Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Davy lačnící po šulimajzlu či huse čekali v Břeclavi marně

Břeclav – Chutě a vůně Slovácka a Podluží nelákají. Akce je zatím propadák, zní z některých
ze zapojených břeclavských restaurací.

20.6.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační obrázekFoto: Hradecký deník

Číšník z břeclavské restaurace Pohoda Milan Sedalík chtěl v těchto dnech roznášet husí stehno s červeným zelím a bramborovým knedlíkem nebo láková žebra. Ale nemá komu.

„Nula od nuly pošla. Lidi nechodí. Tato kuchyně je v těchto vedrech příliš těžká," zhodnotil ve středu Sedalík výsledky gastronomické akce Ochutnejte Břeclav. Ta začala o minulém víkendu.

Na plněné špekové knedlíky, podlužácký guláš s moravským knedlíkem i na další pochoutky regionální kuchyně by se jindy gurmánům sbíhaly sliny. Sedm restaurací, které se zapojily do Ochutnejte Břeclav, ale prozatím vyhlíží hosty lačné po těchto pokrmech marně.

„Podlužácké dny máme od soboty. Několik lidí přišlo a ochutnalo. Ale přes týden si v restauraci nikdo ze speciálního jídelníčku neobjednal. Lidé normálně chodí na polední menu. Celá akce se příliš nepovedla. A nemyslím si, že to je pouze kvůli horku," posteskla si vedoucí břeclavského hotelu Imos Hana Miškeříková.

Ta sestavila jídelníček s šéfkuchařem Davidem Zbrankem. Nechybí na něm ani předkrm Šulimajzl s kroupami a škvarky či guláš. „Jsou to takové Podlužácké hody. Nic moc lehkého, letního. Těch pár hostů ale třeba Šulimajzl zhodnotilo velmi dobře. Bohužel nejsme v Rakousku nebo v Německu, kde lidé i na tyto speciální akce do restaurace chodí," srovnávala Miškeříková.

Oddechla si zároveň, že podlužácké menu budou mít na jídelníčku hotelové restaurace jen do soboty.

Nabídka turistům

Milan Blažek z břeclavské radnice, kde myšlenka vznikla, ve středu přiznal, že očekával větší zvědavost turistů. Třeba těch na kole. „Chtěli jsme jim tímto rozšířit nabídku a spojit ukázku regionální kuchyně s Břeclavskými dny. To byl náš cíl," vysvětlil Blažek.

Doufá, že ke slovácké a podlužácké kuchyni si hosté do Břeclavi ještě cestu najdou. Sám se chystá vyzkoušet jídla také až v následujících dnech.

„Snad se ještě restaurace zaplní. Je jasné, že zabijačkové pokrmy nebo pečená kachna se zelím nejsou zrovna vhodné pro tyto teplé dny. Počasí ale neovlivníme. V některých restauracích jsou ovšem na výběr i lehčí jídla. Dobrý nápad jsou třeba přesňáky," pochválil Blažek.

Podobný společný projekt se v Břeclavi koná poprvé. Případným neúspěchem se pořadatelé odradit nedají. „Hranolky se steakem vám udělají všude. Možná se tato kuchyně někomu zalíbí," doufal ve středu Blažek.

Podle něj to rozhodně není poslední gastronomická akce v Břeclavi. „Může se udělat i na podzim a spojit s vinobraním, nebo na jaře při masopustu. Tedy pokud budou mít provozovatelé restaurací opět zájem," zamyslel se .

V tom případě by ale zvažoval včasnější přípravy a propagaci akce. „Nezačali jsme s tím včas. Rozjeli jsme práce až v dubnu. Celý nápad totiž vznikl docela pozdě," zalitoval.

Do vaření specialit se zapojily Park Restaurant, Hotel Terezka, restaurace Na Celnici, restaurace Rose, restaurace Pohoda, Hotel Imos a Restaurant Harmonie. V některých budou lákat na chutě regionu až do konce června.

PŘEMYSL SPĚVÁK

Autor: Redakce

20.6.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Sucho v posledních letech trápí především zemědělce.
2 7

Sucho ohrožuje polovinu Česka. Stát již utratil 22 miliard

Zakladatel Flixbusu André Schwämmlein
6

Radši více místa, než mizerná káva, říká ke konkurenci zakladatel FlixBusu

Brašna by měla vážit 10 procent z hmotnosti dítěte, říká odborník

/ROZHOVOR, INFOGRAFIKA/ Nevhodný výběr školní brašny a její nesprávné nošení může mít vážné následky pro držení těla, varuje Vladan Toufar, prezident Unie fyzioterapeutů České republiky.

Dieselové Porsche Cayenne ve Švýcarsku už majitelé nepřihlásí, kvůli skandálu

Federální silniční úřad (FEDRO) švýcarské konfederace rozhodl, že v zemi již nebude povolené registrovat nové vozy SUV Porsche Cayenne s naftovým motorem. Je to jen další důsledek emisního skandálu, který vypukl v roce 2015.

AKTUALIZOVÁNO

Policie zastřelila hledaného teroristu z Barcelony. Měl na sobě atrapu výbušnin

Španělští policisté oznámili, že dopadli nebezpečného pachatele, který měl na těle sebevražedný pás. Policie potvrdila, že se jedná o hledaného 22letého Maročana Younese Abouyaaquouba. Ten minulý týden vjel dodávkou v Barceloně do davu, celkem připravil o život patnáct lidí.

Režisér Tomáš Svoboda: Svatba je pro mne takový divně kostýmovaný mejdan

/ROZHOVOR/ Režisér a scenárista Tomáš Svoboda působí jako recesista, kterému není nic svaté – když například v televizním Dobrém ránu propagoval obnovenou premiéru své drsné inscenace Popcorn, s vážnou tváří před kamerami tvrdil, že k přezkoušení titulu došlo proto, že všichni hlavní představitelé byli během repríz omylem postříleni. Se stejnou „neuctivostí“ vůči autoritám režíroval i své politické kabarety.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení