VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ledové víno? Zatím nejhorší rok, říká Průdek z Révy

Břeclavsko - Hrozny na ledové víno nechal ve vinicích na Břeclavsku viset jen málokterý z vinařů. Kvůli rozšířené hnilobě a nižší cukernatosti.

15.12.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník/Smola Daniel

Zatím nebyl rok, kdy by Réva Rakvice nedokázala vyrobit ledové víno. Ten letošní je ale s velkým otazníkem. „Už poslední dva roky nebyly ideální. Letos to vypadá vůbec nejhůř. Naděje žije, ale uvidíme, jak dlouho," krčil rameny jednatel vinařství Bronislav Průdek, který spoléhá na zásoby z minulých let.

Réva, která patří k největším producentům ledového vína v republice, to ale nechce vzdávat předem. „Ve vinohradě stále máme červené André. Nechávali jsme i Ryzlink vlašský, ale ten jsme minulý týden museli posbírat. Hrozny byly hodně seschlé, 
s vysokou cukernatostí, bude z nich výběr z cibéb," přiznal dílčí prohru Průdek.

ledové víno
Typ vína s přívlastkem vyrobené ze zmrzlých hroznů. Je charakteristické výrazným aroma, nižším obsahem alkoholu (8–9 %) a vysokým zbytkem cukru. Obvykle se plní do malých lahví, jejichž cena odpovídá náročnosti výroby a nízké výlisnosti (pouze kolem 20 %) při zpracování.

André podle něj ještě nějakou dobu ve vinici vydrží. „Zdravotní stav hroznů je 
s ohledem na ne úplně příznivé podmínky dobrý. Na tento týden sice není předpověď příznivá, ale zatím chceme vydržet. Minimálně do konce roku," naznačil šéf rakvického vinařství.

Zariskovat se rozhodl také Josef Valihrach z Krumvíře. „Nechal jsem jednu červenou odrůdu. Zdravotně zatím hrozny vypadají dobře. Myslím si, že do půli ledna by mohly venku zůstat," odhadoval Valihrach.

Zároveň je připravený i na variantu, že jeho snaha vyjde naprázdno. „I loni jsme museli hrozny posbírat, ještě než přišly mrazy. V takovém případě bychom z nich zřejmě udělali bobulový výběr," sdělil trojnásobný Vinař roku.

Ledové i slámové naopak letos vzdaly Vinné sklepy Valtice. „Nenechávali jsme nic, ani ne kvůli zdravotnímu stavu, ale nízké cukernatosti hroznů. Ta je horší. Když vidím to počasí, můžeme být rádi, že jsme se takto rozhodli," uvedl ředitel valtického vinařství Marek Šťastný.

A pokračoval. „Nedostatek ledových a slámových vín na trhu nehrozí, máme jich dost. To by špatných let muselo přijít více po sobě," řekl.

Bez ledového se obejde 
i velkopavlovické vinařství Radomila Balouna. „Bylo hodně hniloby, nechtěli jsme to riskovat. Riziko bylo abnormálně velké. Ledové víno je přece jen doplňková záležitost a my máme tři roky staré zásoby, kdy jsme nechali až do mrazů skoro hektar hroznů," shrnul Baloun.

Na sběr hroznů na ledové víno je potřeba aspoň minus sedm stupňů Celsia.

Autor: Michal Šupálek

15.12.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Britské deníky
1 4

Zákaz prodeje bulváru naštval studenty. Rozdávají vlastní kopie

Ilustrační foto.
3

Cukrárna Šárka v Michálkovicích končí, hlavním důvodem je EET

DOTYK.CZ

Jako po válce. Podívejte se na kdysi výstavní čtvrť v Ostravě

Třeba to opravit a ne opustit! Těžko říci, zda sprejeři říkající si Deroj a Breck mysleli tyto slova vážně či ironicky. Nastříkali je každopádně mezi ruiny, které kdysi bývaly výstavními činžáky pro železničáře.

Česko zažilo neobvykle teplý den, teplota atakovala osmnáct stupňů

Na většině území Česka vystupovaly teploty na 10 až 15 stupňů Celsia, v Karviné, ale rtuť teploměru dosáhla až na 17,7 stupně. Teplotní rekordy pro 27. únor byly dnes překročeny na 20 ze 144 stanic měřících 30 a více let. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu. Podobně teplo bylo už v minulém týdnu ve čtvrtek.

Optimistické zprávy? Většina obchodníků je prý na EET připravena

Jak jsou na tom podnikatelé před druhou vlnou elektronické evidence tržeb? Podle Finanční správy většina připravena je. Autentizační údaje si dosud vyzvedlo 110.000 podnikatelů z odhadovaných 250.000, ne všichni z maloobchodu a velkoobchodu ale evidenci budou muset podléhat či ji od 1. března vykazovat, sdělila.

Student z Brna vymyslel jedinečný výpočet. Dostal cenu Wernera von Siemense

Už jako středoškolák chodil občas o prázdninách vypomáhat do Ústavu přístrojové techniky Akademie věd. „Hrozně mě to bavilo. Tak jsem u toho pak už zůstal," vzpomíná pětadvacetiletý Tomáš Pikálek. Jeho diplomové práci letos v únoru udělila porota prestižní cenu Wernera von Siemense pro mladé talentované vědce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies