úterý na konferenci Budoucnost technického vzdělávání na ministerstvu školství.

Taneční soutěž StarDance vyhrál Piškula před Bankem a Plodkovou

Praha - Vítězem osmé řady taneční soutěže StarDance se stal herec Zdeněk Piškula, který tančil s Veronikou Lálovou. Ve finále dnes předstihl lyžaře Ondřeje Banka s Evou Krejčířovou. Třetí skončila v diváckém hlasování herečka Jana Plodková s Michalem Padevětem. Odborná porota v přímém přenosu České televize ohodnotila stejným počtem bodů dnešní výkony Piškuly a Plodkové, Bank v tomto pořadí zůstal třetí.

Anonym ohlásil bombu na pražském hlavním nádraží, vlaky nejezdily

Praha - Policie v sobotu večer kvůli anonymní hrozbě bombou vyklidila pražské hlavní nádraží. Železniční doprava byla na víc než hodinu zastavena. Metro svou stanicí na nádraží projíždělo. Policie bombu nenašla, po původci anonymního telefonátu pátrá. Médiím to řekl mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies