VYBERTE SI REGION

Najíst se v košer stylu? V Brně otevřela první židovská restaurace

Brno - V Brně se na konci září otevřela nová židovská restaurace Stern v košer stylu. Jde o první takový podnik v České republice. Přiblížit tu chtějí i židovskou kulturu.

14.10.2015 AKTUALIZOVÁNO 14.10.2015
SDÍLEJ:
Fotogalerie
9 fotografií
V Brně se na konci září otevřela nová židovská restaurace Stern v košer stylu. Jde o první takový podnik v České republice. Přiblížit tu chtějí i židovskou kulturu.

V Brně se na konci září otevřela nová židovská restaurace Stern v košer stylu. Jde o první takový podnik v České republice. Přiblížit tu chtějí i židovskou kulturu. Foto: DENÍK/Ludmila Korešová

Gefilte fish s cwiklou a mrkvovým pyré jako předkrm. Cimes s hovězím hrudím a sušenými švestkami nebo blincesy plněné hovězím masem s tomaty jako hlavní chod. Nevšední menu plné neznámých názvů nabízí nová židovská restaurace Stern v Brně, kterou majitel Jaroslav Rác otevřel poslední zářijový den v Hilleho ulici.

V restauraci připravují židovská jídla podle tradičních receptur. Košer však nejsou. „Co je židovské, nemusí být přímo košer a naopak. Nemáme tedy například mléko dojené v přítomnosti rabína ani maso ze zvířete, které někdo rituálně podřezal. Zásadní věci však dodržujeme. Chceme přilákat i ty, kteří Židé nejsou, aby poznali naši kulturu i jídlo," pravil Rác.

Košer stravování nabízí Židovská obec v Brně, avšak pouze pro své členy. „Nejdůležitější je opatřit si správné maso, většina ostatních potravin je pak k dostání i úplně běžně. Pokud by chtěl někdo provozovat košer restauraci, měl by mít speciální dozor, který to ohlídá," podotkl předseda Židovské obce v Brně Jáchym Kanarek.

restaurace Stern
- Zkušební provoz zahájili třicátého září 2015
- V kuchyni připravují židovská jídla v košer stylu
- V tomto stylu jde o jedinou restauraci v České republice
- Inspirace pochází z Krakova

Rác si místo, kde restauraci otevřel, nemůže vynachválit. „Na třídě Kapitána Jaroše totiž sídlí brněnská Židovská obec a na náměstí 28. října odhalili památník holocaustu, naprosto sem zapadáme," myslí si.

Kromě okolního prostředí velmi dobře zná i historii domu, v jehož suterénu restaurace funguje. „Jeho historii mám perfektně zmapovanou od roku 1888. Nájemníci i podnájemníci byli převážně Židé. Znám jejich jména, data narození i úmrtí. Plánuji jim tady vybudovat velkou mosaznou ceduli," popsal Rác.

O přípravu jídla se stará kuchař Petr Vaverka. „Poprvé jsem se s majitelem setkal asi před rokem, dostal jsem od něj spoustu knížek. Nikdy mě nenapadlo vzít kapra, stáhnout ho z kůže, udělat z masa nějakou fáši a znovu to naplnit do toho kapra. A to je třeba jedno z nejzásadnějších jídel aškenázské kuchyně, kterou se inspirujeme. Je to pro mě výzva, která mi dává další směr. V Česku je to zatím neorané pole, kde se dají dokázat velké věci," vypočítal kuchař.

Vizi získal majitel nově otevřeného podniku v zahraničí. „Shlédl jsem se v židovských restauracích v Krakově v Polsku. Je jich tam aspoň deset a zaujaly mě svou atmosférou. Něco podobného chci tady, aby sem lidi jezdili přes celé Brno," přeje si majitel.

Dlouholetou zkušenost s tradiční židovskou kuchyní mají také v Boutique Hotel Tanzberg v Mikulově na Břeclavsku, kde vaří světoznámý kuchař Marcel Ihnačák. „Sídlíme v židovské čtvrti, což nás k tomu předurčuje. Nechodí k nám ale jen Židé. Lidé přijdou často ze zvědavosti nebo proto, že chtějí zkusit netradiční jídla. Nejoblíbenější pokrm je rozhodně šoulet," upozornila provozní Iva Bauerová.

Technika přípravy jídel se od české kuchyně neliší. „Kdybychom chtěli dělat košer pokrmy, bylo by to složitější, protože bychom museli mít na maso jiné hrnce než na mléko. Ani by je nešlo používat ve stejné místnosti. My ale nejsme košer, jsme jen v košer stylu," dodal Vaverka.

ADAM HAVEL
MARTINA ŘIHÁNKOVÁ

Autor: Redakce

14.10.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Do chřtánu vulkánu: geologové kopnou do sopky i příští rok

Cheb – Vyhloubit několik metrů dlouhou štolu a nechat veřejnost nahlédnout do chřtánu vulkánu. To je projekt, na kterém už několik měsíců pracuje Geofyzikální ústav Akademie věd v Praze. Geologové už dokonce část bývalé štoly z 19. století ve vyhaslé sopce Komorní hůrka vyhloubili. Nyní už je jasné, že projekt bude zdárně pokračovat i v příštím roce, kdy na něj Akademická rada Akademie věd věnuje dalších 200 tisíc korun.

Protikuřácký zákon má Kalousek za další regulaci živnostníků

Praha - Předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek má dnes schválený protikuřácký zákon za další regulaci podnikání. Novinářům ve Sněmovně řekl, že za normálních okolností by pro normu hlasoval, dnes ale postupoval opačně kvůli tomu, že jde o další z regulačních opatření namířených kabinetem ČSSD, ANO a KDU-ČSL proti živnostníkům. Sněmovní klub jeho strany neměl k hlasování stanoven jednotný postup.

Trump vybral za ministra práce šéfa fastfoodového řetězce

Washington - Budoucí americký prezident Donald Trump chce do čela ministerstva práce dosadit ředitele fastfoodového řetězce Andrewa Puzdera. Trumpův štáb to ve čtvrtek oznámil v tiskové zprávě. Puzder stojí v čele společnosti CKE Restaurants Holdings, na volební kampaň newyorského miliardáře přispěl v květnu částkou 150.000 dolarů (3,8 milionu Kč).

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies