VYBERTE SI REGION

Nedělní oběd lidé sní v ulici. Pak se naučí o pálenkách a čokoládě

Brno – Pizzu upečou v autě, klobásy naservírují na ubrousku a polévku nalijí do recyklovatelné nádoby. Do Brna poprvé míří Street Food Festival. Tedy festival jídla, které profesionálové i amatéři uvaří na ulici, kde ho lidé zároveň sní. Se svými specialitami se v areálu mrazíren a prostorách u haly Industry v Masné ulici představí v neděli jedenatřicátého srpna téměř padesát kuchařů. Z nich asi dvě třetiny pochází z jižní Moravy.

14.8.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Deník/archiv

Například Jan Albrecht ze Street Food Circusu upeče pravou neapolskou pizzu v kamenné peci speciálně instalované na korbě land roveru. „Zúčastnili jsme se letos prvního ročníku festivalu v Praze. Byl to skvělý zážitek. Většina podobných akcí se zaměřuje na výdělek pořadatelů, ale tahle ne. Což se mi líbilo," řekl Albrecht.

Cílem festivalu je podle pořadatelů zejména podpořit amatérské kuchaře a dát jim šanci se předvést mezi zkušenými kolegy. „Amatéři si vyzkouší, jaké to je, když o jídle nejen kriticky píšou na internetu, ale když ho musí opravdu uvařit, prodat a ještě si na tom něco vydělat," vysvětlila jedna z organizátorek festivalu Zuzana Menhartová.

Ze zisků všech amatérských kuchařů organizátoři nakonec vyberou deset procent. Peníze dají vítězi, kterého zvolí odborná porota. „Kuchař je pak využije na zaplacení propagace a zajištění své první profesionální zakázky. S ní mu pomůžeme i my," upřesnila Menhartová.

První ročník Street Food Festivalu zažili letos v květnu lidé v pražských Holešovicích. Zúčastnilo se ho přes pět tisíc návštěvníků. Úspěch se organizátoři pokusí zopakovat i v Brně.

Do Prahy tehdy zamířila i Brňanka Aja Voráčková, která o jídle píše na svůj internetový blog. „Pražský festival byl skvělý. Na brněnský se chystám taky. Tajně doufám, že akce nastartovala přerod pouličního fastfoodu a bude brzy možné se najíst kvalitně a hlavně zajímavě i v ulici," pochválila si Voráčková.

Festival nezastaví ani špatné počasí. „Když bude pršet, tak si lidé musí vzít pláštěnky a deštníky. Je to pouliční festival a tohle k tomu prostě patří. Nikam dovnitř se přesouvat nebudeme," prohlásila Menhartová.

Gurmánské hody doprovodí i program pod střechou s živou hudbou. „V Industře uspořádáme workshop chocolaterie, kde se lidé naučí vyrábět lahůdky z čokolády. Připravujeme také přednášku o pálenkách či program pro děti. Na vše bude vstup zdarma, stejně jako na celou akci," doplnila organizátorka.

TOMÁŠ KREMR

Autor: Redakce

14.8.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Nový šéf hradního protokolu: Návštěvu Bílého domu už začínáme chystat

ROZHOVOR – Miroslav Sklenář nahradí ve funkci vrchního protokoláře Jindřicha Forejta. Deníku při té příležitosti poskytl rozhovor. Hovoří v něm o svém vztahu k prezidentu Miloši Zemanovi i o plánované návštěvě USA. Rezignace Forejta ho prý nepřekvapila.  

Zmlátil dvě ženy. Zdržely jej prý ve frontě u pokladny

Pardubice - Z výtržnictví obvinila pardubická policie 47letého muže, který měl zmlátit dvě ženy. Jednu vážně zranil.

Bugatti už prodalo 220 nových Chironů. Kupci na auto mohou čekat i tři roky

Od představení modelu Chiron v březnu letošního roku už automobilka Bugatti našla kupce pro 220 exemplářů tohoto nástupce legendárního Veyronu. Z auta se však zatím raduje jediný zákazník, všichni ostatní ještě musejí čekat.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies