VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na zabijačce je řezník jako rozhodčí, tvrdí Zhoř

Brno - Jelita, jitrnice, škvarky nebo polévka prdelačka. To vše zvládne uvařit na tradiční zabijačce pravý řezník .„Musí být dobrý kuchař. Bez toho to nejde," tvrdí Zdeněk Zhoř. Ten se stará o mladé řeznické učně na Střední škole potravinářské, obchodu a služeb v Charbulově ulici v Brně. Právě v zimě mají řezníci se zabijačkami plné ruce práce.

7.2.2015
SDÍLEJ:

Zdeněk Zhoř.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Zhoř má kulinářské kořeny v rodině. Jeho matka byla kuchařka. „Často říkala, že už jako malé dítě jsem se rád při zabijačce přehraboval v mase," směje se rodák z Doubravníku na Brněnsku.

V jeho rodině se zabijačka dělala až čtyřikrát do roka. Stejně jako v mnoha jiných rodinách na celé jižní Moravě. „Dřív byla zabijačka kulturní událost, sešli se lidé z širého okolí a u práce si i popovídali," říká.

Čtěte také: OSA utřela nos. Poplatky o 50 procent neporostou

To ovšem už není dávno pravda. Dnes někteří řezníci stihnou i dvě zabijačky za den. „Já se snažím vždy věnovat i lidem kolem mě. Ale pokud prase porazím v osm ráno, ve dvě už mám většinou po práci," popisuje Zhoř.

Sezona zabijaček začíná v listopadu. „Před Vánocemi se dřív prasata porážela, aby se stihlo vyudit maso na vánoční návštěvy," vysvětluje odborník. Vrcholí v únoru a březnu. Selata jsou stará nanejvýš rok.

Nejtěžší na zabijačce je dochucení výrobků. „Sto lidí, sto chutí. Řezník je na zabijačce jejich rozhodčí. Je to zodpovědnost," upozorňuje Zhoř.

K tradiční zabijačce patří i svačina pro řezníka. „Nejčastěji se osmahne na pánvi mozeček s cibulí a vejcem a maže se na chleba," dodává Zhoř. Mezi pochoutky zařazuje i osmažená játra a zabijačkový guláš. Správný řezník by měl zvládnout i paštiku.

U práce také leckomu vyschne v hrdle. K moravské tradici patří slivovice. „První přípitek se pije na zdraví. Druhý se pije na ránu, abychom se trefili. Třetí se pije po ráně, že jsme se trefili a tak dále. Vše má svůj řád," popisuje řezník tradici.

V poslední době podle něj zájem o tradiční pochoutky z vepřového stoupá. „Ale chutě se mění. Lidé chtějí dnes libové netučné výrobky. Prasata se dnes šlechtí především na maso. Mají méně tuku," podotýká Zhoř.

Čtěte také: Domácích zabijaček prasat ubývá

ALŽBĚTA NEČASOVÁ

Autor: Redakce

7.2.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ulice Manchesteru truchlí
AKTUALIZOVÁNO
34 14

Vrah z Manchesteru je Salman Abedí, 22 let. Britský občan libyjského původu

Dennis Russell Davies

Na Pražské jaro po čtvrtstoletí vrací Dennis Russell Davies

Otec zavíral své děti do hladomorny, tvrdí obžaloba. Viní ho z týrání

Dvě nezletilé děti měl sedmačtyřicetiletý otec na Břeclavsku podle obžaloby zavírat do místnosti nazývané hladomorna. Policisté navíc sdělili, že v jeho počítači našli tisíce erotických fotografií s mladými chlapci. Případem se v úterý začal zabývat brněnský krajský soud.

Pohledem Stanislava Šulce: Složitější svět

Týdeník Economist přinesl statistiku teroristických útoků na území západní Evropy a Spojených států amerických. Připomíná, že ačkoli máme dojem permanentního ohrožení, a dokonce si myslíme, že teroristické útoky jsou na denním pořádku, v perspektivě posledních padesáti let je realita trochu jiná.

AUTOMIX.CZ

OBRAZEM: Jak by asi dnes vypadala legendární auta východního bloku?

Po rozpadu východního bloku se mnoho ikonických vozů této éry nedočkalo přímého nástupce. Plno nadšenců si však představuje jejich návrat a skrze grafické ilustrace vytváří moderní interpretace těchto známých aut. Podívali jsme se na ty nejzajímavější.

AKTUALIZOVÁNO

Je to tady! Kajínek opustil vězení. "Vítej na svobodě," zaznělo na uvítanou

/VIDEO, FOTOGALERIE/- Doživotně odsouzený vrah Jiří Kajínek se dočkal. Dnes o půl dvanácté byla odeslána podepsaná milost prezidentem Milošem Zemanem na Ministerstvo spravedlnosti k dalšímu vyřízení. Krátce po půl druhé pak vyšel branou na svobodu. "Vítej na svobodě," křičeli přítomní na evidentně dojatého muže. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies