VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Mícháme drinky i z vína, lákají koktejlové bary v Brně. Tržeb mají málo

Brno /ANKETA/ – Restaurace hlásí pokles tržeb. Na studentských oslavách na zahájení semestru se točí jen pivo.  Do koktejl  barů chodí podstatně méně lidí. Dnes je to týden, co se na jejich dveřích objevily cedule informující o zákazu prodeje nápojů s obsahem alkoholu vyšším než dvacet procent.

21.9.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK / Matej Slávik

Výraznější problémy restaurace nehlásí, prohibice je však znát. „Návštěvnost klesla, ale jenom mírně. Tržby jsou samozřejmě nižší. Lidé sem stejně jako dřív chodí hlavně pivo, ale dají si i panáka, třeba sladkou griotku. A o prohibici mluví pořád," uvedl číšník restaurace Szeged v Burešově ulici.

Potvrzují to i další. „Tržby klesly minimálně. Štamgasti si místo kořalky dají třeba o pivo víc, ale objednají si i to sladší. Třeba ochucenou vodku, která má nízký obsah alkoholu," uvedl Pavel Střecha z restaurace Kavkaz.

Ani zákazníci restaurací si tolik nestěžují. „Výrazně se mě to nedotklo, pro mě je vždycky základ dobrého večera dobré pivo," řekl student Stanislav Fiala.

O něco hůře jsou na tom s počtem zákazníků koktejl a whisky bary, kde je tvrdý alkohol hlavní položkou. „Zákazníci k nám nepřijdou na pivo nebo na víno cíleně. Když ví, že u nás tvrdý alkohol nedostanou, jdou na pivo jinam," vysvětlil spolumajitel whisky baru Valevil Vladimír Fogl. Dodal, že pětaosmdesát procent tržeb stojí právě na prodeji tvrdého pití. Podnik však přichází nejen o tržby za alkohol. Když lidé nepřijdou na panáka, nedají si ani oběd nebo večeři. „Víkend byl u nás úplně mrtvý," dodal Fogl.

Podle provozního koktejl baru Cora Imni Zulbariho lidé také nevědí, že jim obsluha může namíchat nápoje z vína nebo likérů s nízkým obsahem alkoholu. „Zákazníci prostě nepřijdou. Neuvědomují si, že jim můžeme udělat také nealkoholické koktejly, které máme v nabídce trvale," řekl Zulbari. Zatímco v některých barech jednoduše přestali míchané koktejly z tvrdých lihovin a destilátů dělat, v jiných si našli způsob, jak zakázaný alkohol ve známých koktejlech nahradit.

V brněnských whisky barech je situace složitější. Jejich nabídka alkoholu se zúžila na pivo a víno. Majitelé přitom nechápou, proč se zákaz prodeje vztahuje na veškerý tvrdý alkohol. „Každá whisky musí být starší tří let a navíc nepochází z České republiky. Dovoz se dá bez problémů dokázat," vysvětlil Fogl.

ZUZANA HOLUBOVÁ
ALŽBĚTA VEJROSTOVÁ

Autor: Redakce

Máte doma zásoby tvrdého alkoholu?

ANO

67 %

NE

33 %

Hlasovalo: 84

Anketa byla ukončena

21.9.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
3 10

Kateřina Perknerová: Sociální demokraty táhnou dolů vlastní kostlivci

Anne Hidalgová.
2 7

Pařížská starostka: černý feministický festival nesmí zakazovat vstup bílým

Školství rozdělovalo peníze na sport netransparentně, tvrdí NKÚ

Ministerstvo školství rozdělovalo v letech 2013 až 2015 investice do zlepšení sportovišť netransparentně. Rozdělené dotace navíc resort málo kontroloval. V dnes zveřejněné zprávě to uvedl Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Podle ministerstva jsou zjištěné problémy důsledkem špatně nastavených pravidel pro financování sportu u předchozích vedení úřadu.

Král drsných bonmotů na jižní Moravě. Zeman zamíří do armaturky i za zbraněmi

Nedemokratická cesta, jak se politika zbavit, je kalašnikov. Od tohoto výroku prezidenta Miloše Zemana při poslední oficiální cestě na jižní Moravu uplynulo 490 dnů. A právě v tento den Zeman v Brně zahájí čtvrtou návštěvu. Do regionu ale prezident přijel už v neděli. „Večer se v Brně setkal s ministryní školství Kateřinou Valachovou," potvrdil mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček.

Severní Korea odpálila další balistickou střelu, Japonsko protestuje

Severní Korea odpálila minulý týden nejméně jednu balistickou střelu krátkého dosahu, která dopadla do moře mimo její východní pobřeží. Jde o zatím poslední raketový test z rychlé série poslední doby. Severokorejský režim čelí mezinárodnímu tlaku, aby testy ukončil.

Pot a zápach: pražští cestující se v autobusech MHD budou i dále dusit

S prvními teplými dny se opět objevuje známý nešvar: zápach v pražských autobusech. Cestující se osvěžovačů vzduchu nedočkají. Pomůžou jen klimatizované vozy.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies