VYBERTE SI REGION

Boudova marmeláda ze Znojma chutnala i Britům. Dostala stříbro

Znojemsko – Dlouhé hodiny zkoušení i přemýšlení a kila pomerančů, které sice varem změnily skupenství, ale chuť marmelády podle nich stále nebyla ta práva. Cestou pokus omyl ale nakonec uvařili Zuzana a Otto Boudovi skvost, který obstál ve světové konkurenci dvou tisíc vzorků v anglické soutěži The World's Original Marmelade Awards. „Uvařili jsme marmeládu z bio pomerančů odrůdy Navel a přihlásili ji do největší marmeládové soutěže. S nadsázkou se dá říct, že pro Brity je to takový malý národní sport. Všichni tam vaří s velkou oblibou marmelády z citrusů. V tak velké konkurenci je obrovský úspěch získat jakoukoli medaili," netajil hrdost podnikatel Otto Bouda.

22.3.2016
SDÍLEJ:

Zuzana a Otto Boudovi.Foto: DENÍK/Ilona Pergrová

Vyrobili čistou pomerančovou marmeládu na rozdíl od jiných výrobců, kteří pro lepší chuť výsledného produktu přidávají například alkohol.

Loni v létě přitom Boudovi proslavili Znojmo tím, že získali ocenění, které se dalo přirovnat k potravinářskému Oscarovi. V největší potravinářské soutěži na světě Great Taste Awards získali za svůj výrobek tři hvězdy. Takovým úspěchem se pyšní zatím jako jediná firma v zemi. Tým odborníků ocenil nejvýše jejich želé z ledového vína Rulandské modré.

Ve světě tak dávají svými sladkými delikatesami vědět o Znojmě. „Opakovaný mezinárodní úspěch manželů Boudových vydá za kdejakou placenou reklamní kampaň. Věřím, že si také představitelé města Znojma uvědomují, jaký klenot se jim nabízí a že to dokáží maximálně využít v propagaci našeho města," uvažoval odborník na marketing Pavel Kovařík.

Manželé Boudovi ze Znojma získali za svou pomerančovou marmeládu stříbro v celosvětové soutěži.

Znojmo v tomto směru podle něho stále klopýtá, pominu-li víno a ne příliš koncepčně uchopenou tradici okurkářství. „Jsme centrem úrodného regionu a je škoda, že to neumíme prodat. O to více si važme podnikatelů, kteří dokáží vyniknout i v tvrdé mezinárodní konkurenci. Měli bychom je maximálně podporovat," podotkl Kovařík.

Jídlo podle něho totiž prodává zemi i region. „Je to skvělá komunikační platforma, které lidé rozumí. Dokáží si díky tomu region spojit s určitou chutí a vůní a dobře si jej zapamatovat. Obzvláště prezentace prostřednictvím regionálních potravin funguje výborně," naznačil Kovařík.

Manželé Boudovi ze Znojma získali za svou pomerančovou marmeládu stříbro v celosvětové soutěži.

A právě označení Regionální potravina také letos obhájil sýr, který vyrábí Lenka Klíčová. S manželem mají farmu v Božicích a sýr je tak přirozeným pokračováním, jak zpracovat kravské mléko. „Značku Regionální potravina získal náš sýr již loni. Jde o stejný výrobek, jen jsme použila jiné koření," přiblížila Klíčová, která bere potvrzení značka jako ocenění celoroční práce. „Převážnou část výrobků prodám přímo v místě, máme také automat na sýry, který lidé využívají," pochvalovala si Klíčová.

K úspěchu jejich sýra přispívá i neustálý dohled nad kvalitou nadojeného mléka a velký podíl ruční práce.

Jak domácí sýr, tak oceněnou pomerančovou marmeládu si mohou zájemci koupit například v prodejně vín v Louckém klášteře ve Znojmě. „Rád si připlatím pár korun za kvalitní český výrobek. Když navíc vím, kdo ho přesně vyrobil a že takové pochoutky oceňují i odborníci, není nad čím uvažovat. Myslím si, že lidé už si dnes více hlídají kvalitu ," naznačila Marta Odehnalová, která do prodejna čas od času zajde.

Autor: Ilona Pergrová

22.3.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Záchranné práce u hotelu Rigopiano, který zavalila lavina.
25

Klienti mají strach. Šéf hotelu žádal hodiny před lavinou o pomoc

Ilustrační foto.
4

Německá vláda chystá celoevropský systém mýtného

Fašistický převrat měl začít v Brně. Cíl? Totalitní stát podobný Itálii

Brno - Čtyřiaosmdesát let uplynulo v neděli od neúspěšného pokusu o fašistický převrat v brněnských Židenicích. Událost si na místě připomenou lidé v prvorepublikových uniformách.

Desátek už nestačí. Církvi mají pomoci vyšší příspěvky od farníků

Církvím v Česku sice začal stát v posledních letech vracet majetek, který jim od padesátých let minulého století zestátňoval komunistický režim, ale na druhou stranu nyní církvím postupně klesají státní příspěvky určené na jejich chod a dále budou klesat až k nule.

Motorový surf z Moravy dobyl svět, výroba se blíží továrnám formule 1

Holdujete surfování? Pak máte na českých rybnících problém. Ale jde to i bez mořského příboje. Brněnský inženýr Martin Šula vsadil na vývoj motorizovaného surfu, který si poradí bez vln. Dnes dominuje světovému trhu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies