VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Majitelka šnečí farmy: Ze slizu vyrábíme hojivou kosmetiku

Brno – Chovem šneků a jejich zpracováváním se zabývá už třiadvacet let. Dorota Součková je majitelkou brněnské farmy Delicatessen Snailex. V úterý šnečí pochoutky představili i na festivalu Jídlo z blízka.

24.7.2014
SDÍLEJ:

Majitelka šněčí farmy Dorota Součková.Foto: DENÍK/Attila Racek

S nápadem chovu šneků přišel její muž. „Na Slovensku zkrachovala šnečí farma a manžel potřeboval dokázat, že chovat šneky je možné," říká Součková.

V době, kdy začínali, se o jejich chovu vědělo jen málo. Metodou pokus – omyl se učili, jak se o tisíc malých šneků starat. „Když se nám podařilo vytvořit dobré prostředí, zahájili jsme odbyt. Pouhé suroviny ale nikdo nechtěl, proto jsme je začali zpracovávat," vzpomíná šestapadesátiletá žena.

Testovali chutě a vymýšleli recepty. V roce 1995 vyhráli na gastronomickém festivalu ve Francii se šnečími játry první cenu za inovaci. „Tehdy se šnek jedlý velký choval jen na jihu Francie. A u zahradních se játra jíst nedají, jsou černá a hořká," vysvětlila Součková.

Z plastových boxů v obýváku přesunuli šnečí farmu na zahradu za chatou. Kvůli časové náročnosti svou farmu zrušili a šneky vykupují od malých chovatelů. „Chovají je podle našeho návodu. My už je jen zpracováváme," říká majitelka.

Paštiky a kaviár

Kromě upravených šneků její firma vyrábí i šnečí paštiky nebo kaviár. „Nedávno jsme začali vyrábět kosmetiku ze šnečího slizu. Krém je antibakteriální a velmi hojivý, ideální na akné nebo i říznutí," vysvětluje Součková.

Šnečí maso je velmi zdravé, bez tuku a cholesterolu. „Konzistenčně trochu připomíná houby. Chuť se nedá k ničemu přirovnat," usmívá se majitelka.
Hlemýždě zahradní nezpracovává. „Naši šneci jsou dobře krmení a zavlažování. Když se na jaře vylíhnou, na podzim mají jateční velikost. Zahradním trvá venku déle, než vyrostou, a maso těch starých pak není měkké," říká.

Sama šneky často smaží v trojobalu nebo podává k těstovinám. Lidé si podle ní šneky domů kupují nejvíc před Vánoci. „Navrací se k tradicím. Za první republiky se šneci na Vánoce jedli běžně," vysvětluje.

TEREZA KOLÁŘÍKOVÁ

Autor: Redakce

24.7.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hrůza,  kterou po sobě zanechal zatím neznámý pytlák v Trojanovicích.
7

Otřesný případ! Pytlák vyhodil vnitřnosti srny, ta ale byla březí

Ilustrační foto
29

EET, vysoké nájmy a další problémy: Hospody bez personálu a hostů zavírají

Dominik Feri: Lajknutí neznamená hlas v urně. A to je výzva i pro mě

/ROZHOVOR/ Sešli jsme se v restauraci, která podle Dominika Feriho (TOP 09) změnila prostředí v Praze. Ráno tu lidé snídají, odpoledne studenti píší seminární práce a v létě se tady sedí na okenních parapetech a pije pivo. Přesně to vystihuje atmosféru, kterou má nejmladší radní nejen v Teplicích, ale v celé české historii, rád – uvolněnou, plnou života, diskusí a plánů. Ty má Dominik Feri velké. 

Zlatý Ámos Lukáš Lis: Nechtěl jsem být učitelem, ale neměnil bych

/VIDEO/ Nový držitel titulu Zlatý Ámos pro nejoblíbenějšího učitele Lukáš Lis ze základní školy Soběslav původně nechtěl být učitelem, ale svou práci by už neměnil. Učitel by podle něj neměl být jen oblíbený, ale také dobrý. Svůj úspěch přičítá kombinaci přísnosti a přátelského přístupu k dětem.

OBRAZEM: Nejlepší fotografie týdne

Prohlédněte si nejpovedenější snímky našich fotografů, pořízené během uplynulého týdne.

Experti: připlácení na péči vylepší zdraví i rozpočet státu

Čeští pacienti jsou rekordmany ve zdravotní turistice. Ke svému lékaři zajdou i dvanáctkrát za rok. Přitom Skandinávcům to stačí jen třikrát a rakouským sousedům sedmkrát. Česko to stojí zbytečných dvacet miliard korun navíc.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies