Podle náměstka brněnského primátora Richarda Mrázka je dlažba na náměstí natolik zničená, že je potřeba ji nahradit novou. „Pracovat se na tom začne nejspíš na konci září. Nechceme zasáhnout do letní sezóny a pokazit tak tržby provozovatelům restaurací se zahrádkami," řekl Mrázek.

V první řadě je ale podle něj potřeba vyměnit parovody, které přes náměstí vedou. „V případě, že se udělá nová dlažba, nebudeme mít osm let možnost parovody vyměnit. Nahradíme je proto s předstihem," uvedl ředitel tepláren Petr Fajmon.

Až potom přijde na řadu dlažba. „Na cestu, která vede kolem Divadla Bolka Polívky, umístíme nové žulové kostky o rozměru deset krát deset centimetrů, informovala mluvčí Brněnských komunikací Vladimíra Navrátilová. Na místo se tak vrátí podobná dlažba, kterou při rekonstrukci v roce 2004 nechalo město vyměnit.

Výměna dlažby bude podle Navrátilové pokračovat i příští rok. „Chceme povrchově sjednotili i jižní část náměstí," informovala mluvčí.

Z rekonstrukce povrchu nejsou příliš nadšení majitelé a provozovatelé restaurací a dalších podniků, které na Jakubském náměstí sídlí. „Máme z toho strach. Všude, kde se něco rozkopalo, to s prodejci nedopadlo moc dobře. Jsme ale rádi, že s námi město komunikuje a snaží se domluvit," řekl provozovatel restaurace Jakoby Milan Dvořáček.

Podobný názor má i manažer Na Stojáka Robert Smejkal. „Jakýkoli takový zákrok je problém a provoz omezí. Je možné, že se to podepíše i na tržbách," připustil Smejkal.

Problémy naopak neočekává koordinační pracovnice brněnského podzemí Zuzana Hladká. „Nedaleko umístěné kostnice by se opravy dotknout neměly. Návštěvnost podle mého názoru neklesne," myslí si Hladká.

To, že se dlažba po jedenácti letech musí opět vyměnit, se nelíbí některým Brňanům. „Nechápu proč je potřeba opravovat něco, co mělo původně sloužit daleko delší dobu a stálo spoustu peněz," řekl například Zděněk Doležal.

Podle architekta Petra Hrůši, který přestavbu náměstí navrhoval, jsou dlažební kostky zničené především kvůli těžkým autům, která náměstím projíždějí. „Je popraskaná a na mnoha místech se propadá. Důvodem může být i to, že je nekvalitně položená," upozornil architekt.

Společnost Skanska, která před lety na opravách náměstí pracovala, na dotazy ohledně kvality dlažby nereagovala. „Na Jakubském náměstí jsme v minulosti pracovali," potvrdila pouze mluvčí firmy Lucie Laňková.

Příčinou problémů může být i nekvalitní podloží. „Mělo být vyztužené. Teď se dlažba hýbe kdykoli projede auto. A kvůli tomu, že jsou dlaždice navíc špatně položené, se mnohdy odštěpují," popsal stavař a odborník na podlahy Milan Vladyka.

Typ použitého materiálu podle něj nehraje příliš velkou roli. „Kdyby dělníci dobře udělali podloží a dlažbu dobře položili, mohla sloužit dalších dvacet let," doplnil Vladyka.