VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Mikulov provoní jídla Židů či habánů. A přijede Hřebejk i Viewegh

Mikulov – Mikulov gourmet festival představí paletu chutí a vůní z kuchyně pěti národů. Poprvé už dnes.  Přijede i řada známých tváří.

31.5.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: archiv Deníku

Gastronomie se stává fenoménem, za kterým dnes mnozí lidé cestují. Už třetí rok zve na gurmánský zážitek rovněž město pod Pálavou. Čtyřdenní Mikulov gourmet festival zahájí již ve čtvrtek v jednu hodinu odpoledne v tamním zámku jihomoravský hejtman Michal Hašek.

A co přesně se letos objeví na festivalovém jídelníčku? „Chceme demonstrovat, že místní gastronomii ovlivňuje krajina dané lokality. Ta se nemění, ale my jsme se časem nějak odnaučili využívat plodů, které nám její příroda dává. Regionální potraviny se nám odcizily. A festival je chce připomenout ve špičkovém zpracování těch nejlepších kuchařů naší země," popisuje filozofii gourmet festivalu jeho hlavní organizátor, mikulovský vinař a hoteliér Petr Marcinčák.

Pět mikulovských restaurací nabídne od čtvrtka jednatřicátého května do neděle třetího června ochutnávku gastronomie jednoho z národů, jehož příslušníci v průběhu staletí ve městě žili.

Rodenovi i Hřebejk

Nevšední nabídku si nenechá ujít ani celá řada osobností zejména uměleckého světa. „Přijede režisér Jan Hřebejk s manželkou, herec Tomáš Matonoha, spisovatel Michal Viewegh s přáteli, fotograf Tono Stano, herečka Jana Švandová, Miroslav Táborský s manželkou, Rodenovi i některé další známé tváře," prozrazuje Marcinčák.

Co se tedy objevovalo na stole Moravanů, Židů, Rakušanů, Němců a habánů, kteří se zasloužili o rozvoj vinařství na Mikulovsku?

Moravská kuchyně v podání Miroslava Husáka v Hotelu Eliška nejprve navnadí chuťové buňky gurmánů vepřovým bůčkem na čočkovém salátku s křenovým prachem.

„Po předkrmu se bude podávat pečený candát na chřestovém ragú, kroketa z mlíčí, uzený pohořelický kapr na jelítku s fenyklovou pěnou," láká Husák. Sladkou tečku za jeho menu udělá jahodový knedlíček z tvarohového těsta, s griliášem a sirupem z oskeruší, ořechovo-čokoládový řez a jahodový sorbet.

Kapitán národního týmu kuchařů Jan Horký se inspiruje v rakouských kuchařkách. „Předkrm snoubí chuť opečené rolky z amura s koprovou omáčkou, vařeným bílkem a pěnou z uzeného lína. Hlavnímu chodu pak bude dominovat vařený hovězí krk s kořenovou zeleninou, křenová espuma, krém z mrkve a hovězí kroketa," přibližuje Horký svoji „rakouskou" nabídku v Hotelu Marcinčák.

Nakonec nebude chybět jablkový štrúdl.

Kapr s kaviárem

V německém stylu pak bude v Hotelu Maroli vařit Martin Svatek. Připraví salát z pečené zeleniny na medu s modrým sýrem a marinované kuře, po předkrmu naservíruje roládu z krkovice a sušené šunky se špenátovým krémem a kachními škvarky, glazovanou šalotku a květák. Rozloučí se rýžovým pudingem s malinami, vanilkou a čokoládovou drobenkou.

Židovského menu se v mikulovské Zámecké restauraci ujme Jaroslav Kozdělka. Vsadí nejprve na harmonii šouletu s pomalu uzeným kachním prsem, v hlavním pak zkombinuje Pohořelického kapra s bylinkovým farfalem a lilkovým kaviárem. Jako dezert nabídne rýžový kugel s jablečným cullis.

Poslední z mistrů kuchařů Petr Vlásek připomene v Restauraci Aquarium Relax tradici habánské kuchyně. Jako první bude podávat pěnu ze zauzeného lososa s okurkovým želé a pošírovanou lososovou rolku na hráškovém pyré s pěnou buerre blanc. Další chod skrývá kachní prso na celerovém pyré s jemným žemlovým knedlíkem, restovanou kapustou a pomerančovo-rozmarýnovou omáčkou. Menu završí teplý ořechový dortík s horkou čokoládou a tvarohovou pěnou s meruňkovým čatní.

Všechny pokrmy v každé z restaurací doplní vhodná vína z mikulovských vinařství Marcinčák a Volařík.

Autor: Michal Šupálek

31.5.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Zaměstnanci slovenského Volkswagenu stávkují za vyšší mzdy.
5

Stávka v bratislavském VW končí, zaměstnanci se dočkají vyšších mezd

Kuchař Michael Solnička alias Mr. Steak bude od podzimu šéfkuchařem nového steakového restaurantu v Olomouci.
1 2

Mr. Steak: Gastronomický boom? Olomouc teď dává zbytku republiky na frak

AKTUALIZOVÁNO

Kvitová opět šampionkou. Svůj návrat dokonala triumfem v Birminghamu

/VIDEO/ O takovém návratu se jí ani nesnilo. Tenistka Petra Kvitová korunovala svůj comeback po prosincovém napadení neznámým útočníkem triumfem na trávě v Birminghamu. Pro českou lvici šlo přitom o teprve druhý turnaj od zranění. V novém vydání žebříčku se posune na dvanáctou příčku.

Babiš opět zrušil návštěvu České televize. Mám důležitější věci, sdělil

/ANKETA/ Předseda ANO Andrej Babiš se opět nedorazil na politickou debatu Otázky Václava Moravce v České televizi. Účast v dnešním přímém přenosu podle moderátora pořadu Moravce Babiš původně slíbil, ale pak ji zrušil kvůli nemoci člena rodiny.

Fotbalové dilema: Kdy zkusit angažmá v cizině?

Už léta se tuzemští experti pídí po odpovědi na otázku: „Kdy by měl fotbalista odejít do ciziny?" Co trenér, to názor. Ovšem i z příkladu Patrika Schicka lze soudit, že ona ideální doba nastává až po prahu dospělosti.

Hurá do plavek! Ale do jakých? Hitem jsou jednodílné, radí ostravský stylista

Léto. Rtuť teploměru šplhá výš a výš. Oblékáme se do koupacího oděvu, jehož historie sahá až do antického Řecka. Po jakém typu plavek ale letos mají ženy sáhnout? Co zrovna letí?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies