„Čtyřiatřicetiletého muže jsme zadrželi, od pátku je ve vazbě," informoval v pondělí vyšetřovatel Jaromír Komenda.

Po oznámení o dvou pokusech se policii přihlásily další dvě ženy, které podle jejich popisu napadl stejný muž. První z nich už jedenáctého května, ostatní o den později. „Máme podezření, že mohl napadnout víc žen. Případné oběti vyzýváme, aby se přihlásily na policii," řekl kriminalista Vlastimil Jandera.

Muž na ženy útočil na sídlišti v Bohunicích a také v Žabovřeskách. „Při pátrání jsme prohlédli záznamy z bezpečnostních kamer a zjistili, jakým autem jezdí," popsal Komenda, jak se na stopu nebezpečnému násilníkovi vyšetřovatelé dostali.

Jedna z napadených muže na policii bezpečně poznala. „Zadrželi jsme ho a při výslechu se ke všem skutkům přiznal," uvedl vyšetřovatel Komenda.

Policisté začali stíhat podezřelého ze znásilnění ve stádiu pokusu. Hrozí mu pět až dvanáct let vězení.

Sto osmdesát centimetrů vysoký muž ženy nejdříve oslovil, nabídl jim sex za peníze a po odmítnutí je napadl. „Objal je zezadu a osahával kromě jiného na prsou," popsal Jandera způsob útoku.

Všechny napadené se ubránily. „Bránily se a křičely o pomoc, dvě z nich koply pachatele do intimních míst. To ho rozrušilo, lekl se a z místa utekl," řekl kriminalista Komenda. Zdůraznil, že právě boj o svou záchranu ženy před zneužitím zachránil.

Obrana je správná reakce podle instruktora sebeobrany Lubomíra Meda. „Útočník totiž skutečně většinou znásilní oběť, která se nebrání. Důležité je naopak zaútočit jako první a tím útočníka paralyzovat," tvrdí lektor.