VYBERTE SI REGION

Národy Podyjí si pohrály s chutěmi. Jídlo připravoval i vietnamský architekt

Mikulov /FOTOGALERIE/ – Jako o jednom z nejpovedenějších ročníků hovořila o letošní šestnácté přehlídce Národy Podyjí produkční Sylva Chludilová. Od cesty do Mikulova návštěvníky neodradily ani tropické víkendové teploty. „Snad všechny národní kuchyně nakonec vyprodaly své dobroty. Náměstí bylo roztancované až do nočních hodin," uvedla Chludilová.

20.7.2015
SDÍLEJ:
Fotogalerie
17 fotografií
Kulinářský festival Národy Podyjí má za sebou šestnáctý ročník. O víkendu lákalo na mikulovské Náměstí jídlo, hudba, tanec i víno.

Kulinářský festival Národy Podyjí má za sebou šestnáctý ročník. O víkendu lákalo na mikulovské Náměstí jídlo, hudba, tanec i víno.Foto: DENÍK/Přemysl Spěvák

Na kulturně – kulinářský festival do města pod Pálavou poprvé zavítali zástupci brněnského spolku vietnamských studentů a mládeže.

Vystudovaný architekt Long Tran se ve stánku na mikulovském Náměstí zhostil role šéfkuchaře. „Nabízíme tři druhy jídla a stejný počet pití. Věděli jsme, že bude horko, takže jsme nechtěli dělat nic smaženého, kromě tradičních závitků. Měli jsme jich připravených čtyři stovky, už jsou vyprodané. Lidé ale stojí fronty i na jarní závitky, které se nesmaží. Máme také tradiční vietnamskou kávu podávanou s ledem," povídá v sobotu odpoledne Long Tran.

Sedmadvacetiletý muž a jeho kolega Ngoc Dung Tran se shodli na tom, že za úspěchem jejich kuchyně byla nejen čerstvost, ale i show. Tedy příprava jídla přímo před očima zákazníka. „Základ vietnamské kuchyně tvoří zelenina a rybí omáčka. Pokrmy hrají všemi barvami a chutěmi. Suroviny se musí zkombinovat ve správných poměrech," popsal Long Tran další zásady.

„Tuk lidem chutná"

Do Mikulova se zástupci vietnamského spolku vydali z části proto, že chtěli poznat charakter jiných národních kuchyní. Na náměstí nechyběla například krétská, ruská, židovská, srbská a řada dalších. „Rádi jíme," notují si oba muži, kterým ve stánku pomáhaly i dvě mladé ženy.

A co si myslí o vietnamských bistrech? „Tuk lidem chutná. I proto zažila bistra v minulosti velký úspěch s nabídkou smažených jídel. Teď přichází nové trendy, tedy zdravá strava, více zeleniny či salátů. Například z naklíčeného munga," všiml si Long Tran.

Příště se chce na gastronomických festivalech zaměřit i na tradiční způsob vietnamského stolování. „U nás je normální, že každý má svou misku s rýží. Společnost si objedná více pokrmů a kdokoliv z ní pak může ochutnat, co chce," řekl na závěr.

Autor: Přemysl Spěvák

20.7.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
AKTUALIZOVÁNO

Blízko zavaleného hotelu se zřítil vrtulník záchranné služby, šest mrtvých

Petra Kvitová
5

Případ tenistky Kvitové: šlo o vydírání

Mount Everest se zřejmě zmenšil, může za to mohutné zemětřesení

Indie vyšle vědecký tým do Nepálu, aby přeměřil nejvyšší horu světa Mount Everest. Důvodem jsou šířící se zprávy, že kvůli mohutnému zemětřesení z roku 2015 tento horský velikán ztratil až několik centimetrů své výšky. Informovala o tom dnes agentura AFP.

Iráčtí uprchlíci, kteří žijí v Českém Těšíně, našli práci

Český Těšín - Pro všechny dospělé irácké křesťanské uprchlíky, kteří loni přijeli do Moravskoslezského kraje a nakonec se usídlili v Českém Těšíně na Karvinsku, se podařilo najít práci. V kraji z původních čtyř rodin nakonec zůstaly tři, celkem 13 lidí, řekla dnes novinářům Zuzana Filipková ze Slezské diakonie, která křesťanským uprchlíkům pomáhá s integrací.

Proč republika nekončí u Ostravy? Před 98 lety Češi uspěli v bitvě o Těšínsko

Sotva oschla krev první světové války, už se prolévala nová. Česko-polským Těšínskem se během sedmi dnů přehnal konflikt, díky němuž dnes v Bohumíně, Karviné nebo Třinci mluvíme česky.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies