Magistrát si nechal studii na oživení koryta říčky vypracovat už před pěti lety. Tehdy ale na stavbu neměl peníze. Zatím se jedná o čtyři dílčí projekty. „Dvě ze čtyř míst patří městu. Na ty se chceme zaměřit," vysvětlil Ander.

První z projektů přinese zásadní úpravu nevzhledného koryta Ponávky před vstupem do budovy tepláren v ulici Špitálka. Dělníci tam postaví schody do vody, aby se Brňané mohli v horkých dnech osvěžit. Druhá úprava se bude týkat ulice Za Mostem v Brně-Komárově. „Vznikne tam volnočasová zelená zóna. Primárně pro lidi, kteří bydlí v okolních panelových domech," upřesnil záměr města Ander.

Na upravenou zelenou louku se schody do vody se těší například Libuše Čiková, která bydlí na sídlišti kousek od plánované úpravy. „Už nebudu muset hledat pěkné místo, kam chodit s dětmi na procházku. Pěknou louku budu mít kousek od domu. V létě se navíc děti osvěží v řece," těší se Čiková.

Kromě zelené plochy, která podle plánů vznikne v Komárově i u tepláren, vystaví dělníci i pěší trasy a cyklostezku. „Chtěli bychom, aby cyklisté jezdili kolem Ponávky po nové, pět kilometrů dlouhé stezce," doplnil Ander.

Michal Šindelář z občanského hnutí Brno na kole se k novince staví rozpačitě. „Jsou to pouze dílčí projekty. Pro cyklodopravu v Brně nemají větší význam. Důležitější je například zajistit bezpečnou dopravu v centru města nebo propojit jednotlivé městské části s centrem Brna," myslí si Šindelář.

S dalšími projekty v okolí Ponávky to bude podle Andera složité. „Jen na prvních čtyřech kilometrech se nacházejí pozemky dvaceti různých majitelů. Plánujeme si o tom promluvit s místními," shrnul Ander.

Podle jeho plánů by se letos mohla upravit aktualizace územního plánu. „Když vše dobře půjde, dělníci se stavbou začnou příští rok na podzim. První dva projekty pak budou hotové v létě 2017," upřesnil Ander.

Na oživení zanedbaných břehů chce politik získat evropské dotace. Obnova dvou zarostlých a nepřístupných míst bude podle něj stát maximálně třicet milionů korun.

EMA ZEZULOVÁ