VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Hřiby, kozáci i holubinky. Houbařům na Vyškovsku začínají žně

Vyškovsko – Některé druhy hřibů, kozáci, holubinky. Kdo se v těchto dnech vydá do lesa, rozhodně by se jako loni neměl vrátit domů s prázdnou. Díky příznivému počasí houbařská sezona začíná. „Mám les přímo za domem. Na procházky tam chodím každý den. Můžu potvrdit, že už opravdu rostou," sdělila například Nataša Jakabová z Nevojic.

13.6.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník/Radim Havlík

Ačkoliv má pokrmy z hub ráda, za odbornici se, co se týká sbírání, nepovažuje. „Ale třeba kozáky poznám. Právě na ně už jsem narazila," dodala žena.

S košíkem do lesa se chystá vyrazit i Vyškovan Antonín Gottvald, který obvykle vyjíždí na kole k Opatovické přehradě. „Slyšel jsem, že už rostou hřiby. Určitě se vydám co nejdřív. V okolí nádrže mám svá oblíbená místa. Sbírám všechno možné. Je to moje záliba od malička. Bydlel jsem v Terešově, v tamním lese už ale žádné nerostou," řekl Gottvald, který se loni z lesa často vracel s prázdnou.

Doufá, že si to letos vynahradí. „Těším se na smažené bedly. Dceři pak dávám hřiby, suší si je," dodal muž.

Že bude letošní sezona lepší než loni, si myslí i mykologové. Podle Václava Koplíka z Ratíškovic na Hodonínsku, který chodí i do lesů na Vyškovsko, už rostou hřiby dubové, máslové, kozáci a holubinky. „Jde o houby, které v tomto období rostou běžně. Z toho usuzuji, že sezona může být slušná. Zatím sice nejde o plošnou záležitost, ale kdo zná místa, kde bývají pravidelně, neměl by přijít domů s prázdnou," sdělil Koplík.

Jak sezona dopadne, ale podle něj záleží hlavně na počasí. Důležité je, aby jako loni nepřetrvávaly tropy nebo nefoukal silný vítr. „Ten totiž také půdu vysušuje. Co se týká následujících dní, meteorologové předpovídají deště. Jestliže vydrží teploty okolo dvaceti stupňů, je velmi pravděpodobné, že si houbaři přijdou na své," řekl mykolog.

Jak také připomněl, houbaři se za úlovky nemusejí vydávat jen do lesů. Jedlé druhy se dají najít třeba i na sídlištích a zahradách. „Například na mezích roste špička, která se hodí do různých pokrmů. Lidé ji dost opomíjí. Zřejmě i proto, že je snadno zaměnitelná," zmínil Koplík.

Autor: Michaela Martínková

13.6.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kandidát na ministra financí Ivan Pilný poskytl 18. května v Praze rozhovor Deníku.
AKTUALIZOVÁNO
2 17

Prezident zítra odvolá ministra financí Babiše, jmenuje Pilného

První dáma se setkala s Jiřím Kajínkem.
AKTUALIZOVÁNO
5 14

Je to tady! Kajínek opustí vězení, před pár minutami dorazila soudkyně

Bouře na magistrátu. Vznikne Blanka II?

Vedení města se nemůže dohodnout na podobě dokončení severovýchodní části městského okruhu. Ve hře jsou dvě varianty.

Nedůstojná pohřební praxe dál pokvete. Hromadný svoz nebožtíků neskončí

/INFOGRAFIKA/- Část pohřebních služeb vydělává až miliony korun ročně na neetické dopravě zemřelých do krematorií.

Vaření bez hranic aneb Varné desky bez vymezených varných zón

Také vás nudí hledat hrnce, které svým dnem přesně padnou na velikost plotýnky? Nebo už jste od tohoto hledání osvobozeni, vaříte podle libosti v čemkoliv, a přesto neplýtváte energií?

Prach a mrtvá těla: svědci popisují útok v Manchesteru

Svědci popsali scény chaosu a hororu po smrtelném výbuchu na konci koncertu americké popové hvězdy Ariany Grandeové v Manchesterské aréně.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies