VYBERTE SI REGION

Místo pro cizí kuchyně tu je, tvrdí šéfkuchař z Břeclavi Zbranek

Břeclav - Smažák? To ne, odpovídá se smíchem břeclavský kuchař David Zbranek na otázku, jaké je jeho nejoblíbenější jídlo. „Ale svíčkovou nebo vepřo-knedlo-zelo můžu. Mám rád i ostré," pokračuje jednačtyřicetiletý muž.

18.9.2014
SDÍLEJ:

Šéfkuchař břeclavské restaurace Port Restaurant David Zbranek.Foto: DENÍK/Lukáš Ivánek

Ten dotaz nepadl bezdůvodně. Zbranek je šéfkuchařem Port Restaurant břeclavského podniku, který se rozhodl pro specializaci. Od pondělí je z něj čistě italská restaurace, na kterou dohlíží kuchařský mág ze Slovenska Marcel Ihnačák. Každodenní výsledky jsou ale na Zbrankovi. „Dříve jsem znal italskou kuchyni asi jako ostatní, jen všeobecně. Marcel nám ale otevřel oči. Jde o velmi lehkou a chutnou kuchyni. Nepoužívá se tolik soli, spíše bylinky a olivový olej," vypráví Zbranek.

Tvrdí také, že Itálie nejsou jen špagety nebo rizota. Recepty jsou rozmanitější. Včetně telecího řízku. „Bude však udělaný úplně jinak, než jak jsou lidé zvyklí. Třeba s parmazánem. Marcel nám opakoval, že při takovém vaření je třeba jídlo neustále ochutnávat," líčí šéfkuchař.

Podle něj je odlišení se cestou pro daleko více restaurací v okresním městě. „Spousta kuchařů včetně mě má naučené základy se zlatým práškem, čili vegetou. Hodně se také zahušťuje moukou. Myslím si, že lidé by na změnu již mohli být připravení. Můj názor je, že vyzkouší i to, co neznají. Stejně tak si myslím, že je ve městě prostor i pro jinak orientované kuchyně, třeba řeckou," tvrdí Zbranek.

Přesto připouští, že když Ihnačák s nápadem přišel, zpočátku reagoval zdrženlivě. „Měl jsem totiž trochu jiný názor. Napadla mě například staročeská kuchyně se změnami v jídelním lístku. On chtěl ale italskou. Nakonec mě přesvědčil, a když jsem začal ochutnávat, bylo to velice dobré," dodává Zbranek, jenž loni připravoval trojité menu pro prezidenta Miloše Zemana. Ze „svého" nejslavnějšího strávníka v kariéře byl nervózní. „Slyšel jsem: vymyslete tři menu, ale pan prezident nesmí to, to a to. Z každého menu si pak vybrali něco jiného, takže jídla k sobě skoro nešla. Byli ale spokojení," dodává Zbranek.

Autor: Lukáš Ivánek

18.9.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Nejdelší železniční tunel v České republice bude hotový za rok

Kyšice, Plzeň – Ražba druhého tubusu mezi Kyšicemi a Plzni je rychlejší.

Taneční soutěž StarDance vyhrál Piškula před Bankem a Plodkovou

Praha - Vítězem osmé řady taneční soutěže StarDance se stal herec Zdeněk Piškula, který tančil s Veronikou Lálovou. Ve finále dnes předstihl lyžaře Ondřeje Banka s Evou Krejčířovou. Třetí skončila v diváckém hlasování herečka Jana Plodková s Michalem Padevětem. Odborná porota v přímém přenosu České televize ohodnotila stejným počtem bodů dnešní výkony Piškuly a Plodkové, Bank v tomto pořadí zůstal třetí.

Veterinární správa varuje chovatele před ptačí chřipkou

Benešov – Odbor životního prostředí na základě výzvy Státní veterinární správy upozornil občany a zvláště drobnochovatele drůbeže na výskyt ptačí chřipky. „V současné době se už v několika státech Evropy objevila řada případů vysoce patogenní ptačí chřipky u volně žijících ptáků i v chovech drůbeže," uvedl vedoucí odboru Tomáš Heřmánek.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies