VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nejlepší kuchaři a číšníci se "rodí" na znojemské škole, rozhodli odborníci

Praha, Znojmo – Nejlepší školou, která v České republice připravuje budoucí kuchaře, číšníky, ale také třeba hoteliéry či sommeliéry, je pro rok 2014 Střední odborná škola a střední odborné učiliště SČMSD v Přímětické ulici ve Znojmě. Rozhodla o tom odborná komise sestavená Asociací hotelů a restaurací ČR.

27.11.2014
SDÍLEJ:

Ředitel znojemské školy Libor Hanzal převzal významné ocenění.Foto: Střední odborná škola a střední odborné učiliště SČMSD v Přímětické ulici

Ocenění převzal minulý pátek ředitel školy Libor Hanzal ve Smetanově síni Obecního domu v Praze. „Udělení této ceny je oceněním práce pedagogických pracovníků, profesionality výuky, profesní angažovanosti žáků a propojení teorie s praxí. Pevně věřím, že Škola roku nebude pouze oceněním, ale především také motivací a inspirací pro učitele i studenty do další práce," uvedl ředitel Hanzal.

Titul si velmi cení také zřizovatel školy, tedy Svaz českých a moravských spotřebních družstev (SČMSD). „Skutečnost, že znojemská škola byla takto oceněna, to je pro nás veliká pocta. Je to dlouholetá práce a my víme, že tato soukromá škola je v regionu dobře vnímána. V republice je to teprve druhé naše zařízení s tímto puncem," řekl jednatel družstevních škol SČMSD Ludvík Vomáčka.

Nejlepší
Letos bylo na tuto cenu nominováno pět hotelových škol. Škola v Chrudimi, ve Znojmě, Českých Budějovicích, Plzni a Ostravě – Hrabůvce. O udělení Výroční ceny rozhoduje komise, která hodnotí úspěchy, aktivitu školy i její přínos pro obor. V neposlední řadě posuzuje také to, co škola dělá pro studenty navíc.

Žáky školy mívá pravidelně na praxi v jedné z vyhlášených znojemských restaurací také Petr Kadeřábek. „Máme s nimi dobré zkušenosti. Většina z nich je nadprůměrně připravena pro praxi. Číšníci znají pravidla servisu jídel a nápojů, kuchaři probírají s naším profesionálem přípravu jídel. Tento týden například kuchyňskou úpravu masa," konstatoval Kadeřábek, který je sám absolventem školy v Přímětické.

Letité zkušenosti s žáky oceněného zařízení má také učitel a certifikovaný sommelier Asociace sommelierů České republiky František Koudela. „Jsou žáci, kteří mají zájem a dělají i něco navíc a jsou i ti druzí. Já měl na Přímětické štěstí na ty, kteří se o svůj obor zajímali. Rád jsem je učil a rád jsem s nimi trávil i pátky, kdy jsme spolu pracovali třeba až do dvou hodin v noci na různých společenských akcích. Pro mne bylo učení srdcová záležitost a myslím, že toto žáci vycítí," konstatoval Koudela.

Roky výuky

Střední odborné učiliště a střední odborná škola SČMSD Znojmo, jak zní celý název, je součástí systému družstevního školství a patří mezi největší školy znojemského regionu. „I přesto, že v současné době nabízíme celkem deset různých učebních a studijních oborů, byla gastronomie od samého počátku existence školy součástí její hlavní nabídky a učební obor kuchař-číšník navštěvuje každoročně nejvíce žáků. Před deseti lety jsme nabídku školy rozšířili o další gastronomický obor hotelnictví a turismus. Můžeme tedy konstatovat, že již několik desetiletí připravujeme odborníky do hotelových a restauračních provozů," přiblížil ředitel Hanzal.Ředitel znojemské školy Libor Hanzal převzal významné ocenění.

V roce 2008 se školské zařízení v Přímětické ulici stalo členem Asociace hotelů a restaurací ČR, které sdružuje majitele a provozovatele ubytovacích zařízení, restaurací a škol. „Asociace od svého vzniku každoročně uděluje Výroční ceny v různých kategoriích těm členům, kteří mohou být díky své profesionální úrovni dobrým příkladem ostatním kolegům v oboru," sdělil Hanzal.

Od roku 2010 byla do Výročních cen zařazena nová kategorie Škola roku, o kterou se mohou ucházet všechny školy, jež jsou členy profesního sdružení. „Je to prestižní ocenění člena asociace, který působí delší dobu v odborném školství specializovaném právě pro obor hotelnictví nebo gastronomie a dosahuje špičkové úrovně a kvality ve výchově a odborné přípravě studentů, čímž přispívá ke zvýšení významu a společenského ocenění oboru hotelnictví na veřejnosti," uzavřel Hanzal.Ředitel znojemské školy Libor Hanzal převzal významné ocenění.

Autor: Dalibor Krutiš

27.11.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Dětská skupina. Ilustrační foto.
14

Dvouleté děti nejsou do školek zralé. Potřebují individuální péči

Konvoj vozidel armády USA na dálnici D5 nedaleko Plzně.
AKTUALIZOVÁNO
10 32

Vojenský konvoj dnes opustí ČR. Před kasárnymi zasahovala policie

AUTOMIX.CZ

Zapomenuté české automobilky: Wikov nabízel luxus, zaujal i první "kapkou"

Tatru a Škodu zná v naší zemi každý. Jsou tu ale i další, méně známé automobilky, mezi které spadá například Wikov. Strojírenský podnik původně vyrábějící zemědělské stroje vdechnul život vozům, kterým se dnes přezdívá „československý Rolls-Royce".

Ministryně Valachová: Škola musí zveřejnit přijatého žáka s nejhorším výsledkem

Střední školy budou muset v rámci jednotných přijímacích zkoušek anonymně zveřejnit skóre přijatého žáka s nejhoršími výsledky testů. V pořadu Partie televize Prima to dnes řekla ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Podle ní to bude ukazatel kvality dané školy pro rodiče a zájemce o studium. Jednotné přijímací zkoušky se letos plošně konají poprvé, a to na maturitní obory středních škol.

Kvůli EET nemají kamberští prodejnu potravin

Závažný problém řeší aktuálně již měsíc obec Kamberk. Obyvatelé této vsi nemají, kde v obci nakoupit základní potraviny. Provozovatelka krámku na konci února skončila. Nechtěla kupovat drahou pokladnu pro EET.

Zvoník Ladislav Leksa: Změna času je proti přírodě

/ROZHOVOR/ V noci na neděli se mění čas ze zimního na letní. Kdo by si myslel, že všechny kostelní hodiny potřebují při změně času ručně seřídit, ten by se mýlil. Hodiny v klášterním kostele sv. Josefa v Obořišti má na starosti místní řemeslník a také zvoník Ladislav Leksa. Už zhruba sedm let na nich přesný čas řídí družice.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies