VYBERTE SI REGION

Lidi čím dál častěji zajímá původ toho, co mají na talíři

Jižní Morava, Vysočina - To nejlepší z jihomoravských a vysočinských polí, pastvin, pekáren nebo pivovarů nese už třetí rok značku Regionální potravina. V celkem devíti kategoriích se místní výrobci utkávají o možnost označit své výrobky logem soutěže. Pro čím dál více lidí je původ a záruka kvality potravin při nákupu rozhodující. Zatímco dříve u menších farmářů nakupovali zejména lidé na vesnici, teď mají o místní výrobky zájem i lidé z měst.

7.3.2013
SDÍLEJ:

Farmářské trhy. Ilustrační fotografie.Foto: DENÍK/Attila Racek

Vzrůstá popularita farmářských trhů a lidé se snaží získat regionální potraviny i v zimních měsících. „Pokud jsou ve městě trhy s regionálními potravinami, dávám jejich koupi přednost před těmi v supermarketu. Zvlášť v sezoně, kdy je na trhu dostatek čerstvé zeleniny a ovoce, mířím za jejich nákupem na trhy. Občas ale nic jiného člověku nezbývá než nakoupit tytéž suroviny v supermarketu. Upřednostňuji ale jednoznačně ty regionální i přes jejich vyšší cenu. Jsou zdraví prospěšnější," podotýká Iveta Nyklová z Jihlavy.

Mnozí lidé míří teď mimo sezonu za místními potravinami do obchodů se zdravou výživou. „Teď v zimě lidé nakupují věci, které se dají uskladnit. Kořenovou zeleninu, dýně, občas něco málo z dovozu. Nejčastějšími zákazníky jsou jednak ekologicky zaměřené rodiny, dietáři, matky nakupující hlavně pro děti i lidé, kteří si k nám zaskočí pro nějakou zdravou svačinku," vyjmenovala Lenka Gottwaldová, která pracuje v brněnském obchodě Zdravý život.

Jeden z držitel ocenění Regionální potravina, majitel řeznictví František Janíček se často setkává s tím, že zákazníci chtějí znát původ masa. „Spousta lidí stále zajímá hlavně cena, ale čím dál víc lidí si uvědomuje, že třeba gothaj pod sto korun stát nemůže, protože do něj musí být dobrá surovina. Devadesát procent našich zákazníků u nás nakupuje dlouhodobě a ví, že se mohou spolehnout, že si kvalitu držíme," podotkl Janíček.

Autor: Petra Kozlanská

7.3.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Před brněnskými strážníky ujížděl řidič, který předtím úmyslně zaparkoval na chodníku před ředitelstvím městské policie ve Štefánikově ulici a odmítal auto odstranit.

Rychle a zběsile v Brně. Provokoval strážníky, pak ujížděl i na červenou

Ilustrační foto.
25 8

O oblékání mrtvých není zájem, komentuje novelu majitel pohřební služby

Po útoku kormoránů tekla Ostravicí „krvavá voda"

Doslova masakr ryb způsobila obrovská hejna kormoránů v řece Ostravici v místech, kde se do této řeky vlévá Lučina. Uvedl to jednatel Českého rybářského svazu pro severní Moravu a Slezsko Přemysl Jaroň.

AKTUALIZOVÁNO

Dívenka, která vylétla ze sjezdovky, v nemocnici podlehla vážným zraněním

Dolní Morava – Teprve jedenáctiletá lyžařka se v sobotu 21. ledna dopoledne velmi těžce zranila ve skiareálu na Dolní Moravě. Přes veškerou lékařskou péči dívenka svým zraněním v nemocnici podlehla.

Ministerstvo obrany letos počítá s navýšením počtu vojáků o 1725

Praha - Ministerstvo obrany letos počítá s navýšením počtu vojáků o 1725. Úřad by také mohl mít na konci roku o téměř 250 více civilních zaměstnanců. Na dotaz to sdělil Jiří Caletka z tiskového oddělení ministerstva obrany. Loni se v resortu zvýšil počet vojáků z povolání o 1214, přibylo také více než 120 občanských a státních zaměstnanců.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies