VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Národy Podyjí si pohrály s chutěmi. Jídlo připravoval i vietnamský architekt

Mikulov /FOTOGALERIE/ – Jako o jednom z nejpovedenějších ročníků hovořila o letošní šestnácté přehlídce Národy Podyjí produkční Sylva Chludilová. Od cesty do Mikulova návštěvníky neodradily ani tropické víkendové teploty. „Snad všechny národní kuchyně nakonec vyprodaly své dobroty. Náměstí bylo roztancované až do nočních hodin," uvedla Chludilová.

20.7.2015
SDÍLEJ:

Kulinářský festival Národy Podyjí má za sebou šestnáctý ročník. O víkendu lákalo na mikulovské Náměstí jídlo, hudba, tanec i víno.Foto: DENÍK/Přemysl Spěvák

Na kulturně – kulinářský festival do města pod Pálavou poprvé zavítali zástupci brněnského spolku vietnamských studentů a mládeže.

Vystudovaný architekt Long Tran se ve stánku na mikulovském Náměstí zhostil role šéfkuchaře. „Nabízíme tři druhy jídla a stejný počet pití. Věděli jsme, že bude horko, takže jsme nechtěli dělat nic smaženého, kromě tradičních závitků. Měli jsme jich připravených čtyři stovky, už jsou vyprodané. Lidé ale stojí fronty i na jarní závitky, které se nesmaží. Máme také tradiční vietnamskou kávu podávanou s ledem," povídá v sobotu odpoledne Long Tran.

Sedmadvacetiletý muž a jeho kolega Ngoc Dung Tran se shodli na tom, že za úspěchem jejich kuchyně byla nejen čerstvost, ale i show. Tedy příprava jídla přímo před očima zákazníka. „Základ vietnamské kuchyně tvoří zelenina a rybí omáčka. Pokrmy hrají všemi barvami a chutěmi. Suroviny se musí zkombinovat ve správných poměrech," popsal Long Tran další zásady.

„Tuk lidem chutná"

Do Mikulova se zástupci vietnamského spolku vydali z části proto, že chtěli poznat charakter jiných národních kuchyní. Na náměstí nechyběla například krétská, ruská, židovská, srbská a řada dalších. „Rádi jíme," notují si oba muži, kterým ve stánku pomáhaly i dvě mladé ženy.

A co si myslí o vietnamských bistrech? „Tuk lidem chutná. I proto zažila bistra v minulosti velký úspěch s nabídkou smažených jídel. Teď přichází nové trendy, tedy zdravá strava, více zeleniny či salátů. Například z naklíčeného munga," všiml si Long Tran.

Příště se chce na gastronomických festivalech zaměřit i na tradiční způsob vietnamského stolování. „U nás je normální, že každý má svou misku s rýží. Společnost si objedná více pokrmů a kdokoliv z ní pak může ochutnat, co chce," řekl na závěr.

Autor: Přemysl Spěvák

20.7.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kandidát na ministra financí Ivan Pilný poskytl 18. května v Praze rozhovor Deníku.
AKTUALIZOVÁNO
1 17

Prezident zítra odvolá ministra financí Babiše, jmenuje Pilného

První dáma se setkala s Jiřím Kajínkem.
3 14

Je to tady! Jiří Kajínek opustí vězení, Zeman podepsal milost

Bouře na magistrátu. Vznikne Blanka II?

Vedení města se nemůže dohodnout na podobě dokončení severovýchodní části městského okruhu. Ve hře jsou dvě varianty.

Nedůstojná pohřební praxe dál pokvete. Hromadný svoz nebožtíků neskončí

/INFOGRAFIKA/- Část pohřebních služeb vydělává až miliony korun ročně na neetické dopravě zemřelých do krematorií.

Vaření bez hranic aneb Varné desky bez vymezených varných zón

Také vás nudí hledat hrnce, které svým dnem přesně padnou na velikost plotýnky? Nebo už jste od tohoto hledání osvobozeni, vaříte podle libosti v čemkoliv, a přesto neplýtváte energií?

Prach a mrtvá těla: svědci popisují útok v Manchesteru

Svědci popsali scény chaosu a hororu po smrtelném výbuchu na konci koncertu americké popové hvězdy Ariany Grandeové v Manchesterské aréně.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies