VYBERTE SI REGION

Nedělní oběd lidé sní v ulici. Pak se naučí o pálenkách a čokoládě

Brno – Pizzu upečou v autě, klobásy naservírují na ubrousku a polévku nalijí do recyklovatelné nádoby. Do Brna poprvé míří Street Food Festival. Tedy festival jídla, které profesionálové i amatéři uvaří na ulici, kde ho lidé zároveň sní. Se svými specialitami se v areálu mrazíren a prostorách u haly Industry v Masné ulici představí v neděli jedenatřicátého srpna téměř padesát kuchařů. Z nich asi dvě třetiny pochází z jižní Moravy.

14.8.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Deník/archiv

Například Jan Albrecht ze Street Food Circusu upeče pravou neapolskou pizzu v kamenné peci speciálně instalované na korbě land roveru. „Zúčastnili jsme se letos prvního ročníku festivalu v Praze. Byl to skvělý zážitek. Většina podobných akcí se zaměřuje na výdělek pořadatelů, ale tahle ne. Což se mi líbilo," řekl Albrecht.

Cílem festivalu je podle pořadatelů zejména podpořit amatérské kuchaře a dát jim šanci se předvést mezi zkušenými kolegy. „Amatéři si vyzkouší, jaké to je, když o jídle nejen kriticky píšou na internetu, ale když ho musí opravdu uvařit, prodat a ještě si na tom něco vydělat," vysvětlila jedna z organizátorek festivalu Zuzana Menhartová.

Ze zisků všech amatérských kuchařů organizátoři nakonec vyberou deset procent. Peníze dají vítězi, kterého zvolí odborná porota. „Kuchař je pak využije na zaplacení propagace a zajištění své první profesionální zakázky. S ní mu pomůžeme i my," upřesnila Menhartová.

První ročník Street Food Festivalu zažili letos v květnu lidé v pražských Holešovicích. Zúčastnilo se ho přes pět tisíc návštěvníků. Úspěch se organizátoři pokusí zopakovat i v Brně.

Do Prahy tehdy zamířila i Brňanka Aja Voráčková, která o jídle píše na svůj internetový blog. „Pražský festival byl skvělý. Na brněnský se chystám taky. Tajně doufám, že akce nastartovala přerod pouličního fastfoodu a bude brzy možné se najíst kvalitně a hlavně zajímavě i v ulici," pochválila si Voráčková.

Festival nezastaví ani špatné počasí. „Když bude pršet, tak si lidé musí vzít pláštěnky a deštníky. Je to pouliční festival a tohle k tomu prostě patří. Nikam dovnitř se přesouvat nebudeme," prohlásila Menhartová.

Gurmánské hody doprovodí i program pod střechou s živou hudbou. „V Industře uspořádáme workshop chocolaterie, kde se lidé naučí vyrábět lahůdky z čokolády. Připravujeme také přednášku o pálenkách či program pro děti. Na vše bude vstup zdarma, stejně jako na celou akci," doplnila organizátorka.

TOMÁŠ KREMR

Autor: Redakce

14.8.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Divocí koně v Milovicích zvládají zimu dobře
14

Divokým koním nevadí mráz, ale vlhko

TK k projektu registru smluv probíhala 16. ledna v Praze. Na snímku Michal Bláha, Hlídač smluv.
EXKLUZIVNĚ
29 26

Autor Hlídače smluv pomůže Horáčkovi s prezidentskou kampaní

Vyhubení Židů zpečetili nacisté ve Wannsee za 90 minut

Berlín - Pouhou hodinu a půl stačilo nacistickým špičkám k definitivnímu ortelu nad miliony evropských Židů. Porada v berlínské vile Wannsee před 75 lety, 20. ledna 1942, nerozhodla o vyhubení Židů, protože holokaust probíhal už od přepadení SSSR 22. června 1941, nýbrž sloužila ke koordinaci mezi různými úřady.

Theresa Mayová o brexitu. Velká Británie nechce podrývat jednotnou EU

Londýn – „Nevstupujeme do jednání s Evropskou unií s tím, že jednání zkrachují. Žádná dohoda by byla pro Británii lepší než špatná dohoda."

Bezpečně se v Česku cítí čtyři z pěti lidí, víc než před rokem

Praha - Pocit bezpečí v Česku proti loňsku vzrostl. Bezpečně se zde cítí 81 procent lidí, před rokem to bylo 76 procent, zjistil průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Bezpečnostní situaci v Evropě ale víc než polovina hodnotí jako špatnou a podle čtyř z pěti dotázaných se v uplynulých pěti letech zhoršila.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies