VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Místo pro cizí kuchyně tu je, tvrdí šéfkuchař z Břeclavi Zbranek

Břeclav - Smažák? To ne, odpovídá se smíchem břeclavský kuchař David Zbranek na otázku, jaké je jeho nejoblíbenější jídlo. „Ale svíčkovou nebo vepřo-knedlo-zelo můžu. Mám rád i ostré," pokračuje jednačtyřicetiletý muž.

18.9.2014
SDÍLEJ:

Šéfkuchař břeclavské restaurace Port Restaurant David Zbranek.Foto: DENÍK/Lukáš Ivánek

Ten dotaz nepadl bezdůvodně. Zbranek je šéfkuchařem Port Restaurant břeclavského podniku, který se rozhodl pro specializaci. Od pondělí je z něj čistě italská restaurace, na kterou dohlíží kuchařský mág ze Slovenska Marcel Ihnačák. Každodenní výsledky jsou ale na Zbrankovi. „Dříve jsem znal italskou kuchyni asi jako ostatní, jen všeobecně. Marcel nám ale otevřel oči. Jde o velmi lehkou a chutnou kuchyni. Nepoužívá se tolik soli, spíše bylinky a olivový olej," vypráví Zbranek.

Tvrdí také, že Itálie nejsou jen špagety nebo rizota. Recepty jsou rozmanitější. Včetně telecího řízku. „Bude však udělaný úplně jinak, než jak jsou lidé zvyklí. Třeba s parmazánem. Marcel nám opakoval, že při takovém vaření je třeba jídlo neustále ochutnávat," líčí šéfkuchař.

Podle něj je odlišení se cestou pro daleko více restaurací v okresním městě. „Spousta kuchařů včetně mě má naučené základy se zlatým práškem, čili vegetou. Hodně se také zahušťuje moukou. Myslím si, že lidé by na změnu již mohli být připravení. Můj názor je, že vyzkouší i to, co neznají. Stejně tak si myslím, že je ve městě prostor i pro jinak orientované kuchyně, třeba řeckou," tvrdí Zbranek.

Přesto připouští, že když Ihnačák s nápadem přišel, zpočátku reagoval zdrženlivě. „Měl jsem totiž trochu jiný názor. Napadla mě například staročeská kuchyně se změnami v jídelním lístku. On chtěl ale italskou. Nakonec mě přesvědčil, a když jsem začal ochutnávat, bylo to velice dobré," dodává Zbranek, jenž loni připravoval trojité menu pro prezidenta Miloše Zemana. Ze „svého" nejslavnějšího strávníka v kariéře byl nervózní. „Slyšel jsem: vymyslete tři menu, ale pan prezident nesmí to, to a to. Z každého menu si pak vybrali něco jiného, takže jídla k sobě skoro nešla. Byli ale spokojení," dodává Zbranek.

Autor: Lukáš Ivánek

18.9.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
6

Ultimátum pro Katar je v rozporu s mezinárodním právem, tvrdí Erdogan

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš.
81 11

Babiš opět zrušil návštěvu České televize. Mám důležitější věci, sdělil

AKTUALIZOVÁNO

Kvitová opět šampionkou. Svůj návrat dokonala triumfem v Birminghamu

/VIDEO/ O takovém návratu se jí ani nesnilo. Tenistka Petra Kvitová korunovala svůj comeback po prosincovém napadení neznámým útočníkem triumfem na trávě v Birminghamu. Pro českou lvici šlo přitom o teprve druhý turnaj od zranění. V novém vydání žebříčku se posune na dvanáctou příčku.

Za kávu mu platí místo penězi dobrým skutkem. Inspirovala ho dalajlámova kočka

Dostat kávu, aniž by museli sáhnout do peněženky, mohou lidé od června na Zelném trhu. „U nás všichni platí dobrým skutkem," říká autor nápadu Libor Hoření.

AKTUALIZOVÁNO

V Newcastlu najelo auto do muslimů, na místě zůstalo šest zraněných

Šlo o další teroristický útok? V Newcastlu najel u sportovního centra Westgate automobil do chodců. Podle nejnovějších informací řidička zranila šest lidí, z toho tři děti. Na místě zrovna probíhaly oslavy konce ramadánu.

Hurá do plavek! Ale do jakých? Hitem jsou jednodílné, radí ostravský stylista

Léto. Rtuť teploměru šplhá výš a výš. Oblékáme se do koupacího oděvu, jehož historie sahá až do antického Řecka. Po jakém typu plavek ale letos mají ženy sáhnout? Co zrovna letí?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies