Při útěku z místa činu si poranil oba kotníky a zřejmě byl nakonec rád, že mu někdo zavolal pomoc.
Podle velitele hlídkové služby Vítězslava Láda skutek oznámila pozorná sousedka, které přišlo krajně podezřelé, že si mladík v půl druhé ráno přistavuje popelnici ke zdi a zvědavě nakukuje 
do zavřené hospody. Než policisté dorazili, stihl zloděj potichu vytlačit okénko od toalet a vniknout dovnitř.

„Po příjezdu se kolegové vydali na obhlídku terénu. 
Na sousedním pozemku viděli ležícího muže. Přiznal, že když uslyšel venku auto, vyskočil oknem ven do sousední zahrady a vyvrtl si oba kotníky. Požádal je, aby mu zavolali lékařskou pomoc," popsal s úsměvem podporučík Lád s tím, že oznámení sousedky i příjezd policistů byly tak rychlé, že zloděj ani nestačil nic odcizit.

Záchranáři ho odvezli k ošetření na traumatologické oddělení do nemocnice. Lékař zjistil, že jeho zranění není vážné, a není tak nutná hospitalizace.

Volat 158 se vyplácí

Zbytek noci tedy mladík strávil v policejní cele. Hned druhého dne mu policisté sdělili podezření z krádeže vloupáním. Protože už se podobných prohřešků dopouštěl v minulosti a byl za ně pravomocně odsouzen a potrestán, hrozí mu v případě prokázání viny až tříletý nepodmíněný trest odnětí svobody.

O tom, že se v případě nouze skutečně vyplatí rychle zavolat na linku 158, se den předtím přesvědčil i majitel domu v Pivovarské ulici. Ten krátce před půl desátou večer slyšel silnou ránu. Zároveň spatřil 
z okna tři prchající mladíky. Dva z nich mu hodili na dům kovové popelnice a poškodili na několika místech fasádu. Vlastník domu později vyčíslil škodu na 10 tisíc korun.

Na místo opět vyrazila hlídka ve složení Jan Beneš a Karel Lukáš. Asistovali jim kolegové Michal Nosek a Petr Dvořák. Podezřelou skupinku objevili doslova za rohem.

Konkrétně na křižovatce ulic Pivovarská a Generála Svobody. Zatímco oba výtržníci (23 a 28) odmítali spolupracovat, jejich kamarád byl sdílnější. „Třetí uvedl, že s nimi šel a viděl je, jak popelnice na fasádu házejí. Prý je chtěl okřiknout, ale nereagovali na to, protože byli opilí," doplnil velitel hlídkové služby Vítězslav Lád s tím, že jeden ze zadržených je nechvalně známým sprejerem, který prý ničí cizí majetek často. Pár dní po uvedeném skutku například pomaloval fixem zeď.

Při dechové zkoušce mužům naměřili 2,48 a 1,61 promile. Také oni strávili zbytek noci v policejní cele. Nyní jim hrozí až roční vězení a pochopitelně i náhrada veškeré způsobené škody.