Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vlastní značka vína? Beru to jako výzvu, říká kuchař Ihnačák

Sedlec – Začali spolu, po čase se obchodně rozešli, ale přáteli zůstali. Známý slovenský kuchař Marcel Ihnačák vede restauraci nesoucí jeho jméno v Mikulově už bez zpěváka Davida Kollera, s nímž podnik zakládal. „Chceme si zachovat přátelské vztahy a byznys by nám je zbytečně narušoval. Domluvili jsme se, že budeme po celý život dobří kamarádi, než abychom byli na úkor byznysu nepřáteli," říká Ihnačák.

19.6.2016
SDÍLEJ:

Kuchař Marcel Ihnačák.Foto: DENÍK/Lukáš Ivánek

Kuchař, jehož lidé znají mimo jiné z reklamních spotů, našel nový domov v Sedleci u Mikulova. Ač rodák z Popradu, učarovala mu především jižní Morava. „Zamiloval jsem se hned na první pohled. Stejně jako jsem se zamiloval do své ženy. Cítím, že to tak potrvá až do konce mého života," dělí se Ihnačák o své pocity.

Plusem jsou pro něj především slunečné dny, kterých si v rodišti příliš neužil. V Sedleci si pěstuje vlastní zeleninu, která je pro něj při vaření stěžejní surovinou.

S oblibou sahá také po jihomoravském vínu. Zbožňuje Ryzlink rýnský i vlašský. „Než jsem začal žít na Moravě, pil jsem většinou slovenská vína. Ani zdaleka mi ale nechutnají tak, jako ta z jižní Moravy," tvrdí Ihnačák, jenž kromě své restaurace v Mikulově dohlíží také na chod jednoho z podniků v Břeclavi. Vtiskl jí italský ráz. Jde kuchyně z apeninského poloostrova dohromady 
s bohatstvím rostoucím ve vinohradech na Břeclavsku, Hodonínsku či Znojemsku? „Taková kombinace je perfektní. Italská kuchyně je plná surovin, které jsou nám blízké. Třeba cuketa, papriky, rajčata nebo lilek. Stejně jako telecí, hovězí či vepřové maso. Vždy k tomu lze přiřadit dobré víno," doplňuje kuchař.

Do budoucna dokonce uvažuje o vlastní vinařské značce. „Pokud bych ho vyráběl, měl bych ho pod svoji značkou. Mít víno od jiného výrobce a jen se pod něj podepsat, podle mě není dobrý model. Každopádně je to výzva," dodává Ihnačák.

Autor: Lukáš Ivánek

19.6.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Dílčí výsledky houbařských výprav Jiřího Laštůvky z uplynulého týdne.
2 4

Hlinecký houbař nanosil za týden z lesa přes tisíc hřibů

Ilustrační foto
18

Do půlky srpna má být mírně chladněji a deštivěji, než je zvykem

Stovky těl bojovníků Islámského státu čekají na repatriaci z Libye

Ještě sedm měsíců poté, co libyjské síly porazily Islámský stát ve městě Syrta, zůstávají stovky těl zahraničních bojovníků za Islámský stát uloženy v chladících boxech. Libyjské úřady jednají s vládami různých zemí o tom, jak s nimi naložit. 

V Lokti zahynul mladý motokrosař

Motokrosové mistrovství světa v Lokti si vybralou krutou daň. V sobotním závodě evropského šampionátu do 85 ccm 13letý Moldavan Igor Cuharcius havaroval při dopadu svého stroje na dvojskoku z horní části okruhu.

Myslivci rozmisťovali pachové ohradníky. Ty mají zabránit migraci divočáků

/VIDEO/ Tisíce kelímků s pěnou a koncentrátem, stovky myslivců, desítky kilometrů. Tak v sobotu vypadala hranice zlínského okresu od brzkých ranních hodin.

Kláštery nabízejí poznání, odpočinek, ubytování i nové zážitky

Kláštery jako cíl výletů, seznámení s historií i nalezení chvíle klidu v uspěchaném světě prezentuje web Klášterní stezky. Vytvořili ho učitelé a studenti pražské pedagogické fakulty a zahrnuje podrobné informace o více než dvacítce klášterů v Čechách a na Moravě. Seznamuje s řeholním životem i s tím, jak církev postupně staleté objekty renovuje. Kláštery jsou stále více objevovanou skupinou památek, která láká zájemce o kulturu i milovníky technických či přírodních památek.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení