VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Mistrovství v řezu vinné révy: déšť bubnující do tváří komplikoval řezačům práci

Čejkovice /REPORTÁŽ/ – Holínky, rukavice a teplá bunda patří k jejich běžnému oděvu. Tentokrát si museli vzít i pláštěnky. Účastníky dvanáctého ročníku Mistrovství České republiky 
v řezu révy vinné totiž v pátek v Čejkovicích zkrápěl déšť. Nejšikovnější ruce z jednašedesáti přihlášených měl letos Jan Polehňa z Blatnice pod Svatým Antonínkem. Loňská vítězka Vladimíra Holcmanová z Dolních Dunajovic kralovala mezi ženami.

20.2.2016
SDÍLEJ:

Dvanáctý ročník mistrovství řezu révy vinné v Čejkovicích.Foto: DENÍK/Erika Benešová

Hlavním dějištěm řezačského klání je tentokrát čejkovické vinařství Škrobák. Příchozí už z dálky vítá vůně masových specialit, jitrnic či tlačenky. Horký čaj nejednomu z nich očividně v sychravém únorovém počasí přichází vhod. Organizátoři jednašedesát soutěžících rozdělují do dvou skupin.

Juniorů je dvacet, kategorie Elite má jednačtyřicet zástupců. „V této soutěži není rychlost hlavním kritériem, hodnotí se zejména kvalita a čistota řezu," upozorňuje přítomné jednatel společnosti BS Vinařské potřeby, která je pořadatelem mistrovství, Miloš Balga. Soutěž zahajuje moderátor vtipnými a motivačními slovy.

Skupinka Elite se odebírá k vinohradu Vinařství Veverka, kde účastníci mají za úkol co nejlépe ořezat odrůdu Tramín červený. Bahnem brodící se soutěžící žene do kopce touha po hlavní trofeji. Tou jsou každoročně zlaté nůžky. Ještě před tím ale musí použít ty obyčejné.

Po shromáždění je všichni jako na povel vytahují ze svých kapes. Organizátor je poučuje o pravidlech soutěže. Mají dvacet minut na ostřihání pětadvaceti keřů v takzvaném rýnsko–hessenském vedení. Každý je za pět bodů. „Jestli někdo dneska bude mít sto pětadvacet bodů, tak klobouk dolů," směje se vinař a člen poroty Jaroslav Osička.

Najednou se ozývá ohlušující rána. Padá zahajovací výstřel a maximálně soustředění soutěžící rozmístění po vinici se pouštějí do práce. Bojují s deštěm, zimou a do tváří jim fouká vítr. Petra Brédová i přes nepřízeň počasí upravuje jednu hlavu révy za druhou. „Střiháním ve vinohradě si vydělávám, takže si myslím, že mám šanci. Asi tak jedna ku sedmi. Jsem tady ale poprvé, takže uvidíme," stíhá prozradit při náročném postupu. Zanedlouho křičí na časoměřiče a hlásí své soutěžní číslo.

Bojovníci z Elite se střídají s Juniory. I ti chtějí dokázat, jak přesné řezy mají. Promoklí účastníci scházejí 
z kopce zpět do vinařství, kde si vychutnávají teplou odměnu.

Ovarovou polévkou se zahřívá například Jiří Hýbl ze Žeravic, který se chtěl v minulosti soutěže již několikrát zúčastnit, ale odvahu našel až nyní. „Tentokrát jsem se odhodlal. Jsem zvyklý na zimní podmínky. Troufám si říct, že bych se mohl umístit v první polovině soutěžících," říká mezi sousty.

Celý den je pro přítomné vinaře i diváky připravený bohatý doprovodný program, jehož součástí jsou letos odborné přednášky rakouských odborníků Martina Mehofera a Karla Hanáka.

Jedna z organizátorek a marketingová manažerka BS Vinařské potřeby Renata Hlavačková při pohledu na uchazeče o titul mistra republiky vzpomíná, jak klání před třiadvaceti lety vlastně vzniklo. „Z neformálního setkání vinařů, kteří měli chuť ukázat zkušenosti s řezem révy. Postupně se z amatérské akce stala seriózní a vyhledávaná celostátní soutěž nejlepších řezáčů, která splňuje mezinárodní parametry a má dobrý zvuk jak mezi vinaři, tak i odborníky z oboru vinohradnictví," prohlašuje Hlavačková.

Autor: Erika Benešová

20.2.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Čistírna odpadních vod na Císařském ostrově v Praze.

Dejvice i Letnou trápí zápach. Může za to čistírna odpadních vod

Kybernetický útok, ilustrační foto
AKTUALIZOVÁNO
12 8

Ukrajina hlásí kyberútok. Nebezpečný email se šíří světem, zasáhl i Česko

Mizérie. Úroda ječmene je oproti loňsku poloviční, schnou i další obiloviny

Mizerná. Tak označil letošní sklizeň ozimého ječmene předseda Okresní agrární komory na Břeclavsku Antonín Osička. V okrese odhaduje kvůli velkému suchu propad v průměru o čtyřicet procent. „Máme posečených asi padesát hektarů a výnos se pohybuje mezi dvěma a třemi tunami na hektar. U jarních ječmenů to nebude lepší. A podobně špatné to bude i u pšenice. Obilí nedozrálo a uschlo," řekl Osička s tím, že loni byl v okrese průměrný výnos ozimého ječmene 5,1 tuny na hektar.

Pohledem Stanislava Šulce: Kouzelný bankomat

Bankomat slaví abrahámoviny. Podle různých anket jde o jeden z nejdůležitějších vynálezů minulého století a dodejme, že také jeden z nejkouzelnějších. Krom toho, že definitivně odtrhnul člověka od nutnosti mít peníze doma ve štrozoku, kouzelný je také proto, že se za těch pět desítek let takřka nezměnil.

Záhadná smrt bezdomovce Indiána: viděl jsem, jak ho surově mlátí, tvrdí svědek

Smrt ústeckého bezdomovce Jaroslava Dvořáka začala šetřit krajská kriminálka. Přihlásil se jí mladík, který viděl, jakým způsobem bývalý hokejista zemřel. Redaktor Deníku mluvil se svědkem, ještě než se přihlásil na policii.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies