Když už vedení vsi našlo doktorku ochotnou do Přibic pravidelně dojíždět, přejít k ní chtěla jen hrstka lidí. „Že u nás není lékař, pro mě zatím problém není. Co ale bude za rok nebo za tři, nevím. V Přibicích žije dost starších lidí, někteří přihlášku k nové doktorce propásli. Možná, kdyby za nimi zašel někdo domů… Kdyby byla v budoucnu další šance, uvítala bych ji," řekla obyvatelka Marie, jejíž příjmení redakce zná. Žena si však z osobních důvodů přála 
zůstat v anonymitě.

Přibice nejsou jedinou obcí, kam se praktičtí lékaři nehrnou. Jejich případ ovšem ukazuje, jak složité je na malou ves lékaře přitáhnout.

Současný ředitel nemocnice v Hustopečích a někdejší náměstek na ministerstvu zdravotnictví Karel Doležal tvrdí, že do míst s nízkým počtem obyvatel se lékaři nehrnou. „Kromě toho to pro není atraktivní. Sice tam bývá hezká příroda, ale co dál? Dříve doktor dostal příkaz od Okresního ústavu národního zdraví. Dnes takové páky nejsou. Praktičtí lékaři stárnou a jejich počet ubývá," reagoval Doležal na dotaz Břeclavského deníku Rovnost.

Doktor z Vranovic, za kterým Přibičtí dojíždí, zřízení nového zázemí odmítl. Vedení obecního úřadu proto oslovilo doktorku z Hrušovan u Brna. Souhlasila za podmínky, že bude mít v obci tři sta pacientů.

Reakce? Přejít jich chtělo pouhých sedmadvacet. Starosta Přibic Miroslav Effenberger za tím vidí mylnou představu, kdy si lidé mysleli, že přijde jejich lékař z Vranovic. „Ten má však více pacientů, než jaká je jeho kapacita. Nemá ani tolik časových možností dojíždět někam jinam. Přetáhnout někoho jiného, bylo proto jedinou možností. Lidé jsou ale zvyklí na toho svého a asi jsou s ním spokojení. Přejít proto nechtěli," sdělil starosta.

Výsledek: nevýhoda pro obyvatele i oslovenou lékařku. Záměr tak padl. Zda se v budoucnu situace změní, je s otazníkem. „Je to práce s lidmi. Domlouvat, přemlouvat, shánět, bojovat," dodal ředitel hustopečské nemocnice Doležal.