Neprofesionálně a podivně. Tak působí výběrové řízení na nového provozovatele barů v Dělnickém domě v Blansku na podnikatele, kteří se do něj přihlásili. Nabídku s podnikatelským záměrem poslalo do třicátého června pět zájemců.

Komise je podle ředitele Kulturního střediska města Blanska Jaroslava Jeřábka vyhodnotila v polovině července. Nejlepší dojem na ni udělal majitel brněnské Pivnice a baru Pod Studnou Tomáš Fiala. O tom, že jeho záměr byl nejlepší, ale ještě včera neměl ani potuchy. „Velmi mě to překvapilo. Od doby, co jsem podal přihlášku, mě nikdo nekontaktoval," řekl Blanenskému deníku Rovnost Fiala.

Na druhém místě se umístila společnost Blue Fun. Ta provozovala bary v Dělnickém domě zhruba osm let a měla na ně monopol. Protože to některým provozovatelům kulturních akcí vadilo, vedení kulturního středisko jí dalo výpověď. Aby mohlo nadstavit nové podmínky pronájmu tak a jedna společnost neměla dominantní postavení při organizování kulturních akcí. „Této práci jsem věnoval spoustu energie a času. Postupně jsme rozšířili sortiment a zvýšili úroveň obsluhy. Zlepšila se i vybavenost barů," zdůvodnil již dříve přihlášení do výběrového řízení spolumajitel společnosti Libor Nezval.

Zatím ale není jisté, kdo z obou nejlepších uchazečů bude bary provozovat. Novým nájemcem se může stát jak Fiala, tak Nezval. „Konaly se dvě kola výběrového řízení, ale jen na základě písemných materiálů, které nám uchazeči předložili. Následně měli možnost seznámit s prostory barů. V průběhu srpna pozveme oba podnikatele na ústní pohovor. O konečném vítězi rozhodne třicátého srpna rada města. Nový provozovatel bude mít bary v nájmu od prvního září," přiblížil Jeřábek.

Nájemce tak bude bary provozovat prakticky ze dne na den. „Na to, abych je vybavil, je to krátká doba. Ale neznám konkrétní podmínky. Nevím, v jakém stavu je majetek, a co tam zůstane. Když ale uspěji, věřím, že to zvládnu. V gastronomii pracuji dlouho a mám své dodavatele. Hostům mám v plánu nabízet například piva od malých pivovarů, karibské rumy nebo míchané nápoje," popsal Fiala.

Další tři uchazeče, kteří chtěli bary také provozovat, výsledek výběrového řízení hodně zaskočil. Jedním z nich je Jan Gulak, jednatel společnosti Eden JG, která mimo jiné provozuje občerstvení v blanenském Akvaparku. „Žádné vyjádření o tom, jak jsme se umístili, nemáme. Když jsme se informovali, jak má naše přihláška vypadat, tak nám sdělili, abychom se zbytečně nerozepisovali. A že nás pak pozvou na osobní pohovor. Ale nestalo se tak," popsal Gulak.

Přístup těch, kteří o výsledku rozhodovali, jej mrzí. „Je škoda, že s námi osobně nejednali. Chtěli jsme pořádat různé kulturní akce na zviditelnění Blanska, máme s tím zkušenosti," sdělil Gulak.

Rozšířit na barech v Dělnickém domě své podnikání chtěl také Jiří Korčák. „Nevím nic o tom, jak vše dopadlo. Již dříve jsem měl bary pronajaté. Nabízel bych koktejly a veškeré občerstvení," uvedl Korčák.

O průběžném výsledku výběrového řízení věděl včera z oslovených zájemců pouze Nezval. „Ale už si nevzpomínám, kdo mi to řekl," sdělil do telefonu.

Jeřábek ale ujistil, že nejpozději do poloviny srpna dostanou všichni uchazeči dopis, kde se výsledek výběrového řízení dozvědí. Na provozování barů se ale nic zásadního měnit nebude. „Vítěz bude v Dělnickém domě zajišťovat občerstvení na všech akcích, které bude pořádat kulturní středisko. Pořadatelé ostatních akcí si budou moci vše zajišťovat sami. Tak tomu bývalo i dříve, ale spíše na domluvě. Nově to bude zakotveno i ve smlouvě," upřesnil Jeřábek.