Podnikatelům příliš nevadí, umí totiž vyhovět zájemcům nejen o venkovní koupání. „Nabízíme rekreantům také bazény. Dvě třetiny z nich je využívají, další třetina dává přednost koupání venku. Pokud vím, měřící bod hygieniků je právě v místě, kde voda kvůli suchu například loni v sezoně vůbec nebyla. Lidé, kteří se chtěli koupat v přehradě, ale bez potíží šli po břehu o kus dál," sdělil provozovatel bítovského kempu Marek Mucha.

Podle krajských hygieniků se na Bítově-Kopaninkách koupou spíše místní chataři. „Lokalita není tolik navštěvovaná a není to významná koupací oblast. Kvůli tomu i kvůli dlouhodobě nevyhovující jakosti vody pro koupání jsme místo vyřadili ze sledování," uvedl pro ředitel odboru hygieny obecné a komunální Miroslav Staněk.

Doplnil, že v místě v minulosti opakovaně zakazovali koupání kvůli špatné kvalitě vody. „Vyřazením ze sledování však neříkáme, že se tam nedá koupat. V červnu nebo červenci může být voda vhodná, vše ale záleží na počasí," řekl Staněk.

Upozornil, že pokud lidé vidí kalnou vodu nebo biologické znečištění s řasami a sinicemi, koupat by se neměli. „To neplatí jen pro Bítov-Kopaninky, ale obecně. Lidé se koupou na mnoha místech a my sledujeme jen zlomek z nich, kam chodí nejvíce návštěvníků," dodal Staněk.

Chataři si sami kvalitu vody hlídají pouhým zrakem. „Koupeme se v přehradě i s dětmi. Pokud je horké léto, voda přestává být kvalitní už v červenci, jindy vydrží po celé prázdniny," řekla Jana Škaroupková.

Fakt, že hygienici nebudou kvalitu vody sledovat, překvapil například i šerifa chatové osady Farářka Vítězslava Franka. „Nevím, jak si kdo představuje atraktivitu oblasti. Jen na Farářce je sto dvaasedmdesát chat, což čítá minimálně šest set lidí. Musíme samozřejmě přičíst i protější břehy. Podle mého nejde o rekreačně nezajímavé místo," komentoval důvody hygieniků Frank.

Doplnil, že příslušné úřady chtějí patrně zmírnit či odstranit stížnosti koupajících na nevyhovující kvalitu vody. „Místo, aby hledali způsoby, jak odstraní sinice, vyřeší to takto. Vranovská přehrada je přitom vodárenská nádrž s pitnou vodou pro Znojemsko a Třebíčsko. To by snad zdůvodnilo potřebu vyčištění i případné čerpání dotací," uvažoval Frank.