VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na zabijačce je řezník jako rozhodčí, tvrdí Zhoř

Brno - Jelita, jitrnice, škvarky nebo polévka prdelačka. To vše zvládne uvařit na tradiční zabijačce pravý řezník .„Musí být dobrý kuchař. Bez toho to nejde," tvrdí Zdeněk Zhoř. Ten se stará o mladé řeznické učně na Střední škole potravinářské, obchodu a služeb v Charbulově ulici v Brně. Právě v zimě mají řezníci se zabijačkami plné ruce práce.

7.2.2015
SDÍLEJ:

Zdeněk Zhoř.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Zhoř má kulinářské kořeny v rodině. Jeho matka byla kuchařka. „Často říkala, že už jako malé dítě jsem se rád při zabijačce přehraboval v mase," směje se rodák z Doubravníku na Brněnsku.

V jeho rodině se zabijačka dělala až čtyřikrát do roka. Stejně jako v mnoha jiných rodinách na celé jižní Moravě. „Dřív byla zabijačka kulturní událost, sešli se lidé z širého okolí a u práce si i popovídali," říká.

Čtěte také: OSA utřela nos. Poplatky o 50 procent neporostou

To ovšem už není dávno pravda. Dnes někteří řezníci stihnou i dvě zabijačky za den. „Já se snažím vždy věnovat i lidem kolem mě. Ale pokud prase porazím v osm ráno, ve dvě už mám většinou po práci," popisuje Zhoř.

Sezona zabijaček začíná v listopadu. „Před Vánocemi se dřív prasata porážela, aby se stihlo vyudit maso na vánoční návštěvy," vysvětluje odborník. Vrcholí v únoru a březnu. Selata jsou stará nanejvýš rok.

Nejtěžší na zabijačce je dochucení výrobků. „Sto lidí, sto chutí. Řezník je na zabijačce jejich rozhodčí. Je to zodpovědnost," upozorňuje Zhoř.

K tradiční zabijačce patří i svačina pro řezníka. „Nejčastěji se osmahne na pánvi mozeček s cibulí a vejcem a maže se na chleba," dodává Zhoř. Mezi pochoutky zařazuje i osmažená játra a zabijačkový guláš. Správný řezník by měl zvládnout i paštiku.

U práce také leckomu vyschne v hrdle. K moravské tradici patří slivovice. „První přípitek se pije na zdraví. Druhý se pije na ránu, abychom se trefili. Třetí se pije po ráně, že jsme se trefili a tak dále. Vše má svůj řád," popisuje řezník tradici.

V poslední době podle něj zájem o tradiční pochoutky z vepřového stoupá. „Ale chutě se mění. Lidé chtějí dnes libové netučné výrobky. Prasata se dnes šlechtí především na maso. Mají méně tuku," podotýká Zhoř.

Čtěte také: Domácích zabijaček prasat ubývá

ALŽBĚTA NEČASOVÁ

Autor: Redakce

7.2.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Žižkovský vysílač v Praze
25

Nové televizní vysílání startuje od března

Sedmiramenný svícen, symbol židovství
DOTYK.CZ
7

Izraelci spočítali židy v okolí Trumpa. Na výročí šoa

Silný vítr povalil skleněnou stěnu na dálnici u Bezděčína

Silný vítr v noci na pátek zasáhl také Mladoboleslavsko. Podle Jaroslava Gabriela, mluvčího středočeských hasičů, vyjížděly jednotky k celkem dvanácti mimořádným událostem. Vše se obešlo bez zranění lidí.

AKTUALIZUJEME

Poslední exploze se ozvala večer, do Poličky přijela obrněná technika z Vrbětic

V Poličce po včerejších expolozích trinitrotoluenu v nedalekých strojírnách stále není bezpečno. Na místo přiletěl policejní vrtuklník s termovizí, který bude monitorovat místo výbuchů. Pokud vyhodnocená data ukáží, že další detonace již nehorzí, vyrazí na místo pyrotechnici.

Plastové tašky už nebudou v obchodech zdarma. Sněmovna schválila novelu

Lidé zřejmě nebudou moci od příštího roku získat v obchodech zadarmo žádné plastové tašky, v nichž by si mohli odnést zboží. Bezplatné by mohly zůstat jen tenké sáčky, například na pečivo či masné výrobky. Sněmovna to dnes schválila v rámci novely o obalech, která má v návaznosti na předpisy EU omezit objem plastového odpadu.

Rodičům vadí povinná předškolní docházka

V názorech na novou povinnost nechat zapsat budoucí prvňáčky do mateřských škol se rodiče předškoláků a učitelé neshodnou. Stejně jako u další možnosti učit dítě doma, ale počítat s tím, že bude muset absolvovat přezkoušení, zda je stejně připravené jako jeho vrstevníci navštěvující školky. Povinná předškolní docházka začíná platit od září letošního roku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies