VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Místo pro cizí kuchyně tu je, tvrdí šéfkuchař z Břeclavi Zbranek

Břeclav - Smažák? To ne, odpovídá se smíchem břeclavský kuchař David Zbranek na otázku, jaké je jeho nejoblíbenější jídlo. „Ale svíčkovou nebo vepřo-knedlo-zelo můžu. Mám rád i ostré," pokračuje jednačtyřicetiletý muž.

18.9.2014
SDÍLEJ:

Šéfkuchař břeclavské restaurace Port Restaurant David Zbranek.Foto: DENÍK/Lukáš Ivánek

Ten dotaz nepadl bezdůvodně. Zbranek je šéfkuchařem Port Restaurant břeclavského podniku, který se rozhodl pro specializaci. Od pondělí je z něj čistě italská restaurace, na kterou dohlíží kuchařský mág ze Slovenska Marcel Ihnačák. Každodenní výsledky jsou ale na Zbrankovi. „Dříve jsem znal italskou kuchyni asi jako ostatní, jen všeobecně. Marcel nám ale otevřel oči. Jde o velmi lehkou a chutnou kuchyni. Nepoužívá se tolik soli, spíše bylinky a olivový olej," vypráví Zbranek.

Tvrdí také, že Itálie nejsou jen špagety nebo rizota. Recepty jsou rozmanitější. Včetně telecího řízku. „Bude však udělaný úplně jinak, než jak jsou lidé zvyklí. Třeba s parmazánem. Marcel nám opakoval, že při takovém vaření je třeba jídlo neustále ochutnávat," líčí šéfkuchař.

Podle něj je odlišení se cestou pro daleko více restaurací v okresním městě. „Spousta kuchařů včetně mě má naučené základy se zlatým práškem, čili vegetou. Hodně se také zahušťuje moukou. Myslím si, že lidé by na změnu již mohli být připravení. Můj názor je, že vyzkouší i to, co neznají. Stejně tak si myslím, že je ve městě prostor i pro jinak orientované kuchyně, třeba řeckou," tvrdí Zbranek.

Přesto připouští, že když Ihnačák s nápadem přišel, zpočátku reagoval zdrženlivě. „Měl jsem totiž trochu jiný názor. Napadla mě například staročeská kuchyně se změnami v jídelním lístku. On chtěl ale italskou. Nakonec mě přesvědčil, a když jsem začal ochutnávat, bylo to velice dobré," dodává Zbranek, jenž loni připravoval trojité menu pro prezidenta Miloše Zemana. Ze „svého" nejslavnějšího strávníka v kariéře byl nervózní. „Slyšel jsem: vymyslete tři menu, ale pan prezident nesmí to, to a to. Z každého menu si pak vybrali něco jiného, takže jídla k sobě skoro nešla. Byli ale spokojení," dodává Zbranek.

Autor: Lukáš Ivánek

18.9.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

PETR JAŠEK. V Súdánu je 
od roku 2015.
AKTUALIZOVÁNO
1

Čech odsouzený v Súdánu byl propuštěn, přiletí se Zaorálkem

Oto Košta
AKTUALIZOVÁNO
7 14

Zmatek a chaos: Nechtěný hejtman Košta přijel na sněm Ano

Bouřlivák Johnny Cash přežil bitku s pštrosem i požár národního parku

/VIDEO, FOTOGALERIE/ - Přízvisko legenda si dnes vysloužil kdekdo. Ovšem Johnny Cash jí doopravdy byl. Napsal přes 1500 písní a v žebříčku Billboardu mu figuruje zhruba obdobný počet hitů jako Ro-lling Stones. Muž v černém vypil tisíce lahví alkoholu, vyzkoušel všechny drogy, zapálil národní park, napadl ho pštros a celý život ho strašila předčasná smrt jeho bratra. V neděli by oslavil 85. narozeniny.

Šéfové stran: ANO směřuje k vůdcovskému řízení

Hnutí ANO dnešní změnou stanov, která posiluje pravomoci předsedy, míří k vůdcovskému či autoritářskému řízení hnutí. Shodují se šéfové sněmovních stran. Podobné změny ve svých stranách vylučují, demokratické strany podle nich mají být postaveny na rozhodování kolektivních orgánů.

Karneval v sušickém klubu skončil tragédií

Sušice – Páteční karnevalové veselí skončilo v jednom ze sušických klubů tragicky. Podle informací Deníku tam svůj život ukončil jeho provozovatel.

AKTUALIZOVÁNO

Krpálek patří mezi favority, na medaili v sobotu nedosáhnul

Judista Lukáš Krpálek při premiéře v nejvyšší váhové kategorii ukázal, že bude znovu patřit mezi hlavní favority. Olympijský vítěz sice nakonec skončil na Grand Prix v Düsseldorfu pátý bez medaile, ale v průběhu turnaje porazil světovou dvojku Daniela Nateu, Rumuna vážícího přes 170 kilogramů. Krpálek prohrál až poslední dva zápasy - v semifinále s mladým Japoncem Kokorou Kageurou a v boji o bronz s Kazachem Jeržanem Šynkejevem, přestože byl v obou aktivnější než soupeři.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies