Pak se ale spojila s Martinem Kontrou z pražského Bajkazylu, tedy kavárny, opravny kol a kulturního centra v jednom. „V brněnské pobočce navíc zákazníky obslouží naši klienti," doplňuje sociální rozměr Přikrylová.

Nápad se Brňanům zalíbil a v úterý ho v soutěži Brněnský vývar vyhodnotili jako nejlepší. „Nejspíš poznali, že je to projekt také pro ně a můžou se na něm podílet," myslí si.

Výhru v hodnotě sedmadvacet tisíc korun pracovníci Ratolesti použijí na opravu elektřiny. „Máme pronajaté prostory v ulici Dornych v centru města. Je to hezké místo a zaslouží si lepší pověst," popisuje ředitelka. Zatím tam uklízí nepořádek. Otevřít chce na začátku jara.

Čtyřiatřicetiletá rodačka z Kroměříže upozorňuje, že nejde jen o kavárnu. Důležitá je podle ní i cyklodílna, která ale nemá sloužit jako konkurence pro ty profesionální. „Barovou část, opravnu pro kola i klubovou scénu od sebe oddělíme. Nebude chybět ani dětský koutek," říká Přikrylová.

Na projektu se podílí všichni pracovníci sdružení, ale také dobrovolníci. Za zásadní považuje i klienty, které v brněnském Bajkazylu zaměstná. „Většinou jde o mladé lidi a rodiče s dětmi, kteří jsou nějakým způsobem znevýhodnění," vysvětluje.

I oni prý nápad vítají. „Těší se, i když si to zatím asi neumějí představit," usmívá se.

LENKA VOTŘELOVÁ