Nakonec se většina jeho kolegů z rady rozhodla, že by se návrh měl připravit podle vyhlášky Děčína. Právě v tomto severočeském městě se totiž museli vypořádat s tím, že předchozí obecní nařízení, které mělo regulovat hazard podle lokalit, napadl antimonopolní úřad. Kvůli možné diskriminaci tak připravili Děčínští novou vyhlášku. „Reagovali jsme na to, co nám úřad vytkl. Pokud by nám vyhlášku zrušil, vzniklo by vakuum, ve kterém by hazard nebyl regulovaný ve městě vůbec," řekl Deníku náměstek děčínské primátorky Jiří Anděl. Díky novému nařízení tak po vypršení licence hernám zůstanou ve městě jen kasina.

Nyní na podobném právním předpisu pracují i v Hodoníně. „V tomto směru jsme chtěli doporučovat zastupitelstvu vyhlášku, která by nebyla napadnutelná jako diskriminační. Tak jsme doporučili zpracovat variantu jen s umožněním kasin na území města," uvedl hodonínský místostarosta a garant městských financí Ladislav Ambrozek.

Jelikož se na červnovém zasedání zastupitelé neshodli na vytlačení hazardu z centra a okolí škol ani na plošném zákazu, zůstává v Hodoníně v platnosti jen regulace reklamy na loterie. V současnosti si tak mohou milovníci hazardu v pětadvaceti¬tisícovém městě zahrát na čtyři sta padesáti strojích. Další mohou přibýt minimálně do konce roku, pak se má projevit nový zákon. „Když se někdo obrátí na ministerstvo financí s žádostí o povolení, tak se rezort dotazuje dotyčného města, jestli něco brání v umístění loterijního zařízení na uvedené adrese. Pokud nebrání, tak povoluje," přiblížil současný povolovací proces vedoucí hodonínského odboru ekonomiky a financí Marián Maňák s tím, že po Novém roce má být schvalování dvoukolové. V první kole bude provozovatel žádat ministerstvo a ve druhém pak danou obec o umístění herního prostoru. „My pak budeme posuzovat, jestli to není v rozporu s obecně závaznou vyhláškou," doplnil Maňák.