Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nejlepší kuchaři a číšníci se "rodí" na znojemské škole, rozhodli odborníci

Praha, Znojmo – Nejlepší školou, která v České republice připravuje budoucí kuchaře, číšníky, ale také třeba hoteliéry či sommeliéry, je pro rok 2014 Střední odborná škola a střední odborné učiliště SČMSD v Přímětické ulici ve Znojmě. Rozhodla o tom odborná komise sestavená Asociací hotelů a restaurací ČR.

27.11.2014
SDÍLEJ:

Ředitel znojemské školy Libor Hanzal převzal významné ocenění.Foto: Střední odborná škola a střední odborné učiliště SČMSD v Přímětické ulici

Ocenění převzal minulý pátek ředitel školy Libor Hanzal ve Smetanově síni Obecního domu v Praze. „Udělení této ceny je oceněním práce pedagogických pracovníků, profesionality výuky, profesní angažovanosti žáků a propojení teorie s praxí. Pevně věřím, že Škola roku nebude pouze oceněním, ale především také motivací a inspirací pro učitele i studenty do další práce," uvedl ředitel Hanzal.

Titul si velmi cení také zřizovatel školy, tedy Svaz českých a moravských spotřebních družstev (SČMSD). „Skutečnost, že znojemská škola byla takto oceněna, to je pro nás veliká pocta. Je to dlouholetá práce a my víme, že tato soukromá škola je v regionu dobře vnímána. V republice je to teprve druhé naše zařízení s tímto puncem," řekl jednatel družstevních škol SČMSD Ludvík Vomáčka.

Nejlepší
Letos bylo na tuto cenu nominováno pět hotelových škol. Škola v Chrudimi, ve Znojmě, Českých Budějovicích, Plzni a Ostravě – Hrabůvce. O udělení Výroční ceny rozhoduje komise, která hodnotí úspěchy, aktivitu školy i její přínos pro obor. V neposlední řadě posuzuje také to, co škola dělá pro studenty navíc.

Žáky školy mívá pravidelně na praxi v jedné z vyhlášených znojemských restaurací také Petr Kadeřábek. „Máme s nimi dobré zkušenosti. Většina z nich je nadprůměrně připravena pro praxi. Číšníci znají pravidla servisu jídel a nápojů, kuchaři probírají s naším profesionálem přípravu jídel. Tento týden například kuchyňskou úpravu masa," konstatoval Kadeřábek, který je sám absolventem školy v Přímětické.

Letité zkušenosti s žáky oceněného zařízení má také učitel a certifikovaný sommelier Asociace sommelierů České republiky František Koudela. „Jsou žáci, kteří mají zájem a dělají i něco navíc a jsou i ti druzí. Já měl na Přímětické štěstí na ty, kteří se o svůj obor zajímali. Rád jsem je učil a rád jsem s nimi trávil i pátky, kdy jsme spolu pracovali třeba až do dvou hodin v noci na různých společenských akcích. Pro mne bylo učení srdcová záležitost a myslím, že toto žáci vycítí," konstatoval Koudela.

Roky výuky

Střední odborné učiliště a střední odborná škola SČMSD Znojmo, jak zní celý název, je součástí systému družstevního školství a patří mezi největší školy znojemského regionu. „I přesto, že v současné době nabízíme celkem deset různých učebních a studijních oborů, byla gastronomie od samého počátku existence školy součástí její hlavní nabídky a učební obor kuchař-číšník navštěvuje každoročně nejvíce žáků. Před deseti lety jsme nabídku školy rozšířili o další gastronomický obor hotelnictví a turismus. Můžeme tedy konstatovat, že již několik desetiletí připravujeme odborníky do hotelových a restauračních provozů," přiblížil ředitel Hanzal.Ředitel znojemské školy Libor Hanzal převzal významné ocenění.

V roce 2008 se školské zařízení v Přímětické ulici stalo členem Asociace hotelů a restaurací ČR, které sdružuje majitele a provozovatele ubytovacích zařízení, restaurací a škol. „Asociace od svého vzniku každoročně uděluje Výroční ceny v různých kategoriích těm členům, kteří mohou být díky své profesionální úrovni dobrým příkladem ostatním kolegům v oboru," sdělil Hanzal.

Od roku 2010 byla do Výročních cen zařazena nová kategorie Škola roku, o kterou se mohou ucházet všechny školy, jež jsou členy profesního sdružení. „Je to prestižní ocenění člena asociace, který působí delší dobu v odborném školství specializovaném právě pro obor hotelnictví nebo gastronomie a dosahuje špičkové úrovně a kvality ve výchově a odborné přípravě studentů, čímž přispívá ke zvýšení významu a společenského ocenění oboru hotelnictví na veřejnosti," uzavřel Hanzal.Ředitel znojemské školy Libor Hanzal převzal významné ocenění.

Autor: Dalibor Krutiš

27.11.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Prezident České stomatologické komory Roman Šmucler.
5 8

Roman Šmucler: Zákaz amalgámu? Bílé plomby jsou daleko jedovatější

Adam Sebastian Helcelet
5

Desetibojař Helcelet: Atmosféra v Londýně? Lepší jsem nezažil

AKTUALIZUJEME / SLEDUJEME ON-LINE

Noční bouřka v jižních Čechách: domácnosti bez proudu, nejezdí vlaky

Bouřka, která se prohnala zemí, neušetřila ani Jindřichohradecko. Několik tisícovek domácností v jižních Čechách je stále bez elektřiny. Mimo provoz také stále zůstávají některé železniční tratě.

Jak bude vypadat ještě nenarozené dítě? Vědci pracují na ukazování budoucnosti

Vyšetří nenarozené dítě a rodičům ukážou, jak bude vypadat třeba ve třech letech. Prozatím neuvěřitelnou představu se snaží přivést do reality brněnští vědci.

Teror ve finském Turku: policie podnikla noční razii, zatkla pět osob

Finská policie při noční razii ve městě Turku zatkla pět osob. Zároveň oznámila, že motivem včerejšího činu, při němž osmnáctiletý Maročan pobodal nožem deset lidí, byl terorismus. Agresora střelila do nohy a zadržela. Dvě oběti na následky zranění zemřely.

Vydavatelství univerzity v Cambridge se podvolilo čínské cenzuře

Prodáváte svou duši, zní nejčastější kritika na účet akademického vydavatelství Cambridge University Press. Nejstarší nakladatelský dům na světě totiž ustoupil ve sporu s Komunistickou stranou Číny a zablokoval více než tři sta článků ze svého prestižního sborníku China Quarterly.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení