VYBERTE SI REGION

Národy Podyjí si pohrály s chutěmi. Jídlo připravoval i vietnamský architekt

Mikulov /FOTOGALERIE/ – Jako o jednom z nejpovedenějších ročníků hovořila o letošní šestnácté přehlídce Národy Podyjí produkční Sylva Chludilová. Od cesty do Mikulova návštěvníky neodradily ani tropické víkendové teploty. „Snad všechny národní kuchyně nakonec vyprodaly své dobroty. Náměstí bylo roztancované až do nočních hodin," uvedla Chludilová.

20.7.2015
SDÍLEJ:
Fotogalerie
17 fotografií
Kulinářský festival Národy Podyjí má za sebou šestnáctý ročník. O víkendu lákalo na mikulovské Náměstí jídlo, hudba, tanec i víno.

Kulinářský festival Národy Podyjí má za sebou šestnáctý ročník. O víkendu lákalo na mikulovské Náměstí jídlo, hudba, tanec i víno.Foto: DENÍK/Přemysl Spěvák

Na kulturně – kulinářský festival do města pod Pálavou poprvé zavítali zástupci brněnského spolku vietnamských studentů a mládeže.

Vystudovaný architekt Long Tran se ve stánku na mikulovském Náměstí zhostil role šéfkuchaře. „Nabízíme tři druhy jídla a stejný počet pití. Věděli jsme, že bude horko, takže jsme nechtěli dělat nic smaženého, kromě tradičních závitků. Měli jsme jich připravených čtyři stovky, už jsou vyprodané. Lidé ale stojí fronty i na jarní závitky, které se nesmaží. Máme také tradiční vietnamskou kávu podávanou s ledem," povídá v sobotu odpoledne Long Tran.

Sedmadvacetiletý muž a jeho kolega Ngoc Dung Tran se shodli na tom, že za úspěchem jejich kuchyně byla nejen čerstvost, ale i show. Tedy příprava jídla přímo před očima zákazníka. „Základ vietnamské kuchyně tvoří zelenina a rybí omáčka. Pokrmy hrají všemi barvami a chutěmi. Suroviny se musí zkombinovat ve správných poměrech," popsal Long Tran další zásady.

„Tuk lidem chutná"

Do Mikulova se zástupci vietnamského spolku vydali z části proto, že chtěli poznat charakter jiných národních kuchyní. Na náměstí nechyběla například krétská, ruská, židovská, srbská a řada dalších. „Rádi jíme," notují si oba muži, kterým ve stánku pomáhaly i dvě mladé ženy.

A co si myslí o vietnamských bistrech? „Tuk lidem chutná. I proto zažila bistra v minulosti velký úspěch s nabídkou smažených jídel. Teď přichází nové trendy, tedy zdravá strava, více zeleniny či salátů. Například z naklíčeného munga," všiml si Long Tran.

Příště se chce na gastronomických festivalech zaměřit i na tradiční způsob vietnamského stolování. „U nás je normální, že každý má svou misku s rýží. Společnost si objedná více pokrmů a kdokoliv z ní pak může ochutnat, co chce," řekl na závěr.

Autor: Přemysl Spěvák

20.7.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

AKTUALIZOVÁNO

Norský Barnevernet versus český dědeček. Jiří Pavelka podává v Norsku žalobu

Praha - Do boje s norským Barnevernetem se pustil dědeček dvou chlapců, které úřady v roce 2011 odebraly české matce Evě Michalákové a jejímu manželovi Josefovi. Důvodem mělo být údajné zanedbávání, fyzické týrání a sexuální zneužívání. Podle tamní policie a lékařů se podezření Barnevernu nepotvrdilo. Úřady a následně soudy ale považovaly zjištění za natolik vážná, že děti ponechaly u pěstounů. Dnes devítiletý David a jedenáctiletý Denis žijí odděleně, každý v jiné pěstounské rodině.

Protikuřácký zákon má Kalousek za další regulaci živnostníků

Praha - Předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek má dnes schválený protikuřácký zákon za další regulaci podnikání. Novinářům ve Sněmovně řekl, že za normálních okolností by pro normu hlasoval, dnes ale postupoval opačně kvůli tomu, že jde o další z regulačních opatření namířených kabinetem ČSSD, ANO a KDU-ČSL proti živnostníkům. Sněmovní klub jeho strany neměl k hlasování stanoven jednotný postup.

Neomezený tarif za hubičku! Nemocnice dohodla extrémně levné volání

Olomouc – Zaměstnanci Vojenské nemocnice Olomouc mohou telefonovat bez obav o provolané minuty. Vedení nemocnice se totiž podařilo uzavřít s operátorem O2 mimořádně výhodnou smlouvu. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies