VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zdravá strava chce do škol. Ne všude ji ale nadšeně vítají

Táborsko – Občanská iniciativa Skutečně zdravá škola pomalu získává své přívržence i na jihu Čech. Ne každý ale souhlasí s plným zněním tohoto projektu.

22.2.2015
SDÍLEJ:

Jídelna ZŠ Husova Tábor. Foto: Kateřina Šímová

Například Iveta Brunová, vedoucí školní jídelny na ZŠ v Malšicích, se s programem iniciativy plně neztotožňuje. Důvodem je voda z kohoutku. „My nechceme být součástí tohoto programu, protože nám některé jeho body nesedí. Například já osobně nesouhlasím s tím, že by děti neměly pít nic jiného, než jen čistou vodu. Podle mě by i sladké nápoje mohly být do jisté míry zařazeny do jídelníčku. Ale s jinými body souhlasím, například s omezením bílé mouky při přípravě pokrmů."

U nich ve škole si minulý rok vyzkoušeli vlastní projekt. Během tří hodin pracovních činností v každé třídě 2. stupně se Iveta Brunová pokoušela dětem vysvětlit, co je to spotřební koš a jaké předpisy jídelna musí dodržovat. Společně s dětmi sestavila jídelníček, podle kterého se pak ve škole vařilo. „Během těchto hodin jsem zjistila, že nejméně oblíbené jsou obecně luštěniny. Proto jsem se snažila najít jinou alternativu, jak je do jídelníčku zařadit. A našla jsem výrobce těstovin, který je vyrábí ze 40 procent luštěninové mouky. Děti luštěninu v podobě těstovin neodmítají, sní ji a luštěnina se tak nevyhazuje do koše."

Luštěniny přidávají například i do karbanátků, které u dětí patří k oblíbeným. Servírovali je s kaší a kompotem plným cukrů, který nově nahrazují hráškem nebo baby karotkou. Zelenina dětem talíř barevně oživí a navíc obsahuje vlákninu. Výsledkem jsou prázdné talíře. „Také jsme zavedli zeleninovou samoobsluhu. Děti si mohou brát kolik zeleniny chtějí a nikdo je neomezuje," dodává k novým postupům v kuchyni Iveta Brunová.

I podle vedoucí školní jídelny ze školy v táborské Husově ulici, Mileny Hirkové, zřejmě nebude tak jednoduché zdravou stravu do českých školních kuchyní plně prosadit. „Hlavní problém není v kvalitě potravin, ale ve stravovacích návycích. Děti do zdravé stravy nemohou být nuceny, vždyť nejsou zvyklé normálně jíst. Je to začarovaný kruh. Ve škole pořádně nejedí, nemají chuť, polévky si ani nevšimnou a kdo z nich jí třeba ryby? Dělali jsme u nás takové pokusy, třeba rizoto z kus kusu, ale nikdo ho nejedl. Děti jídlo často vyhazují. Tím se strašně plýtvá a doma se potom najedí něčeho nezdravého. Nejprve by se měly se zdravou stravou seznámit, vždyť v 95 procentech rodin se s ní nesetkávají," míní Milena Hirková, která projekt nezavrhuje, ale nemíní zacházet do extrémů.

"Jsem spíše příznivcem pozvolného začleňování zdravých pokrmů do jídelníčku, než ze dne na den všechno radikálně změnit. Skupina přívrženců této iniciativy u nás není velká. Myslím, že ji rodiče ani děti nepřijmou," domnívá se.

Vystačí si se svým programem

Ne ve všech českých školách už o tomto hnutí vědí. Například ve škole v Tučapech pokračují v zajetých kolejích. „Jídla obměňujeme, vaříme i pro děti s bezlepkovou dietou. Každý druhý den nabízíme ovoce a zeleninu. Myslím, že postupujeme správně, ale o projektu nevíme," sdělila vedoucí školní jídelny Jaroslava Švejdová.

Iniciativa Skutečně zdravé školy navazuje na úspěšný projekt Food for Life Partnership, který proslavil ve Velké Británii známý kuchař Jamie Oliver. V Anglii úspěšně funguje na tisícovkách škol.
U nás je tento projekt ještě v plenkách. Od února začal fungovat pilotní program v patnácti vybraných školách, které budou testovány do června tohoto roku. Pak ministerstvo rozhodne, zda projekt schválí.

Propagátoři usilují zejména o novelizaci vyhlášky o školním stravování, která by měla odpovídat moderním poznatkům o zdravé výživě. Chtějí prosadit, aby se pokrmy připravovaly z čerstvých surovin, nikoliv z polotovarů. Například podporují nahrazení bílé mouky moukou celozrnnou, dodávání většího množství ovoce a zeleniny. Místo slazených nápojů nabídnou nápoje neslazené a čistou vodu. Rovněž schvalují, aby se v jídelníčku objevovalo více rostlinných než živočišných bílkovin, například luštěniny. Jejich cílem je i omezení cukrovinek.

Kateřina Šímová

Autor: Redakce

22.2.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ladislav Okleštěk
6 33

Hejtmanem olomouckého kraje je Okleštěk. Sesazený Košta asi ANO opustí

Ilustrační foto.
6

Cukrárna Šárka v Michálkovicích končí, hlavním důvodem je EET

AUTOMIX.CZ

Škoda vážně chystala vlastní pick-up. Neklaplo to. Zatím...

V posledních letech se několikrát objevily zprávy, že Škoda zvažuje výrobu pick-upu. Nejčastěji se přitom hovořilo o vlastní verzi Volkswagenu Amarok. Nyní se ukazuje, že na těchto informacích opravdu něco bylo.

Filipínští islamisté sťali uneseného Němce, nedostali výkupné

Filipínská teroristická skupina Abu Sayyafa zavraždila sedmdesátiletého německého rukojmího, což ukazuje dnes zveřejněný videozáznam činu. Smrt svého občana potvrdila a odsoudila vláda v Berlíně. Filipíny označily zločin za barbarský. Muže radikální islamistická organizace unesla loni v listopadu, když se plavil kolem jednoho z ostrovů na jihozápadě Filipín. Jeho devětapadesátiletá partnerka přišla o život už při únosu.

Národní galerie má novou ostrahu. V úterý už bude přístupná expozice

Národní galerie (NG) v Praze dnes uzavřela novou smlouvu o ostraze svých šesti objektů i uměleckých děl se společnostmi G4S a Indus. "Noví dodavatelé od úterý 28. února, kdy se výstavní prostory Národní galerie znovu otevřou pro návštěvníky, zajistí kompletní služby," uvedla NG na webu. Své objekty NG o víkendu uzavřela kvůli sporům s bezpečnostní agenturou ABAS IPS Management.

Student z Brna vymyslel jedinečný výpočet. Dostal cenu Wernera von Siemense

Už jako středoškolák chodil občas o prázdninách vypomáhat do Ústavu přístrojové techniky Akademie věd. „Hrozně mě to bavilo. Tak jsem u toho pak už zůstal," vzpomíná pětadvacetiletý Tomáš Pikálek. Jeho diplomové práci letos v únoru udělila porota prestižní cenu Wernera von Siemense pro mladé talentované vědce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies