VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Branko Černý: Chtěli jsme změnu a vyjet i do větších měst

Břeclavsko - Vyhlašování Krále vín se v loňském roce přesunulo mimo Břeclavsko, konkrétně do Olomouce. Letos se slavnostní akt konal v Praze. Avšak ředitel soutěže Branko Černý tvrdí: „Líbilo se nám i v Mikulově, ale chtěli jsme zkusit změnu. Časem se třeba na Moravu vrátíme."

28.10.2014
SDÍLEJ:

Branko Černý.Foto: DENÍK/Aneta Beránková

Co si ale na Břeclavsku drží tradici, je Královský košt, který se v sobotu již popáté konal v hustopečském hotelu Centro.

Hustopeče byly předposlední zastávkou. Předtím byli s koštem už v Ostravě, Ústí nad Labem, Hradci Králové a v Českých Budějovicích. Nyní míří do konečné stanice v Praze. „Zdejší kraj je kolébkou vína. Spousta vinařů tady pořádá otevřené sklepy a další akce spojené s ochutnávkou vín. Královský košt je spíše akcí národního rozsahu. Chtěl jsem, abychom vyjeli i do velkých měst. Hlavě těch krajských, i když Hustopeče jsou v tomto případě výjimkou," přiznává sedmačtyřicetiletý muž.

V Hustopečích se přehlídka nejlepších vín těší oblibě. „Vždy se nám od města dostalo velké podpory. Bez toho bychom to ani dělat nemohli. Nechodí tam jenom místní. Dopředu vždy vidím seznamy hostů, takže vím, že spousta návštěvníků dojíždí z Brna nebo jiných měst z jižní Moravy. Jsem rád, že je tady takové zázemí," pochvaluje si spolupráci ředitel.

Každý z jednotlivých koštů je podle Branka Černého naprosto odlišný. „Vzpomenu třeba České Budějovice. To je přece město piva, přesto jsme si i tam dokázali získat pozornost. Stejně tak Ústí nad Labem. Místo, kde se stále potýkají s vysokou nezaměstnaností, ale stejně se našli lidé, co si na nás udělali čas. Beru to tak, že jsme se dali na vojnu a musíme bojovat, aby se lidem naše akce líbily," popisuje úsilí Černý.

Vinařský maraton ukončí v Praze. Zároveň však pořadatelé jezdí turné po vinotékách, kde představují patnáct nejlepších vín. „Na turné nakupujeme opravdu ta nejlepší vína. Snažíme se, abychom měli vždy dost návštěvníků. Chceme držet laťku a kvalitu vysoko a také chceme, aby se to líbilo nejen nám, ale hlavně i jiným vinařům a milovníkům vína. Vždy usilujeme o to, aby tam byla pro hosty příjemná a přátelská atmosféra," zmiňuje Černý hlavní myšlenku koštů a vinných turné.

Autor: Aneta Beránková

28.10.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ladislav Okleštěk
33

Hejtmanem olomouckého kraje je Okleštěk. Sesazený Košta asi ANO opustí

Ilustrační foto.

Cukrárna Šárka v Michálkovicích končí, hlavním důvodem je EET

DOTYK.CZ

Jako po válce. Podívejte se na kdysi výstavní čtvrť v Ostravě

Třeba to opravit a ne opustit! Těžko říci, zda sprejeři říkající si Deroj a Breck mysleli tyto slova vážně či ironicky. Nastříkali je každopádně mezi ruiny, které kdysi bývaly výstavními činžáky pro železničáře.

Česko zažilo neobvykle teplý den, teplota atakovala osmnáct stupňů

Na většině území Česka vystupovaly teploty na 10 až 15 stupňů Celsia, v Karviné, ale rtuť teploměru dosáhla až na 17,7 stupně. Teplotní rekordy pro 27. únor byly dnes překročeny na 20 ze 144 stanic měřících 30 a více let. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu. Podobně teplo bylo už v minulém týdnu ve čtvrtek.

Optimistické zprávy? Většina obchodníků je prý na EET připravena

Jak jsou na tom podnikatelé před druhou vlnou elektronické evidence tržeb? Podle Finanční správy většina připravena je. Autentizační údaje si dosud vyzvedlo 110.000 podnikatelů z odhadovaných 250.000, ne všichni z maloobchodu a velkoobchodu ale evidenci budou muset podléhat či ji od 1. března vykazovat, sdělila.

Student z Brna vymyslel jedinečný výpočet. Dostal cenu Wernera von Siemense

Už jako středoškolák chodil občas o prázdninách vypomáhat do Ústavu přístrojové techniky Akademie věd. „Hrozně mě to bavilo. Tak jsem u toho pak už zůstal," vzpomíná pětadvacetiletý Tomáš Pikálek. Jeho diplomové práci letos v únoru udělila porota prestižní cenu Wernera von Siemense pro mladé talentované vědce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies