Podle státního zástupce Jana Petráska nebyla vazba pro trestní stíhání „zásadní skutečností". Stíhání bude podle něj pokračovat. Soud se podle Petráska neztotožnil s argumenty obžaloby a vazbu nepovažoval za nutnou. Podle advokátů Adamse i Tatry se soud zabýval návrhem na vazbu velmi podrobně a rozhodl jediným možným způsobem. „Soud přezkoumal, že klient je poctivý občan, poctivý podnikatel, který se nedopustil žádného trestného činu, a proto není důvod, aby soud rozhodoval o vazbě," uvedl Adamsův advokát Jiří Matijaševič.

Detektivové si Adamse v pondělí pozvali k podání vysvětlení. Místo toho mu sdělili obvinění a zadrželi jej. Policisté se podle Adamse chovali zdvořile, měl celu sám pro sebe. „Policisté jen dělali svou práci," řekl Adams. Podle svých slov se nechystá opustit Česko.

Velká lež

Adams podle policie na brněnském veletrhu IDET v roce 2009 nabídl bývalému náměstkovi ministra obrany Martinu Bartákovi blíže neurčený úplatek za to, že úřad v budoucnu zadá Tatře další armádní zakázky. Adams to kategoricky popírá. „Je to velká lež," řekl novinářům. Automobilka podle předsedy představenstva Duncana Sellarse pokládá obvinění za nedůvodné a postup policie za „mimořádně podezřelý".

Právě z důvodu, že se vše mělo odehrát v Brně, se kauzou zabývá jihomoravská hospodářská kriminálka. O jaké konkrétní částce se mezi oběma muži jednalo, policie neuvedla.

Obvinění se podle mluvčího firmy Vladimíra Bystrova zakládá na tvrzeních již stíhaných lidí – tehdejšího náměstka a pozdějšího ministra obrany Bartáka a zbrojaře Michala Smrže. „Tatra považuje obvinění za nedůvodné, policejní postup za nestandardní a návrh na uložení vazby za nezákonný," uvedl Bystrov. Podle Sellarse je zarážející, že oba muži stíhaní za korupci a podvod jsou vyšetřováni na svobodě, zatímco klíčového svědka v jejich případu chtěla policie poslat do vazby.