VYBERTE SI REGION

Majitelka šnečí farmy: Ze slizu vyrábíme hojivou kosmetiku

Brno – Chovem šneků a jejich zpracováváním se zabývá už třiadvacet let. Dorota Součková je majitelkou brněnské farmy Delicatessen Snailex. V úterý šnečí pochoutky představili i na festivalu Jídlo z blízka.

24.7.2014
SDÍLEJ:

Majitelka šněčí farmy Dorota Součková.Foto: DENÍK/Attila Racek

S nápadem chovu šneků přišel její muž. „Na Slovensku zkrachovala šnečí farma a manžel potřeboval dokázat, že chovat šneky je možné," říká Součková.

V době, kdy začínali, se o jejich chovu vědělo jen málo. Metodou pokus – omyl se učili, jak se o tisíc malých šneků starat. „Když se nám podařilo vytvořit dobré prostředí, zahájili jsme odbyt. Pouhé suroviny ale nikdo nechtěl, proto jsme je začali zpracovávat," vzpomíná šestapadesátiletá žena.

Testovali chutě a vymýšleli recepty. V roce 1995 vyhráli na gastronomickém festivalu ve Francii se šnečími játry první cenu za inovaci. „Tehdy se šnek jedlý velký choval jen na jihu Francie. A u zahradních se játra jíst nedají, jsou černá a hořká," vysvětlila Součková.

Z plastových boxů v obýváku přesunuli šnečí farmu na zahradu za chatou. Kvůli časové náročnosti svou farmu zrušili a šneky vykupují od malých chovatelů. „Chovají je podle našeho návodu. My už je jen zpracováváme," říká majitelka.

Paštiky a kaviár

Kromě upravených šneků její firma vyrábí i šnečí paštiky nebo kaviár. „Nedávno jsme začali vyrábět kosmetiku ze šnečího slizu. Krém je antibakteriální a velmi hojivý, ideální na akné nebo i říznutí," vysvětluje Součková.

Šnečí maso je velmi zdravé, bez tuku a cholesterolu. „Konzistenčně trochu připomíná houby. Chuť se nedá k ničemu přirovnat," usmívá se majitelka.
Hlemýždě zahradní nezpracovává. „Naši šneci jsou dobře krmení a zavlažování. Když se na jaře vylíhnou, na podzim mají jateční velikost. Zahradním trvá venku déle, než vyrostou, a maso těch starých pak není měkké," říká.

Sama šneky často smaží v trojobalu nebo podává k těstovinám. Lidé si podle ní šneky domů kupují nejvíc před Vánoci. „Navrací se k tradicím. Za první republiky se šneci na Vánoce jedli běžně," vysvětluje.

TEREZA KOLÁŘÍKOVÁ

Autor: Redakce

24.7.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
2

Od roku 2007 ubývá žen, které berou antikoncepci

Donald Trump.
22

Český krajan ze státu New Yorku očekává za Trumpa rozkvět USA

Po útoku kormoránů tekla Ostravicí „krvavá voda"

Doslova masakr ryb způsobila obrovská hejna kormoránů v řece Ostravici v místech, kde se do této řeky vlévá Lučina. Uvedl to jednatel Českého rybářského svazu pro severní Moravu a Slezsko Přemysl Jaroň.

V mrazu rostou hutím náklady na výrobu, musí rozmrazovat suroviny

V mrazivém počasí vzrůstají slezským hutím náklady na výrobu. Jak v ArcelorMittalu Ostrava (AMO), tak v Třineckých železárnách se to týká hlavně vstupních surovin, které se musejí rozmrazovat. Řekly to mluvčí AMO Barbora Černá Dvořáková a TŽ Petra Jurásková. Výši nákladů na rozmrazování ale podniky nedokážou vyčíslit.

Ředitel psychiatrické nemocnice: Pacienti jsou na prvním místě. Nejsme vězení

Brno /ROZHOVOR/ – Asi šest tisíc lidí ročně podstoupí léčbu v psychiatrické nemocnici v brněnských Černovicích. Podle jejího ředitele Marka Radimského si na péči v ní stěžuje jen minimum z nich. „Personál se snaží pro pacienty dělat, co může. Kdyby na psychiatrii zaměstnanci pracovat nechtěli, už tu nejsou," míní.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies