Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Mikulov provoní jídla Židů či habánů. A přijede Hřebejk i Viewegh

Mikulov – Mikulov gourmet festival představí paletu chutí a vůní z kuchyně pěti národů. Poprvé už dnes.  Přijede i řada známých tváří.

31.5.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: archiv Deníku

Gastronomie se stává fenoménem, za kterým dnes mnozí lidé cestují. Už třetí rok zve na gurmánský zážitek rovněž město pod Pálavou. Čtyřdenní Mikulov gourmet festival zahájí již ve čtvrtek v jednu hodinu odpoledne v tamním zámku jihomoravský hejtman Michal Hašek.

A co přesně se letos objeví na festivalovém jídelníčku? „Chceme demonstrovat, že místní gastronomii ovlivňuje krajina dané lokality. Ta se nemění, ale my jsme se časem nějak odnaučili využívat plodů, které nám její příroda dává. Regionální potraviny se nám odcizily. A festival je chce připomenout ve špičkovém zpracování těch nejlepších kuchařů naší země," popisuje filozofii gourmet festivalu jeho hlavní organizátor, mikulovský vinař a hoteliér Petr Marcinčák.

Pět mikulovských restaurací nabídne od čtvrtka jednatřicátého května do neděle třetího června ochutnávku gastronomie jednoho z národů, jehož příslušníci v průběhu staletí ve městě žili.

Rodenovi i Hřebejk

Nevšední nabídku si nenechá ujít ani celá řada osobností zejména uměleckého světa. „Přijede režisér Jan Hřebejk s manželkou, herec Tomáš Matonoha, spisovatel Michal Viewegh s přáteli, fotograf Tono Stano, herečka Jana Švandová, Miroslav Táborský s manželkou, Rodenovi i některé další známé tváře," prozrazuje Marcinčák.

Co se tedy objevovalo na stole Moravanů, Židů, Rakušanů, Němců a habánů, kteří se zasloužili o rozvoj vinařství na Mikulovsku?

Moravská kuchyně v podání Miroslava Husáka v Hotelu Eliška nejprve navnadí chuťové buňky gurmánů vepřovým bůčkem na čočkovém salátku s křenovým prachem.

„Po předkrmu se bude podávat pečený candát na chřestovém ragú, kroketa z mlíčí, uzený pohořelický kapr na jelítku s fenyklovou pěnou," láká Husák. Sladkou tečku za jeho menu udělá jahodový knedlíček z tvarohového těsta, s griliášem a sirupem z oskeruší, ořechovo-čokoládový řez a jahodový sorbet.

Kapitán národního týmu kuchařů Jan Horký se inspiruje v rakouských kuchařkách. „Předkrm snoubí chuť opečené rolky z amura s koprovou omáčkou, vařeným bílkem a pěnou z uzeného lína. Hlavnímu chodu pak bude dominovat vařený hovězí krk s kořenovou zeleninou, křenová espuma, krém z mrkve a hovězí kroketa," přibližuje Horký svoji „rakouskou" nabídku v Hotelu Marcinčák.

Nakonec nebude chybět jablkový štrúdl.

Kapr s kaviárem

V německém stylu pak bude v Hotelu Maroli vařit Martin Svatek. Připraví salát z pečené zeleniny na medu s modrým sýrem a marinované kuře, po předkrmu naservíruje roládu z krkovice a sušené šunky se špenátovým krémem a kachními škvarky, glazovanou šalotku a květák. Rozloučí se rýžovým pudingem s malinami, vanilkou a čokoládovou drobenkou.

Židovského menu se v mikulovské Zámecké restauraci ujme Jaroslav Kozdělka. Vsadí nejprve na harmonii šouletu s pomalu uzeným kachním prsem, v hlavním pak zkombinuje Pohořelického kapra s bylinkovým farfalem a lilkovým kaviárem. Jako dezert nabídne rýžový kugel s jablečným cullis.

Poslední z mistrů kuchařů Petr Vlásek připomene v Restauraci Aquarium Relax tradici habánské kuchyně. Jako první bude podávat pěnu ze zauzeného lososa s okurkovým želé a pošírovanou lososovou rolku na hráškovém pyré s pěnou buerre blanc. Další chod skrývá kachní prso na celerovém pyré s jemným žemlovým knedlíkem, restovanou kapustou a pomerančovo-rozmarýnovou omáčkou. Menu završí teplý ořechový dortík s horkou čokoládou a tvarohovou pěnou s meruňkovým čatní.

Všechny pokrmy v každé z restaurací doplní vhodná vína z mikulovských vinařství Marcinčák a Volařík.

Autor: Michal Šupálek

31.5.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Otec a syn Bushovi
1 16

Rodina Bushů se připojila ke kritikům Trumpa. Jeho poradní tým se rozpadl

Ilustrační foto
4

Ve Dvoře Králové přišli o hrocha. Zemřel dva měsíce od převozu

RECENZE: Retro pro tátu. Strniště pro Jana Svěráka

Laskavé retro z těžké doby. Natočené podle klíče Obecné školy. To je v kostce nový film Jana Svěráka Po strništi bos, který režisér natočil spíš kvůli otci nežli kvůli sobě.

Pohledem Stanislava Šulce: Slyšet HDP růst

Výkon ekonomiky je stále obdivuhodnější. Tedy alespoň to tak vypadá u stolů makroekonomů, kteří sledují výlučně růst hrubého domácího produktu. Růst HDP o 4,5 procenta by nám mohli ostatní snad i závidět. Proti tomu však stojí rostoucí počet nespokojených lidí, kterým je růst HDP lhostejný, protože jej jednoduše neprožívají. Kvalita jejich životů stagnuje stejně jako platy, mírný růst vyváží stále sílící zdražování, které se zdaleka neomezuje jen na máslo.

Libanon zrušil zákon, který umožňoval pachatelům znásilnění vzít si své oběti

Aktivisté za práva žen se radují. Dlouho požadovali zrušení článku 522 trestního zákona, ke kterému nyní došlo. Jejich kampaň podpořil ministr pro záležitosti žen Jean Oghassabian, který uvedl, že zákon je "z doby kamenné". Podobné právní předpisy byly nedávno zrušeny také v Tunisku a Jordánsku.

Podvodníci zaplavují sociální sítě. Chtějí získat peníze skrze falešné profily

Neposílejte nikomu svoje číslo, policie varuje před podvodníky, kteří vytvářejí falešné profily na Facebooku a chtějí získat peníze. Méně pozorné uživatele dokáží připravit o tisíce korun. Snaží se získat ověřovací SMS pro internetové mobilní platby.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení