VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Med letos výrazně podraží. I o třicet korun, říkají včelaři

Vyškovsko – Když je hodně pylu, kvete les a to znamená, že lesní med nebude. To prý tvrdili staří včelaři. Jestli je to pravda, Jaromír Tauš z Hamilton zatím neodzkoušel. Pro milovníky medu nicméně stejně jako loni nemá moc optimistický vzkaz.

1.6.2015
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: archiv Deníku

„Letos to opět vypadá, že ho bude málo. Hmyz je po zimě oslabený. A navíc z šesti set tisíc včelstev v republice třetina uhynula, takže ho bude určitě ještě méně než loni," je přesvědčený Tauš.

Ne všichni včelaři ale musí mít pro odběratele tak špatné zprávy. „Záleží na snůšce. Když je dobrý hmyz, je i med. Já už v současné době samozřejmě jarní mám, ale ještě ho nevytáčím. Pokud by teď včely nic nenasbíraly a jarní bych stočil, neměly by co jíst," poznamenal Tauš.

O moc lépe to však zatím nevidí ani jeho bučovický kolega Miroslav Sedláček. Jemu včely přes zimu sice neuhynuly, jak ale říká, celorepubliková situace se odrazí všude. „I na cenách. Co se nyní prodává pod sto padesát korun, ani nemůže být med, tedy určitě ne český. Buď je dovezený, nebo falšovaný," poznamenal Sedláček.

Tragédii loni prožívali jeho kolegové z Nemochovic, Brankovic a Chvalkovic. Podle slov Libora Hanouska mladšího loni v květnu někdo tamní včelstva otrávil. „A nepodařilo se je obnovit. Problém není jen v nedostatku medu, ale i včel. Řekl bych dokonce, že je větší poptávka po nich než po jejich produktu. Někteří se včely snaží dokupovat, bohužel nejsou k mání. Situace je opravdu vážná," sdělil nemochovický chovatel.

Ten má úly ještě v Jihlavě a Brně. „Kdybych je neměl, nemohl bych uspokojit zákazníky. Na Vyškovsku je to opravdu problém," povzdechl si.

Včelstva každoročně likvidují také nemoci. Nejen přes zimu, ale ještě také na jaře jich podle nákazového referenta hodonínského výboru Českého svazu včelařů Víta Marady spousta uhynula. Někteří včelaři přišli o roje ještě v dubnu. „Včely byly slabé, protože je hodně poškodila varroáza. Nestačí se vyměnit generace, stará umře a mladá ještě není. Na zahřátí plodu je třeba čtyřiatřicet a půl stupně, a čím jsou včely slabší, tím méně ho mohou vytvořit," vysvětlil Marada.

Důsledky pocítí i zákazníci, a to zejména ve svých peněženkách. Podle Hanouska se cena zvýší zhruba o třicet procent oproti loňsku. „Poroste světová cena. Loni výkupci nabízeli pětasedmdesát korun za kilo, letos je to už stovka. Na trhu se tak částka navýší o dvacet až třicet procent. Pro zákazníky to bude znamenat asi o třicet korun víc na každém kilu. A v běžných obchodech to bude určitě ještě víc," upozornil včelař.

Ti, kteří mají dostatek včel v dobrém stavu, můžou nicméně podle Sedláčka zřejmě očekávat slušnou sezonu. Vzhledem k tomu, že dost kvetla lípa, mohlo by být právě produktu z ní poměrně hodně. „Všechno samozřejmě záleží na počasí. Stačí několik chladných dnů a může být ztracené všechno, protože včely mají rády teplo," zmínil.

A vyvrací i předpověď dávných včelařů o lesním medu. „Toho by také mohlo být plno, ale jak říkám, vyhrané ještě není," dodal Sedláček.

Například Eva Halasová z Vyškova si medem každé ráno sladí čaj a využívá ho třeba i při pečení. Několik kil tak ročně spotřebuje. „Vždycky si jednorázově nakoupím pět kilo. Sto padesát korun navíc je dost, ale jsem na med tak zvyklá, že mi jich asi nebude líto," řekla žena.

Potíže s nedostatkem tohoto včelího produktu v regionu zákazníci pocítili už loni na podzim. Například brankovický včelař Vladimír Slezáček už tehdy mluvil o tom, že z včelstev, která jsou v lese, měl o polovinu medu méně než předloni. Poptávka ovšem byla značná, nicméně nezbylo mu nic jiného, než prodávat pouze svým stálým zákazníkům.

A už loni také někteří výrobci zvyšovali cenu o desítky korun. „Předloni jsem ho prodával za sto dvacet korun za kilo, loni to bylo sto padesát," řekl v září předseda základní organizace Českého svazu včelařů ve Vyškově Stanislav Vašek.

Autor: Martina Hašková

1.6.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
11

V New Orleansu najel muž s autem do lidí, tři desítky zraněných

Baron Trenck v brněnské Kapucínské hrobce.
11

Legendární baron Trenck: Vědci tvoří 3D model podle mumie

Kláštercem se line nebeská vůně. Otevřeli čokolatérii

Klášterec nad Ohří – V čokolatérii si vyrábí vlastní pralinky, pečou originální čokoládové zákusky a v létě chtějí prorazit se zmrzlinou.

Erbanová je v polovině sprinterského MS těsně čtvrtá

Rychlobruslařka Karolína Erbanová je v polovině mistrovství světa v Calgary ve sprintu čtvrtá. Čtyřiadvacetiletá česká reprezentantka zajela druhý čas na pětistovce a čtvrtý na kilometru, v obou případech si vytvořila nový osobní rekord. V čele průběžného pořadí je favorizovaná Japonka Nao Kodairaová, která obě tratě vyhrála.

DOTYK.CZ

Deset filmů, které měly získat Oscara

Největším poctou, jaké se může filmařovi dostat, je bezpochyby Cena Akademie neboli Oscar. Letos se bude konat již 89. ročník. O rozdělení cen rozhoduje americká Akademie filmového umění a věd, předávání poté obvykle probíhá koncem února v hollywoodském Dolby theatre. Hlavní cenu si během let odnesly slavné snímky jako Lawrence z Arábie, Kmotr nebo Titanic. Najdou se ale úspěšné filmy, které takové štěstí neměly. Dotyk.cz vybral deset z nich, které si sošku Oscara určitě zasloužily.

V Emauzích byla zahájena výstava o osudů Němců bojujících s nacismem

Praha - V Emauzském klášteře v pražském Podskalí byla v sobotu zahájena výstava mapující osudy sudetských Němců, kteří se z křesťanského přesvědčení postavili nacismu a zaplatili za to životem. Úvodní slovo pronesli kardinál Dominik Duka a ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Expozice nese název Svědkové lidskosti - Odpůrci nacismu z řad sudetoněmeckých křesťanů v letech 1938 - 1945 a je součástí víkendové konference Ackermannovy obce, která se snaží o rozvoj česko-německých vztahů.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies