Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na zabijačce je řezník jako rozhodčí, tvrdí Zhoř

Brno - Jelita, jitrnice, škvarky nebo polévka prdelačka. To vše zvládne uvařit na tradiční zabijačce pravý řezník .„Musí být dobrý kuchař. Bez toho to nejde," tvrdí Zdeněk Zhoř. Ten se stará o mladé řeznické učně na Střední škole potravinářské, obchodu a služeb v Charbulově ulici v Brně. Právě v zimě mají řezníci se zabijačkami plné ruce práce.

7.2.2015
SDÍLEJ:

Zdeněk Zhoř.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Zhoř má kulinářské kořeny v rodině. Jeho matka byla kuchařka. „Často říkala, že už jako malé dítě jsem se rád při zabijačce přehraboval v mase," směje se rodák z Doubravníku na Brněnsku.

V jeho rodině se zabijačka dělala až čtyřikrát do roka. Stejně jako v mnoha jiných rodinách na celé jižní Moravě. „Dřív byla zabijačka kulturní událost, sešli se lidé z širého okolí a u práce si i popovídali," říká.

Čtěte také: OSA utřela nos. Poplatky o 50 procent neporostou

To ovšem už není dávno pravda. Dnes někteří řezníci stihnou i dvě zabijačky za den. „Já se snažím vždy věnovat i lidem kolem mě. Ale pokud prase porazím v osm ráno, ve dvě už mám většinou po práci," popisuje Zhoř.

Sezona zabijaček začíná v listopadu. „Před Vánocemi se dřív prasata porážela, aby se stihlo vyudit maso na vánoční návštěvy," vysvětluje odborník. Vrcholí v únoru a březnu. Selata jsou stará nanejvýš rok.

Nejtěžší na zabijačce je dochucení výrobků. „Sto lidí, sto chutí. Řezník je na zabijačce jejich rozhodčí. Je to zodpovědnost," upozorňuje Zhoř.

K tradiční zabijačce patří i svačina pro řezníka. „Nejčastěji se osmahne na pánvi mozeček s cibulí a vejcem a maže se na chleba," dodává Zhoř. Mezi pochoutky zařazuje i osmažená játra a zabijačkový guláš. Správný řezník by měl zvládnout i paštiku.

U práce také leckomu vyschne v hrdle. K moravské tradici patří slivovice. „První přípitek se pije na zdraví. Druhý se pije na ránu, abychom se trefili. Třetí se pije po ráně, že jsme se trefili a tak dále. Vše má svůj řád," popisuje řezník tradici.

V poslední době podle něj zájem o tradiční pochoutky z vepřového stoupá. „Ale chutě se mění. Lidé chtějí dnes libové netučné výrobky. Prasata se dnes šlechtí především na maso. Mají méně tuku," podotýká Zhoř.

Čtěte také: Domácích zabijaček prasat ubývá

ALŽBĚTA NEČASOVÁ

Autor: Redakce

7.2.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Elektromobilitu nerozhýbal ani první ruský elektrický vůz Lada Elada
6

Elektromobily v Rusku? Absolutní nezájem

Vlak smetl auto na přejezdu v Pržně.
AKTUALIZUJEME
14

Vlak smetl na přejezdu mezi Baškou a Pržnem auto, řidička zemřela

Lékárníci kritizují přeřazení dvou zneužívaných léků mezi předpisované

Česká lékárnická komora (ČLK) kritizuje přeřazení dvou léků s dextrometorfanem ve formě pastilek mezi vydávané pouze na předpis. Lékárny se na změnu podle ní nemohly předem připravit, informovala dnes komora v tiskové zprávě. V jiné formě navíc léky zůstávají volně prodejné. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) v úterý změnil výdej léků zneužívaných kvůli halucinogenním účinkům.

Kauza Čapí hnízdo: Sněmovní výbor přerušil jednání o vydání Babiše

/ANKETA/ Sněmovní mandátový a imunitní výbor dnes přerušil jednání o vydání předsedy hnutí ANO Andreje Babiše a prvního místopředsedy hnutí Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Poslance, které chce policie obvinit kvůli padesátimilionové dotaci na stavbu farmy Čapí hnízdo, zve na další zasedání, na středu 30. srpna. Výbor pozval také zástupce policie a státního zastupitelství.

VIDEO: Muž chtěl znásilnit ženu u zastávky v Ostravě. Policie hledá svědky

Ostravští policisté vyšetřují další případ pokusu o znásilnění. Vše se odehrálo v sobotu 12. srpna kolem osmé hodiny ráno v Ostravě-Hrabůvce na ulici Místecká, u zastávky Dřevoprodej ve směru do centra.

Španělská policie ohlásila v souvislosti s útoky čtvrté zatčení

Španělská policie oznámila, že v souvislosti s teroristickými útoky v Barceloně a v Cambrils zatkla už čtvrtého podezřelého. Útoky si do této chvíle vyžádaly 14 lidských životů a víc než stovku zraněných.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení