V současnosti se již blíží k padesátce receptů. „Možná se tam objeví pro někoho překvapivé druhy, což si ale zatím necháme jako překvapení. Na druhé straně některé z receptů už máme na našich webových stránkách," pousmál se Koplík s tím, že zájemci se mohou těšit i na historické předlohy. „Některé jsou více než sto let staré. Chceme je dát do knihy v jazykové podobě dané doby. Zřejmě je proto doplníme i vysvětlivkami," uvedl.

Jeho doménou při přípravě knihy je především psaná část. „Ladislav Špeta je dvorním fotografem a kuchařem," přiblížil rozdělení práce vedoucí ratíškovických mykologů.

Houboví gurmáni podle něj novinku prolistují, jakmile na ni obec sežene dotační peníze. „Chceme být připravení, aby pak práce na dokončení kuchařky nebyly tak hektické jako u atlasu," sdělil houbař.

Ratíškovičtí mykologové mají za sebou úspěšná léta. V roce 2014 jim vyšel s následným dotiskem vzpomínaný atlas, ale blýskli se při vyhlášení Vesnice roku. V kategorii o nejchutnější pokrm získali druhé místo za hřibovou polévku. Navíc už více než dvacet let pořádají košt nakládaných hub.

Tento rok se ale tradiční soutěžní ochutnávka čirůvek, neboli sviňůrek, kvůli stavbě aktivního centra neuskutečnila. Práce se totiž dotkly i dějiště klání. Ratíškovičtí přátelé hub se tak minulý pátek přestěhovali. „V příjemném prostředí hasičské zbrojnice jsme alespoň v menším koštovali houby ve sladkokyselém nálevu a hodnotili rok 2015," dodal Koplík. Novou sezonu houbaři otevřou devatenáctého března, když vyřezávaným dřevěným klíčem odemknou les.