VYBERTE SI REGION

Majitelka šnečí farmy: Ze slizu vyrábíme hojivou kosmetiku

Brno – Chovem šneků a jejich zpracováváním se zabývá už třiadvacet let. Dorota Součková je majitelkou brněnské farmy Delicatessen Snailex. V úterý šnečí pochoutky představili i na festivalu Jídlo z blízka.

24.7.2014
SDÍLEJ:

Majitelka šněčí farmy Dorota Součková.Foto: DENÍK/Attila Racek

S nápadem chovu šneků přišel její muž. „Na Slovensku zkrachovala šnečí farma a manžel potřeboval dokázat, že chovat šneky je možné," říká Součková.

V době, kdy začínali, se o jejich chovu vědělo jen málo. Metodou pokus – omyl se učili, jak se o tisíc malých šneků starat. „Když se nám podařilo vytvořit dobré prostředí, zahájili jsme odbyt. Pouhé suroviny ale nikdo nechtěl, proto jsme je začali zpracovávat," vzpomíná šestapadesátiletá žena.

Testovali chutě a vymýšleli recepty. V roce 1995 vyhráli na gastronomickém festivalu ve Francii se šnečími játry první cenu za inovaci. „Tehdy se šnek jedlý velký choval jen na jihu Francie. A u zahradních se játra jíst nedají, jsou černá a hořká," vysvětlila Součková.

Z plastových boxů v obýváku přesunuli šnečí farmu na zahradu za chatou. Kvůli časové náročnosti svou farmu zrušili a šneky vykupují od malých chovatelů. „Chovají je podle našeho návodu. My už je jen zpracováváme," říká majitelka.

Paštiky a kaviár

Kromě upravených šneků její firma vyrábí i šnečí paštiky nebo kaviár. „Nedávno jsme začali vyrábět kosmetiku ze šnečího slizu. Krém je antibakteriální a velmi hojivý, ideální na akné nebo i říznutí," vysvětluje Součková.

Šnečí maso je velmi zdravé, bez tuku a cholesterolu. „Konzistenčně trochu připomíná houby. Chuť se nedá k ničemu přirovnat," usmívá se majitelka.
Hlemýždě zahradní nezpracovává. „Naši šneci jsou dobře krmení a zavlažování. Když se na jaře vylíhnou, na podzim mají jateční velikost. Zahradním trvá venku déle, než vyrostou, a maso těch starých pak není měkké," říká.

Sama šneky často smaží v trojobalu nebo podává k těstovinám. Lidé si podle ní šneky domů kupují nejvíc před Vánoci. „Navrací se k tradicím. Za první republiky se šneci na Vánoce jedli běžně," vysvětluje.

TEREZA KOLÁŘÍKOVÁ

Autor: Redakce

24.7.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Úroveň technického vzdělání podle šéfů strojírenských firem klesá

Praha - Úroveň technického vzdělávání se podle 60 procent ředitelů strojírenských firem za posledních deset let zhoršila. Pesimističtější byli v průzkumu mezi 285 podniky šéfové velkých společností. Vyplývá to z průzkumu analytické společnosti CEEC Research, jehož výsledky mají média k dispozici. Kompletní data budou zveřejněna v úterý na konferenci Budoucnost technického vzdělávání na ministerstvu školství.

Pomníček připomene automobilovou honičku StB a zakladatelů Charty

Praha - Automobilovou honičku Václava Havla a Pavla Landovského se Státní bezpečností, když 6. ledna 1977 ujížděli s prohlášením Charty 77 a seznamem podpisů k poštovním schránkám, má v Praze 6 ztvárnit dočasný pomníček. Instalován bude v Gymnazijní ulici, která ústí do Evropské ulice, tedy v místě, kde byli zatčeni. Slavnostní odhalení se uskuteční 5. ledna, v předvečer 40. výročí události, řekl novinářům náměstek Ústavu pro studium totalitních režimů Ondřej Matějka, který krátkou uměleckou instalaci na místě paměti chystá.

Anonym ohlásil bombu na pražském hlavním nádraží, vlaky nejezdily

Praha - Policie v sobotu večer kvůli anonymní hrozbě bombou vyklidila pražské hlavní nádraží. Železniční doprava byla na víc než hodinu zastavena. Metro svou stanicí na nádraží projíždělo. Policie bombu nenašla, po původci anonymního telefonátu pátrá. Médiím to řekl mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies