VYBERTE SI REGION

Katastrofální nedostatek ovoce. Pálenice nemají zakázky, loni se už pálilo

Hodonínsko – Dubnové mrazy a moniliový úžeh. To jsou příčiny letošní rekordně nízké úrody letního ovoce. „Loni jsme touto dobou měli přihlášky na pálení uzavřené tři měsíce předem. Letos se ještě nikdo na tuto možnost ani neptal," postěžoval si Miroslav Paleček z Balašovy pálenice ve Bzenci. Zároveň dodal, že loni sezona pálení začala kolem sedmnáctého srpna, ale v současnosti je v nedohlednu.

30.7.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační fotografie.Foto: DENÍK/Attila Racek

Katastrofální nedostatek ovoce potvrzuje také Pěstitelská pálenice Skřivánek z Veselí nad Moravou. Tam v minulých letech začínala sezona vždy kolem prvního srpna. Letos to odhadují až na půlku posledního prázdninového měsíce. „Jsou firmy, které dovážejí ovoce z Polska, Maďarska a Slovenska. Já je silně nedoporučuji," řekl zaměstnanec bzenecké palírny Stanislav Doupovec.

Připustil, že dovozové plody sice nejsou špatné, ale zastává názor, že nejlepší jsou místní odrůdy švestek durancie a karlátka, ze kterých je nejkvalitnější slivovice.

Co je moniliový úžeh
• Neboli také spála peckovin napadá nejčastěji meruňky a višně.
• Napadené listy pomalu uvadají. Květy neopadávají, zůstávají na stromech a připomínají spálení mrazem.
• Je také příčinou hniloby peckovin.

Mezi nedostatkové letní ovoce se letos řadí meruňky, broskve a třešně. Někteří s tímto stavem bojují po svém a vypalují kořalky například z jahod, kterých se naopak v této sezoně urodilo hodně. To má však několik úskalí. „Pálenky z jahod jsou méně obvyklé, protože jde o drobné ovoce náročnější na sběr. Výsledný destilát rychle ztrácí aroma a je určený spíše k rychlé spotřebě," charakterizoval jahodovou pálenku pořadatel koštů Vít Pavka z Mikulčic.

To samé platí třeba pro rybíz, angrešt, maliny a ostružiny. Dalším problémem je, že se tyto plody pálí v znatelně menším množství než právě meruňky nebo broskve. Pro větší palírny pak nižší kvantita není tak zajímavá a nevyplácí se.

Nabízí se tedy otázka, proč se nezískávají destiláty z dovozového exotického ovoce? „Samozřejmě tento nápad tu už byl, bohužel to není možné legislativně. Můžeme pálit pouze z toho, co si vypěstujeme u nás," osvětlil problém Pavka s tím, že nejzvláštnější pálenka, s kterou se setkal, byla ta z muďoulu trojlaločného, která se vyznačuje silnou, kořeněnou vůni. Sazenice této rostliny stojí přes tisíc korun.

I přes nedostatek tuzemského ovoce nárůst cen pálenek nehrozí. „Více než polovinu ceny tvoří spotřební daň na alkoholu, která se nezměnila," vysvětlil analytik Jiří Šimara.

Autor: Karolína Štukavcová

30.7.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

AKTUALIZOVÁNO

Norský Barnevernet versus český dědeček. Jiří Pavelka podává v Norsku žalobu

Praha - Do boje s norským Barnevernetem se pustil dědeček dvou chlapců, které úřady v roce 2011 odebraly české matce Evě Michalákové a jejímu manželovi Josefovi. Důvodem mělo být údajné zanedbávání, fyzické týrání a sexuální zneužívání. Podle tamní policie a lékařů se podezření Barnevernu nepotvrdilo. Úřady a následně soudy ale považovaly zjištění za natolik vážná, že děti ponechaly u pěstounů. Dnes devítiletý David a jedenáctiletý Denis žijí odděleně, každý v jiné pěstounské rodině.

Protikuřácký zákon má Kalousek za další regulaci živnostníků

Praha - Předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek má dnes schválený protikuřácký zákon za další regulaci podnikání. Novinářům ve Sněmovně řekl, že za normálních okolností by pro normu hlasoval, dnes ale postupoval opačně kvůli tomu, že jde o další z regulačních opatření namířených kabinetem ČSSD, ANO a KDU-ČSL proti živnostníkům. Sněmovní klub jeho strany neměl k hlasování stanoven jednotný postup.

Neomezený tarif za hubičku! Nemocnice dohodla extrémně levné volání

Olomouc – Zaměstnanci Vojenské nemocnice Olomouc mohou telefonovat bez obav o provolané minuty. Vedení nemocnice se totiž podařilo uzavřít s operátorem O2 mimořádně výhodnou smlouvu. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies