Zkvašenou hroznovou šťávu prodává i vedoucí znojemské Vinotéky Vínovín Václav Beran. „Nabízíme ho od pátku. Je prvotřídní a je o něj zájem," řekl. Podle některých vinařů je ale na burčák ještě brzy. „Pokud už ho někdo dělá, tak určitě není z moravských hroznů, jak má být. Spíš to bude nějaká jablečná šťáva," myslí si sklepmistr Vinařství Kořínek na Znojemsku Petr Kořínek. Sám se chystá dělat burčák až v půlce září. „Na pravý burčák je ještě brzy, musí pořádně uzrát," doplnil sommelier Pavel Nešpůrek.
Oficiálně začala burčáková sezona prvního srpna. Státní zemědělská a potravinářská inspekce v Brně proto už provádí kontroly prodejců. „Zkoumáme původ hroznů, přidávání barviv nebo cukru," uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Prodejcům, kteří by nabízeli nekvalitní burčák hrozí pokuta i několik set tisíc korun.
Podle vinařů si mají lidé na špatný burčák dávat pozor. „Ideální je, aby ho nekupovali u cesty, ale chodili si pro něj přímo k vinařům," radí Kořínek.
Co je burčák
- částečně zkvašená šťáva z hroznů révy vinné
- je světle žlutý, hnědá barva značí zředění jablečným moštem, příliš světlá barva zředění vodou
- stále kvasí, v láhvi jsou proto vidět perličky oxidu uhličitého
- voní po hroznech, popřípadě kvasu, ne po alkoholu či hnilobě
- chutná sladkokysele, na chuť nesmí být cítit příliš alkoholu
- na každém prodejním místě by mělo být napsané jméno a sídlo vinaře, který burčák dodal
MARTINA ŘIHÁNKOVÁ
VOJTĚCH SMOLA