VYBERTE SI REGION

Kilogram vánočního cukroví? Brňané ho seženou za čtyři sta korun

Brno – Vanilkové rohlíčky, linecká kolečka s marmeládou nebo oříškové trubičky. Měsíc před Štědrým dnem už se Brňanka Pavlína Lánská začíná chystat na vánoční svátky. Místo vlastní výroby cukroví ale zvolí snadnější způsob.

24.11.2015
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Ludmila Orvošová

Rozhodla se totiž, že si poprvé objedná cukroví od profesionálů. „Už teď vím, že kvůli práci nebudu mít na pečení čas. Cukroví jsem objednala už na začátku listopadu. Nechci riskovat, že na mě pak nezbyde," usmívá se Brňanka.

Za tři kilogramy cukroví zaplatí přes tisíc korun. Profesionálové z Brna a okolí loni prodávali kilogram drobného vánočního pečiva v rozmezí od tří do pěti set korun. Spoustu z nich cenu drží i letos. „Cenu jsem nezvýšila už několik let. I přes obrovský zájem," vypráví Jarmila Křížová, která už čtyřiadvacet let podniká v oboru a v Brně má dvě cukrárny Pusinka.

Kilogram cukroví prodává za čtyři sta korun, slazené medem nebo umělým sladidlem je o dvacetikorunu dražší. „Někteří zákazníci si vánoční cukroví objednávají už v létě. Když jsme s podnikáním začínali, prodávali jsme sto kilogramů cukroví, teď už je to zhruba tuna. I tak všem bohužel vyhovět nemůžeme," přiznala Křížová.

Zájem o cukroví z cukrárny Pusinka byl letos tak velký, že jihomoravská živnostnice roku musela objednávky u většiny druhů zastavit.

Objevují staré recepty

S velkou poptávkou se setkávají také v brněnské cukrárně Větrník. Přesto, že se 490 korunami za kilogram šestnácti druhů cukroví patří k těm dražším. „Objednávky bereme už od konce září," potvrdil majitel cukrárny Radim Řezáč. Dodal, že si zakládají na ručně dělaném máslovém, krémovém i suchém cukroví. Zároveň jdou s dobou a vánoční cukroví lze u nich objednat také přes internet.

Pro zákazníky připravili tradiční vanilkové rohlíčky, linecká kolečka nebo mini marokánky. „Obnovujeme také staré recepty, na které se už skoro zapomnělo a hlavně dbáme na používání základních surovin. Například z rostlinné šlehačky vůbec nevyrábíme," dodal Řezáč.

Na přírodní ingredience ve všech šestadvaceti druzích vánočního cukroví láká také brněnské Cukrářství Hela. Kromě tradičního ale nabízí také bezlepkové, tedy bez obilné mouky. „Bezlepkové cukroví dělám především z lineckého těsta a kokosové a ořechové druhy," uvedla majitelka Helena Brzobohatá. Kilogram bezlepkového cukroví nabízí za 470 korun, tradičního za 345 korun.

Profesionálové v oboru se shodují, že Brňané, kteří si objednávají vánoční cukroví, mají nejraději tradici. „Největší zájem je o vanilkové rohlíčky a linecká kolečka," potvrdila Křížová.

Autor: Věra Sychrová

ANKETA

Pečete si vlastní cukroví?

ANO

79 %

NE

21 %

Hlasovalo: 90     Anketa byla ukončena

24.11.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vojenský historický ústav má nově opravenou stíhačku MiG-15

Praha - Vojenský historický ústav (VHÚ) bude moct vystavit nově opravený stíhací bombardér MiG-15. V uplynulých pěti měsících ho zrekonstruovali pracovníci Vojenského technického ústavu (VTÚ). Představitelé VTÚ, VHÚ a ministerstva obrany ve čtvrtek opravený stroj na vojenské základně ve Kbelích představili novinářům.

Rakušan: Hnutí STAN je připraveno soudit se o mandát Drábové

Praha - Hnutí STAN je podle středočeského lídra Víta Rakušana připraveno soudit se o mandát krajské zastupitelky Dany Drábové, pokud by ho někdo napadl. Drábová je totiž předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB), ačkoli podle ministerstva vnitra mohou být zastupiteli jen řadoví státní zaměstnanci. STAN tvrdí, že souběh funkcí je podle zákona možný. I kdyby hnutí u soudu neuspělo, výsledkem bude alespoň precedentní rozhodnutí, které vyjasní současný stav, řekl dnes Rakušan novinářům.

Hasiči přejeli hocha, chvátali k požáru. Policie: Nešťastná náhoda

Krucemburk – Havlíčkobrodští kriminalisté uzavřeli vyšetřování nehody z letošního června, při níž hasiči na závodech dračích lodí v Krucemburku na Havlíčkobrodsku přejeli desetiletého chlapce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies