VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Davy lačnící po šulimajzlu či huse čekali v Břeclavi marně

Břeclav – Chutě a vůně Slovácka a Podluží nelákají. Akce je zatím propadák, zní z některých
ze zapojených břeclavských restaurací.

20.6.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační obrázekFoto: Hradecký deník

Číšník z břeclavské restaurace Pohoda Milan Sedalík chtěl v těchto dnech roznášet husí stehno s červeným zelím a bramborovým knedlíkem nebo láková žebra. Ale nemá komu.

„Nula od nuly pošla. Lidi nechodí. Tato kuchyně je v těchto vedrech příliš těžká," zhodnotil ve středu Sedalík výsledky gastronomické akce Ochutnejte Břeclav. Ta začala o minulém víkendu.

Na plněné špekové knedlíky, podlužácký guláš s moravským knedlíkem i na další pochoutky regionální kuchyně by se jindy gurmánům sbíhaly sliny. Sedm restaurací, které se zapojily do Ochutnejte Břeclav, ale prozatím vyhlíží hosty lačné po těchto pokrmech marně.

„Podlužácké dny máme od soboty. Několik lidí přišlo a ochutnalo. Ale přes týden si v restauraci nikdo ze speciálního jídelníčku neobjednal. Lidé normálně chodí na polední menu. Celá akce se příliš nepovedla. A nemyslím si, že to je pouze kvůli horku," posteskla si vedoucí břeclavského hotelu Imos Hana Miškeříková.

Ta sestavila jídelníček s šéfkuchařem Davidem Zbrankem. Nechybí na něm ani předkrm Šulimajzl s kroupami a škvarky či guláš. „Jsou to takové Podlužácké hody. Nic moc lehkého, letního. Těch pár hostů ale třeba Šulimajzl zhodnotilo velmi dobře. Bohužel nejsme v Rakousku nebo v Německu, kde lidé i na tyto speciální akce do restaurace chodí," srovnávala Miškeříková.

Oddechla si zároveň, že podlužácké menu budou mít na jídelníčku hotelové restaurace jen do soboty.

Nabídka turistům

Milan Blažek z břeclavské radnice, kde myšlenka vznikla, ve středu přiznal, že očekával větší zvědavost turistů. Třeba těch na kole. „Chtěli jsme jim tímto rozšířit nabídku a spojit ukázku regionální kuchyně s Břeclavskými dny. To byl náš cíl," vysvětlil Blažek.

Doufá, že ke slovácké a podlužácké kuchyni si hosté do Břeclavi ještě cestu najdou. Sám se chystá vyzkoušet jídla také až v následujících dnech.

„Snad se ještě restaurace zaplní. Je jasné, že zabijačkové pokrmy nebo pečená kachna se zelím nejsou zrovna vhodné pro tyto teplé dny. Počasí ale neovlivníme. V některých restauracích jsou ovšem na výběr i lehčí jídla. Dobrý nápad jsou třeba přesňáky," pochválil Blažek.

Podobný společný projekt se v Břeclavi koná poprvé. Případným neúspěchem se pořadatelé odradit nedají. „Hranolky se steakem vám udělají všude. Možná se tato kuchyně někomu zalíbí," doufal ve středu Blažek.

Podle něj to rozhodně není poslední gastronomická akce v Břeclavi. „Může se udělat i na podzim a spojit s vinobraním, nebo na jaře při masopustu. Tedy pokud budou mít provozovatelé restaurací opět zájem," zamyslel se .

V tom případě by ale zvažoval včasnější přípravy a propagaci akce. „Nezačali jsme s tím včas. Rozjeli jsme práce až v dubnu. Celý nápad totiž vznikl docela pozdě," zalitoval.

Do vaření specialit se zapojily Park Restaurant, Hotel Terezka, restaurace Na Celnici, restaurace Rose, restaurace Pohoda, Hotel Imos a Restaurant Harmonie. V některých budou lákat na chutě regionu až do konce června.

PŘEMYSL SPĚVÁK

Autor: Redakce

20.6.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kandidát na prezidenta Jiří Drahoš
17 7

Median: Drahoš by ve druhém kole prezidentské volby porazil Zemana

Afričtí uprchlíci na ostrově Lampedusa. Prostředky na jejich život si pro sebe inkasovala italská mafie.
1

Libyjští pašeráci lidí cpou do lodí rekordní počty uprchlíků

Krev v mobilech? Suroviny pro baterie se těží v drastických podmínkách

Věděli jste, odkud pochází suroviny pro mobily, notebooky, nebo televize? Přichází totiž nová doba železná. O kontrolu nad těžbou a obchodem s kovy, ze kterých se vyrábí plošné spoje do elektronických přístrojů, se vedou tvrdé boje, na jejímž počátku jsou zubožené děti v afrických dolech a na konci spokojení uživatelé se smartphony. Z celosvětového byznysu profituje Čína, zásoby ale nejsou nekonečné.

Zeman má dalšího soupeře. Pana Škodu Vratislava Kulhánka

Miloši Zemanovi přibývají silní soupeři. Vedle bývalého předsedy Akademie věd ČR Jiřího Drahoše je to Vratislav Kulhánek, bývalý šéf mladoboleslavské Škody Auto. Jako prezidentského kandidáta ho zítra představí Občanská demokratická aliance podnikatele Pavla Sehnala.

DOTYK.CZ

První světovou válku roznítil nedomrlý intelektuál, který dožil v Čechách

Jeho kulka rozpoutala válku, které podlehlo 40 milionů nešťastníků. Sarajevský atentátník Gavrilo Princip byl bystrý chlapec, v Srbsku dodnes obdivovaný – jmenují se po něm ulice a náměstí. Ovšem mučedníkem se nestal, v době atentátu byl totiž nezletilý a tudíž nemohl dostat oprátku. Princip dožil v Čechách, v terezínské pevnosti, kde jeho tělo rozežírala tuberkulóza a duši sžírala samota i zlé zprávy o válečném osudu jeho milované země.

Stížností na zubaře přibývá, lidem vadí špatná čeština a drahé služby

Jsme zahlceni stížnostmi od pacientů, hlásí Česká stomatologická komora. Každý měsíc jich prý dostanou několik. Stížnosti směřují hlavně na kolegy z cizích zemí. Důvody: zubaři nerozumí dobře česky, další lidem nutí příliš drahé výkony. U některých lékařů se navíc provalilo, že nemají specializaci, kterou uvádějí na vizitce. To by mělo skončit, slibují stomatologové.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies