VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Místo pro cizí kuchyně tu je, tvrdí šéfkuchař z Břeclavi Zbranek

Břeclav - Smažák? To ne, odpovídá se smíchem břeclavský kuchař David Zbranek na otázku, jaké je jeho nejoblíbenější jídlo. „Ale svíčkovou nebo vepřo-knedlo-zelo můžu. Mám rád i ostré," pokračuje jednačtyřicetiletý muž.

18.9.2014
SDÍLEJ:

Šéfkuchař břeclavské restaurace Port Restaurant David Zbranek.Foto: DENÍK/Lukáš Ivánek

Ten dotaz nepadl bezdůvodně. Zbranek je šéfkuchařem Port Restaurant břeclavského podniku, který se rozhodl pro specializaci. Od pondělí je z něj čistě italská restaurace, na kterou dohlíží kuchařský mág ze Slovenska Marcel Ihnačák. Každodenní výsledky jsou ale na Zbrankovi. „Dříve jsem znal italskou kuchyni asi jako ostatní, jen všeobecně. Marcel nám ale otevřel oči. Jde o velmi lehkou a chutnou kuchyni. Nepoužívá se tolik soli, spíše bylinky a olivový olej," vypráví Zbranek.

Tvrdí také, že Itálie nejsou jen špagety nebo rizota. Recepty jsou rozmanitější. Včetně telecího řízku. „Bude však udělaný úplně jinak, než jak jsou lidé zvyklí. Třeba s parmazánem. Marcel nám opakoval, že při takovém vaření je třeba jídlo neustále ochutnávat," líčí šéfkuchař.

Podle něj je odlišení se cestou pro daleko více restaurací v okresním městě. „Spousta kuchařů včetně mě má naučené základy se zlatým práškem, čili vegetou. Hodně se také zahušťuje moukou. Myslím si, že lidé by na změnu již mohli být připravení. Můj názor je, že vyzkouší i to, co neznají. Stejně tak si myslím, že je ve městě prostor i pro jinak orientované kuchyně, třeba řeckou," tvrdí Zbranek.

Přesto připouští, že když Ihnačák s nápadem přišel, zpočátku reagoval zdrženlivě. „Měl jsem totiž trochu jiný názor. Napadla mě například staročeská kuchyně se změnami v jídelním lístku. On chtěl ale italskou. Nakonec mě přesvědčil, a když jsem začal ochutnávat, bylo to velice dobré," dodává Zbranek, jenž loni připravoval trojité menu pro prezidenta Miloše Zemana. Ze „svého" nejslavnějšího strávníka v kariéře byl nervózní. „Slyšel jsem: vymyslete tři menu, ale pan prezident nesmí to, to a to. Z každého menu si pak vybrali něco jiného, takže jídla k sobě skoro nešla. Byli ale spokojení," dodává Zbranek.

Autor: Lukáš Ivánek

18.9.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Věra Jourová.
1 5

Ošizené jídlo za vyšší cenu? Chci s tím skoncovat, říká Věra Jourová

Dennis Russell Davies

Na Pražské jaro po čtvrtstoletí vrací Dennis Russell Davies

Otec zavíral své děti do hladomorny, tvrdí obžaloba. Viní ho z týrání

Dvě nezletilé děti měl sedmačtyřicetiletý otec na Břeclavsku podle obžaloby zavírat do místnosti nazývané hladomorna. Policisté navíc sdělili, že v jeho počítači našli tisíce erotických fotografií s mladými chlapci. Případem se v úterý začal zabývat brněnský krajský soud.

Pohledem Stanislava Šulce: Složitější svět

Týdeník Economist přinesl statistiku teroristických útoků na území západní Evropy a Spojených států amerických. Připomíná, že ačkoli máme dojem permanentního ohrožení, a dokonce si myslíme, že teroristické útoky jsou na denním pořádku, v perspektivě posledních padesáti let je realita trochu jiná.

AUTOMIX.CZ

OBRAZEM: Jak by asi dnes vypadala legendární auta východního bloku?

Po rozpadu východního bloku se mnoho ikonických vozů této éry nedočkalo přímého nástupce. Plno nadšenců si však představuje jejich návrat a skrze grafické ilustrace vytváří moderní interpretace těchto známých aut. Podívali jsme se na ty nejzajímavější.

AKTUALIZOVÁNO

Je to tady! Kajínek opustil vězení. "Vítej na svobodě," zaznělo na uvítanou

/VIDEO, FOTOGALERIE/- Doživotně odsouzený vrah Jiří Kajínek se dočkal. Dnes o půl dvanácté byla odeslána podepsaná milost prezidentem Milošem Zemanem na Ministerstvo spravedlnosti k dalšímu vyřízení. Krátce po půl druhé pak vyšel branou na svobodu. "Vítej na svobodě," křičeli přítomní na evidentně dojatého muže. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies